جنگافزاری کشنده و خشن به اسم اینترنت ماهوارهای

به گزارش خبرگزاری آنا؛ بر اساس اخبار رسانهای، گزارشهایی مبنی بر استفاده رژیم صهیونیستی از اینترنت ماهوارهای استارلینک در تجاوز ۱۲ روزه خود به خاک ایران مطرح شده است.
این گزارشها که در منابع رسانهای و شبکههای اجتماعی به دفعات وجود دارند، حاکی از آن هستند که این سیستم ارتباطی ماهوارهای برای تسهیل ارتباطات، جمعآوری اطلاعات یا حتی هدایت برخی عملیاتهای خاص مانند ناوبری پهپادهای ریز و درشت مورد بهرهبرداری قرار گرفته است. وجود چنین ادعاهایی زنگ خطری جدی در خصوص گستره نفوذ و کاربرد فناوریهای فضایی در درگیریهای منطقهای محسوب میشود.
نقش نظامی استارلینک در ایران به وضوح نشان داد که در عصر جنگهای نوین، فناوری اینترنت ماهوارهای حتی میتواند از جنگافزارهای بزرگ و پولادی، خشن و کشندهتر باشد.
گسترش حضور و دسترسی به استارلینک در ایران، تبعات بالقوه متعددی را به همراه دارد. از منظر امنیتی، فراهم شدن امکان ارتباطات ماهوارهای مستقل از زیرساختهای داخلی، میتواند دور زدن سیستم رسمی کشور را محتمل کند و در سناریوهای بحرانی، به ابزاری برای هماهنگی اقدامات مخالفان یا نیروهای خارجی تبدیل شود.
همچنین، نگرانیهایی در خصوص جمعآوری و ارسال اطلاعات حساس از داخل کشور به خارج از طریق این شبکه نیز وجود دارد که نیازمند بررسیهای دقیق امنیتی است. علاوه بر این، وابستگی به یک فناوری خارجی که تحت کنترل یک قدرت خارجی قرار دارد، میتواند وابستگیهای استراتژیک جدیدی را برای کشور رقم بزند.
هرچند ماسک و شرکت او مدعی هستند که ارتباطات در مناطق صعب العبور را تسهیل میکنند اما تجربههای اخیر در جنگ اوکراین و بعد از آن تجاوز رژیم صهیونسیتی به خاک ایران نشان داد که تسهیل ارتباطات به نوعی هدف فرعی ماسک محسوب میشود و تامین منافع متحدان آمریکا رکن اصلی فعالیتهای ماسک است.
ایلان ماسک حتی اگر قوانین جهانی مانند مصوبه صریح ITU (اتحادیه جهانی مخابرات) نیز او را ملزم به رعایت قوانین سرزمینی و کسب مجوز برای ارائه استارلینک کرده باشد، ثابت کرد که مانند رئیس سابق خود، دونالد ترامپ هیچ ارزشی برای قوانین جهانی قائل نیست و برای دستیابی دوستانش به اهداف نظامی خود، هرکاری انجام میدهد.
از اوکراین تا برزیل نقشآفرینیهای چالش برانگیز استارلینک
استارلینک تاکنون در جنگ روسیه و اوکراین نیز نقشی کلیدی ایفا کرده است. براساس گزارش رسانههای معتبر بینالمللی، از جمله رویترز و سیانان، ایلان ماسک، مالک شرکت اسپیسایکس، با فعالسازی اینترنت ماهوارهای استارلینک برای اوکراین، ارتباطات حیاتی نیروهای نظامی و غیرنظامی کیف را در شرایطی که زیرساختهای ارتباطی زمینی تخریب شده بود، حفظ کرد.
این فناوری امکاناتی نظیر ارتباطات اضطراری، هماهنگی نیروها، و دسترسی به اطلاعات را برای اوکراینیها فراهم آورد و در برخی مقاطع، به عنوان یک عامل مؤثر در مقاومت این کشور تلقی شد. البته، در اوایل سال ۲۰۲۳، گزارشهایی مبنی بر تلاشهای روسیه برای مختل کردن یا از کار انداختن سیگنالهای استارلینک در مناطق تحت اشغال این کشور منتشر شد که نشاندهنده ظرفیت این سیستم به عنوان یک هدف و همچنین یک ابزار در جنگهای مدرن است.
البته چالشها درباره استارلینک فقط به کیف و جنگ اوکراین و روسیه مربوط نمیشود، فعالسازی استارلینک در برزیل هم با چالشهای قابل توجهی روبرو بوده است. دولت برزیل، به ویژه در زمان ریاست جمهوری بولسونارو، موضعی محتاطانه نسبت به ورود این فناوری داشت.
نگرانیهای اصلی مقامات برزیلی شامل مسائل مربوط به حاکمیت سایبری، نظارت بر محتوا، و همچنین اطمینان از انطباق این خدمات با قوانین ملی بود. این کشور به دنبال تضمینهایی بود که دسترسی به اینترنت ماهوارهای، منجر به نقض قوانین محلی یا ایجاد خلل در ساختارهای نظارتی و امنیتی نشود.
مذاکرات طولانی و پیچیدهای بین اسپیسایکس و دولت برزیل برای یافتن راهکارهایی جهت رفع این نگرانیها در جریان بوده است.
