ایران برای احقاق حق مردم خود به مصاف ایلان ماسک رفت

به گزارش خبرگزاری آنا؛ نامۀ رسمی وزارت ارتباطات ایران به اتحادیۀ جهانی مخابرات دیروز روی خروجی رسانهها قرار گرفت. ایران در نامۀ خود خطاب به رئیس ITU نوشته است:
«جمهوری اسلامی ایران، ارائه خدمات توسط سامانههای ماهوارهای Starlink را بدون مجوز رسمی و برخلاف ضوابط مقرر در رگولاتوریهای ملی، مغایر با مفاد مقررات بینالمللی دانسته و خواستار رسیدگی فوری به این موضوع شده است.»
مصافی ۳ ساله برای دفاع از حقوق ملت ایران
البته نامۀ ارسالی از سوی وزارت ارتباطات ایران به اتحادیۀ جهانی مخابرات اولین مواجهۀ ایران با ایلان ماسک، اسپیس ایکس و اقدامات خلاف مقررات بینالمللی این سرمایه دار آمریکایی نیست. نخستینبار مهدی روحانی نژاد، معاون توسعه راهبردی و توسعۀ بازاز سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در اکتبر ۲۰۲۲ به نمایندگی از وزارت ارتباطات و ایران طی نامهای به ایلان ماسک و مدیرعامل شرکت رقیب او وان وب، مصوبۀ حقوق سرزمینی (Landing Right) و اصول حاکم بر فعالیت ارائهدهندگان خدمات اینترنت ماهوارهای ایران را به آنها ابلاغ کرد.
نامهای که استدلالهای حقوقی دقیق و متقن آن سبب شد تا ایلان ماسک در سفری که مدتی بعد به سرزمینهای اشغالی فلسطین داشت، ضمن تأیید دریافتش با عباراتی همچون بسیار دقیق و حقوقی از آن یاد کند.
هرچند ایلان ماسک همانطور که پیشتر گفته شد، بارها نشان داده است که مانند دولت کشور متبوع خود (آمریکا) و نیروی نیابتی آن به هیچ قانون و مقررۀ بینالمللی پایبند نیست و بعد از ارسال این ابلاغیه نیز در تخلفی آشکار از مقررات جهانی، گزارشهایی دربارۀ فعالیت تعدادی ترمینال استارلینک در ایران وجود داشت.
بعد از ارسال نامۀ روحانی نژاد، معاون وقت سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی ایران به اتحادیۀ جهانی مخابرات و پیگیریهای حقوقی کشورمان، در جلسه ۹۲ هیئت جهانی تنظیم مقررات رادیویی که از تاریخ ۲۰ الی ۲۴ مارس ۲۰۲۳ برگزار شد، مصوبهای در این خصوص مورد تأیید قرار گرفت و اعلام شد که طبق مصوبات این هیئت و نهادهای اقماری آن (از جمله آرتیکل شماره ۱۸.۱ مقررات رادیویی و قطعنامه ۲۲ اجلاس جهانی ارتباطات رادیویی در سال ۲۰۱۹ -WRC-۱۹)، اسپیس ایکس برای ارائه خدمات در کشورمان مکلف به دریافت مجوز از رگولاتوری کشورمان (سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی) است، ولی تصمیمگیری نهایی را به ارسال مستندات کامل در خصوص فعالیت استارلینک در قلمرو ایران منوط شد و البته هیأت از شرکت اسپیس ایکس هم خواست که به نامهها پاسخ بدهد.
RRB در جلسۀ بعدی خود که تیرماه ۱۴۰۲ برگزار شد، ضمن بررسی اسناد و مدارک ارائه شده از سوی ایران مبنی بر تخلف ماسک و شرکت او از مقررات سرزمینی ایران را تأیید کرد. این هیأت از کشور نروژ به عنوان حوزۀ ثبتی شرکت اسپیس ایکس و آمریکا به عنوان مبدأ فعالیت شرکت مذکور خواست که مقررات بینالمللی برای دریافت مجوز فعالیت از ایران را رعایت کنند و پاسخگوی مکاتبات انجام شده نیز باشند.
