تله گوگل ادز برای امنیت ملی ایران/ دولت از کسب و کارها حمایت کند

به گزارش خبرگزاری آنا؛ بعد از حمله نظامی رژیم صهیونیستی به خاک و مردم ایران، براساس برخی گزارشهای رسانهای مقامهای ارشد کشور در حوزه سایبری تصمیم به انسداد سرویس تبلیغاتی گوگل موسوم به گوگل ادز در جغرافیای سایبری ایران گرفتند.
این تصمیم که در چارچوب تدابیر امنیتی و مقابله با جنگ اطلاعاتی و سایبری راه افتاده توسط رژیم اسرائیل علیه ایران اتخاذ شد، طرح برخی گلایهها از سوی تعدادی از کسب و کارهای اقتصاد دیجیتال کشور را به دنبال داشت.
انجمن تجارت الکترونیک تهران که تعدادی از کسب و کارهای فناوری محور کشور مانند ابرآروان، دیجیکالا، دیوار و ... آن را تشکیل میدهند، در نامهای به وزارت ارتباطات، خواستار رفع فوری محدودیت گوگل ادز شدند.
انجمنیها در بخشی از نامه خود خطاب به وزارت ارتباطات نوشتند: انسداد گوگل ادز در شرایطی که کشور نیازمند پایداری اقتصادی است، ضربهای جدی به کسبوکارهای دیجیتال وارد میکند و مسیر تنفس این بخش راهبردی را نیز مسدود کرده است.
دلایل راهبردی برای انسداد گوگل ادز
کسب و کارهای اقتصاد دیجیتال ایران استغادههای مختلفی از سرویس گوگل ادز، شرکت آلفابت میکنند که یکی از مهمترینهای آن، اختصاص فضای تبلیغات درون برنامهای خود به گوگل ادز برای نمایش تبلیغات این سرویس به ازای پرداخت پول به سکوی ایرانی است، کاری که اکنون توسط برخی سرویسهای داخلی مانند یکتانت یا تپسل هم به آن مشغول هستند و تبلیغات متقاضیان را جمع میکنند تا ضمن نمایش آن در سایتها و برنامکهای طرف قرارداد، خود، تبلیغ دهنده و تبلیغ پذیرنده، منفعت مالی کسب کنند.
شاید از خود بپرسید، اشکال کار کجاست؟!
تبلیغ میکنند و پول میگیرند!
مسئله گوگل ادز این است که هیچ کنترلی روی تبلیغاتی که این سکو به مخاطب نشان میدهد، وجود ندارد، به همین جهت است که شما به یکباره تبلیغات اعجاب انگیزی مانند جذب نیروی کار برای سرویسهای بیگانه روی برنامکها یا بازیهای موبایلی مجاز و ... میبینید، تبلیغاتی که هیچ اطلاعی از سفارش دهنده آن در دسترس نیست و همین موضوع سبب میشود، بدون کمترین هزینه و خطر برای شخصی که پشت تبلیغات است، اهداف غیر موجهاش به تحقق نزدیک شوند.
تصاویری مانند آنچه در ادامه میآید را کاربران فضای مجازی ایران بارها در بازیهای موبایلی، برخی برنامکهای گمنام مانند ویرایشگرهای صوت و تصویر، فیلترشکنها و ... دیدهاند:
البته اگر بخواهیم خطرات فعالیت بدون ضابطه گوگلادز در ایران را برشمریم فقط به یک مورد بر نمیخوریم، در ادامه گزارش ۴ گروه از چالشهای عمده برآمده از فعالیت بدون ضابطه این سرویس گوگل را مرور میکنیم:
امکان سوءاستفاده تبلیغاتی و جنگ روانی: نیروی مهاجم خارجی با توجه به تسلط خود بر فناوری و همکاری تنگاتنگ شرکتهای فناوری آمریکایی با رژیم صهیونسیتی به راحتی میتوانند از گوگل ادز برای پخش پیامهای هدفمند، شایعات یا اطلاعات نادرست استفاده کنند، آن هم دقیقاً در لحظاتی که افکار عمومی نسبت به حالت عادی آسیبپذیر است.
این نکته را هم نباید فراموش کرد که با توجه به قابلیت هدفگیری جغرافیایی و زبانی گوگل ادز، امکان دارد تبلیغات مخرب مستقیماً و فقط برای کاربران ایرانی نمایش داده شود.
جمعآوری دادههای رفتاری کاربران: گوگل از طریق تبلیغات، دادههای دقیقی از رفتار کاربران، موقعیت مکانی، علایق و الگوهای جستجو جمعآوری میکند. در شرایط ویژه مانند جنگ تحمیلی، این دادهها میتوانند برای تحلیل روانشناسی جمعی یا حتی شناسایی نقاط ضعف زیرساختی مورد استفاده قرار گیرند.