سخره گرفتن حاکمیت امارات و هند در آینده نزدیک
گسترش حضور استارلینک در کشورهایی مانند هند و امارات، که به طور فزایندهای به فناوریهای نوین روی میآورند، میتواند چالشهای جدیدی را در حوزه حکمرانی سایبری برای آنها به همراه داشته باشد.
باید گفت در هند، که با جمعیتی عظیم و تنوع گستردهای از زبانها و فرهنگها روبروست، کنترل و نظارت بر حجم عظیم اطلاعاتی که از طریق شبکههای ماهوارهای مانند استارلینک جریان مییابد، یک چالش اساسی خواهد بود.
اطمینان از اینکه این خدمات با قوانین مربوط به محتوای آنلاین، حفظ حریم خصوصی شهروندان و مبارزه با اطلاعات نادرست (فیک نیوز) انطباق دارند، نیازمند چارچوبهای قانونی و نظارتی قوی و انعطافپذیر است. همچنین، استقرار زیرساختهای ارتباطی مستقل از شبکههای زمینی، ممکن است در مواردی، توانایی دولت در اجرای سیاستهای ارتباطی و دسترسی به اطلاعات را با دشواریهایی روبرو کند.
البته این نکته هم قابل چشم پوشی نیست که وقتی زیرساخت در اختیار یک شرکت خارجی است، همان شرکت هم تصمیم میگیرد که کدام محتوا مضر است و کدام داده باید روی شبکه باقی بماند، اگر کشور محل فعالیت استارلینک یک کشور کوچک باشد، حتما در مطیع کردن ماسک و شرکت او با چالش روبرو خواهد شد و در وهله عمل حاکمیت سایبری آن کشور زمانی که زیرساخت اصلی اینترنت، شبکه ماهوارهای استارلینک باشد، به ماسک واگذار خواهد شد و او به امپراتور شبکه زیرساخت جهان تبدیل خواهد شد که سیاستمداران جهان را به چالش میکشد.
بنابراین اخبار قارچ گونهای که این روزها از کشورهای مختلف درباره فعال شدن استارلینک در جغرافیای سیاسی آنها منتشر میشود، بیش از آنکه نشان از یک پیشرفت فناوری محور باشد، زنگ هشداری برای نزدیکتر شدن به اعلام رسمی امپراتوری ماسک است.
او با تاسیس حزب موسوم به «امریکا» نیز نشان داده است که خود نیز به موضوع بسط قدرت سیاسیاش میاندیشد.
در امارات نیز، با توجه به نقش کلیدی این کشور در اقتصاد جهانی و تمرکز آن بر توسعه فناوریهای پیشرفته، مسئله حاکمیت سایبری از اهمیت بالایی برخوردار است.
دسترسی گسترده به اینترنت ماهوارهای میتواند سرعت نوآوری را افزایش دهد، اما در عین حال، نیازمند تدابیر امنیتی سختگیرانهتری برای محافظت از زیرساختهای حیاتی و دادههای ملی است. چالش اصلی در اینجا، ایجاد تعادل میان فراهم کردن دسترسی به فناوریهای روز دنیا و حفظ کنترل دولتی بر جریان اطلاعات و تضمین امنیت ملی خواهد بود. احتمال سواستفاده از این شبکهها برای فعالیتهای سایبری مخرب نیز یکی از نگرانیهای جدی است که نیازمند راهکارهای پیشگیرانه و مقابلهای قوی است.
قانونی که ایران را کمک خواهد کرد
مجلس شورای اسلامی ایران در راستای مواجهه با چالشهای ناشی از فناوریهای ارتباطی خارجی و حفظ حاکمیت ملی در فضای سایبر، قانونی را در زمینه جرمانگاری استفاده غیرمجاز از سیستمهای ارتباطی ماهوارهای از جمله استارلینک تصویب کرده است. این قانون، با پیشبینی مجازاتهایی برای واردات، راهاندازی، و استفاده غیرقانونی از این تجهیزات، گامی در جهت کنترل هرچه بیشتر فضای ارتباطی کشور برداشته است.
اجرای درست و قاطع این قانون میتواند ایران را در نبرد تکراری و احتمالی آینده با رژیم صهیونیستی با آسیبپذیری کمتری روبرو کند. در صورتیکه این فناوری به صورت غیرقانونی در داخل کشور فعال شود و رژیم صهیونیستی یا سایر بازیگران خارجی بتوانند از آن برای اهداف اطلاعاتی یا عملیاتی خود در خاک ایران استفاده کنند، آسیبپذیری کشور در برابر حملات سایبری و اطلاعاتی افزایش مییابد. جرمانگاری و پیگیری قضایی فعالان این حوزه، میتواند بازدارندگی مؤثری ایجاد کند و مانع از گسترش شبکههای ارتباطی غیرمجاز و خارج از کنترل دولت شود.
این قانون، در صورت اجرای صحیح، میتواند به ابزاری مؤثر برای حفظ امنیت ملی و حاکمیت سایبری ایران تبدیل شود و توانایی کشور را در مقابله با تهدیدات فناورانه، بهویژه از سوی بازیگرانی که از این فناوریها به عنوان ابزاری در درگیریهای خود بهره میگیرند، تقویت کند.
شفافسازی قوانین و افزایش آگاهی عمومی در خصوص تبعات استفاده از این سیستمها نیز میتواند در کنار اجرای قانون، به کاهش آسیبپذیریها کمک شایانی کند.
انتهای پیام/