بعد از ابلاغیۀ اتحادیۀ جهانی مخابرات، نروژ در نامهای فرافکنانه اعلام کرد که استارلینک فعالیتی در ایران ندارد و اگر هم موردی از فعالیت اینترنت ماهوارهای در این کشور ثبت شده است، به فعالیت دیشهای قاچاق ارتباط دارد، ولی اتحادیۀ جهانی مخاابرات در جلسۀ ۹۴ (آبان ۱۴۰۲) ضمن رد ادعای نروژ اعلام کرد که استارلینک باید تا زمان اخذ مجوز از نهاد تنظیمگر جمهوری اسلامی ایران به قید فوریت ارائه سرویس در ایران را متوقف کند. در این مصوبه گفته شده است که حتی اگر پایانهای به صورت قاچاق در ایران فعالیت دارد، استارلینک مکلف به شناسایی و غیرفعال کردن آن است.
البته این مصوبه فقط مربوط به ایران نیست و اتحادیۀ جهانی مخابرات ماسک و شرکت متخلف او را موظف به اجرای همین مقررات در سایر کشورها نیز کرده است، ولی ماسک در این مدت نشان داده که سلیقهای به قانون عمل میکند، او در کشورهایی که آمریکا، مردم آن را دشمن اصلی خود نمیداند، مصوبات اتحادیه را رعایت میکند و برهمین اساس است که گاهی میبینیم خبرهایی دربارۀ اخذ مجوز فعالیت استارلینک در سرزمینهای مختلف منتشر میشود، اما در کشورهایی مانند ایران که دولت آمریکا و نیروی نیابتی آن، مردمش را دشمن خود میپندارند، قانون را رعایت نمیکنند.
ماسک البته فقط یک مدیر فناوری نیست که گاهی برای خوش رقصی بخواهد به ترامپ یا نیروی نیابتی آمریکا خدمتی کرده باشد، او ثروتمندی جاه طلب است که رویای فتح کرسیهای قدرت سیاسی مطلق را در سر میپروراند، برهمین اساس هم حزب سیاسی خود موسوم به «آمریکا» را تأسیس کرده است. باید گفت اگر جاهطلبیهای سیاسی او مهار نشود، در آیندۀ نه چندان دور کشورها و سیاستمداران زیادی را برای قدرتطلبی به چالش خواهد کشید و تسلطش بر لایۀ زیرساخت و سرویس در فضای مجازی نیز از وی، یک سیاستمدار با قابلیت بازی دادن افکار عمومی خواهد ساخت.
اتحادیۀ جهانی مخابرات یکبار دیگر در جلسه شماره ۹۶ خود نیز بر رای قبلی خود تأکید کرد و مستندات ارسالی از سوی نروژ، آمریکا و اسپیس ایکس طی دو جلسۀ قبلی را برای تغییر رای خود کافی ندانست. این اتحادیه در جلسۀ مذکور با تأیید مستندات ارسالی از سوی ایران، بار دیگر از استارلینک خواست که قوانین سرزمینی ایران را رعایت کند و فعالیت دیشهای این شرکت در حوزۀ سرزمینی ایرانی را پیش از دریافت مجوز از رگولاتوری کشور ما متوقف کند.
موارد فوق خلاصهای از تلاشهای پیشین انجام شده توسط ایران و وزارت ارتباطات برای پاسخگو کردن ماسک و شرکت متخلف اوست که اکنون دست وزارت ارتباطات دولت چهاردهم را برای دفاع از حقوق مردم ایران پیش از بیش باز میکند، هاشمی و تیم مدیریتی او میتوانند با استناد و پیگیری این رایهای محکم اتحادیۀ جهانی مخابرات، گامهای خود برای ملزم کردن اسپیسایکس به رعایت قوانین سرزمینی ایران را تسریع کنند.