نبود کنترل حاکمیتی بر بستر تبلیغاتی: دولت ایران کنترلی بر محتوای تبلیغات در گوگل ادز ندارد، بنابراین این امکان را ندارد که مانع از نمایش تبلیغات خاص یا حذف آنها شود.
اختلال در عملکرد کسبوکارهای داخلی: در زمان بحران، فیلتر شدن دامنههایی مانند googleadservices.com باعث میشود کاربران ایرانی نتوانند به سایتهای تبلیغدهنده دسترسی پیدا کنند، حتی اگر آن تبلیغ از سوی کسبوکارهای داخلی باشد
همه این مسائل سبب خواهد شد که بپذیریم تصمیم محدود شدن گوگل ادز در چارچوب دکترین دفاع سایبری و حاکمیت دیجیتال کشور و در وهله اول برای حفظ امنیت سایبری مردم و خود کسب و کارهای ایرانی اتخاذ شده است.
هوای کسب و کارها را داشته باشید
هنگامی که شرایط ویژهای مانند تجاوز نظامی بیگانه به خاک کشور اتفاق میافتد و اقتضائات جدیدی حاکم میشود، دولت، کسب و کارها و مردم باید به طور متقابل یکدیگر را درک کنند و این نکته را در نظر بگیرند که برخی اقدامات هرچند سخت و مغایر با روال عادی زندگی روزمره باشند، ضروری هستند و امنیت در اشکال مختلف پیامد آنها خواهد بود، نعمتی که شاید همان جنگ ۱۲ روزه که تاکنون پشت سر گذاشتهایم، برای اغلب ما روشن کرده باشد، فقدانش چطور نظم و نظام زندگی مردم را بهم میریزد، به همین جهت در کنار هم و همدلانه باید برای حفظ آن تلاش کنیم.
صد البته دولت و حاکمیت نباید متوقع باشند که کسب و کارها به تنهایی پیامدهای اقدامات آرامش آفرین را بر دوش بکشند، برای نمونه اگر تصمیم درستی مبنی بر کنترل عملکرد گوگل ادز گرفته میشود، وزارت ارتباطات به عنوان راهبر کمیسیون اقتصاد دیجیتال دولت و متولی زیرساختهای ارتباطی با هماهنگی سایر نهادهای بالادستی و همراهی ارکان موازی کشور با اقدامات مختلف خود از کسب و کارهای متضرر از اتحاد چنین سیاستهای ضروری و مهمی حمایت کند، به همین منظور وزارت ارتباطات میتواند، اقداماتی مانند موارد زیر را انجام دهد:
- اختصاص بستههای حمایتی مالی و تبلیغاتی در سکوهای داخلی با استفاده از منابع دولتی
- معافیتهای مالیاتی و بیمهای موقت برای کسبوکارهای دیجیتال آسیبدیده
- توسعه زیرساختهای تبلیغاتی بومی با قابلیت هدفگیری هوشمند
- تسهیل دسترسی به بازارهای منطقهای از طریق همکاری با کشورهای همسو مانند ونزوئلا، روسیه و آسیای مرکزی
همانطور که بازسازی منازل و خودروهای آسیب دیده، تامین کالاهای اساسی و تهیه ابزارهای دفاعی وظیفه دولت در چنین مواقعی برای حفظ امنیت کشور است، تخصیص بودجه و حمایتهای هدفمند از کسب و کارهای اقتصاد دیجیتال نیز ضرورت دارد و باید توسط دولت پیگیری شود.
امنیت شرط رونق کسب و کارها و کشور است
این نکته را هم نباید فراموش کرد که محدودسازی گوگل ادز فقط به ایران محدود نیست و در سالهای گذشته کشورهای دیگری هم تجربه مشابه داشتهاند، از طرفی خود گوگل هم گاهی این خدمات خود را برای کشورهایی همچون ایران به دلایلی نظیر تحریم یا ملاحظات امنیتی محدود کرده است.
در چنین شرایطی، همراهی مردم و پذیرش اقتضائات امنیتی کشور، ضرورتی ملی است. همانطور که فعالان دیجیتال در نامه خود اعلام کردهاند: «در روزهای سخت، ما در کنار مردم ایستادهایم؛ اما انتظار داریم که دولت نیز در کنار ما بایستد»، انتظار میرود بیش از هرچیز برای حفظ آرامش و امنیت سایبری خود هم که شده است، ضرورتهای این تصمیمهای مهم را بپذیرند و همراهی از خود نشان دهند. در نقطه مقابل دولت نیز با بستههای حمایتی از این همراهی کسب و کارهای اقتصاد دیجیتال حمایت کند.
انتهای پیام/