ممنوعیت قانونی برای استارلینک، گام دیگر ایران برای احقاق حقوق مردم
مجلس ایران نیز بعد از تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به خاک ایران و انتشار گزارشهای مختلف دربارۀ استفادۀ این رژیم از استارلینک برای هدایت تجهیزات نظامی خود و برقراری ارتباط میان عواملش با هدف آسیب رساندن به مردم ایران، استفاده، خرید و فروش این تجهیزات را به طور رسمی ممنوع اعلام کرد و این مصوبه اکنون در انتظار تأیید شورای نگهبان قانون اساسی است.
براساس مادۀ ۵ طرح تشدید مجازات جاسوسی و همکاری با رژیم صهیونیستی و کشورهای متخاصم علیه امنیت و منافع ملی نمایندگان مجلس شورای اسلامی متن زیر را تصویب کردند: «استفاده، حمل، نگهداری، خرید یا فروش یا وارد کردن ابزارهای الکترونیکی ارتباطی اینترنتی ماهواره ای فاقد مجوز از قبیل استارلینک برای استفاده شخصی ممنوع و مستوجب حبس تعزیری درجه شش و ضبط تجهیزات خواهد بود. تأمین، تولید، توزیع، نصب و راه اندازی و واردات به قصد توزیع ابزارهای مذکور مستوجب حبس تعزیری درجه پنج و نیز انجام کلیه موارد مذکور به قصد مقابله با نظام یا جاسوسی در صورتی که افساد فی الارض یا محاربه نباشد، مستوجب حبس تعزیری درجه چهار خواهد بود.»
اتحادیۀ جهانی مخابرات چیست و مصوبات آن چقدر الزام آور است؟
اتحادیه جهانی مخابرات (ITU) یکی از نهادهای تخصصی سازمان ملل متحد است که مسئول تنظیم و هماهنگی امور مرتبط با فناوریهای ارتباطی و مخابراتی در سطح بینالمللی محسوب میشود. این اتحادیه در سال ۱۸۶۵ تأسیس شد و مقر آن در ژنو، سوئیس قرار دارد. وظایف اصلی ITU شامل تدوین استانداردهای فنی، تخصیص طیف فرکانسی و مدارهای مداری برای ارتباطات ماهوارهای، و تسهیل همکاری میان کشورها در زمینه توسعه زیرساختهای ارتباطی است. این نهاد نقش کلیدی در تضمین همخوانی و تعاملپذیری سیستمهای ارتباطی در سراسر جهان ایفا میکند.
مصوبات اتحادیه جهانی مخابرات عمدتاً در قالب توصیهنامهها، استانداردها و مقررات بینالمللی ارائه میشوند که در کنفرانسهای جهانی مانند کنفرانس رادیویی (WRC) یا کنفرانس استانداردسازی (WTSA) تصویب میگردند. این مصوبات برای کشورهای عضو الزامآور هستند، بهویژه در حوزههایی مانند تخصیص فرکانسها و هماهنگی مدارهای ماهوارهای که رعایت آنها برای جلوگیری از تداخل و حفظ نظم جهانی ضروری است.
این را هم باید گفت در صورت عدم رعایت مصوبات توسط کشورها، اتحادیه جهانی مخابرات ابزارهایی نظیر مکانیسمهای حل اختلاف، گزارشدهی رسمی، و فشار دیپلماتیک از طریق مجامع بینالمللی را در اختیار دارد. همچنین، کشورهایی که از مقررات تخصیص فرکانس یا مدارهای ماهوارهای تخطی کنند، ممکن است با اعتراض رسمی سایر کشورها مواجه شده و در ثبت بینالمللی منابع فرکانسی یا مداری با محدودیت روبهرو شوند. ITU با تکیه بر همکاری میان اعضا و سازوکارهای شفاف، تلاش میکند تا از طریق گفتوگو و اجماع، اجرای مصوبات را تضمین کند.
انتهای پیام/