سند تسهیم درآمد با حمایت عملی مسئولان تکمیل میشود

به گزارش خبرگزاری آنا؛ سند «سیاستها و الزامات تعرفهگذاری ترافیک شبکه و تسهیم درآمد محتوا» پس از بررسیهای کارشناسی در کمیتههای تخصصی و کمیسیون عالی ارتقای تولید محتوای فضای مجازی، در جلسه ۱۰۵ شورای عالی فضای مجازی نهایی شد و مدتی پیش رئیس دولت چهاردهم نسخه نهایی آن را برای اجرا به دستگاههای ذیربط ابلاغ کرد. این سند با هدف ایجاد جهش در تولید محتوای بومی و تقویت اقتصاد محتوا تدوین شده است.
اجرای این سند میتواند به شکلگیری یک نظام اقتصادی پایدار در حوزه فناوری اطلاعات کمک کند؛ بهویژه با سهیم شدن تولیدکنندگان محتوا در درآمد حاصل از فروش ترافیک، انگیزه تولید محتوای فاخر و بومی افزایش مییابد. همچنین، با اصلاح مدل تعرفهگذاری، ترافیک داخلی انتظار میرود که گامهای مهم و مثبتی برای افزایش اقبال مردم به استفاده از خدمات محتوایی سکوهای داخلی برداشته شود.
تقویت زیرساختهای خدمات دیجیتال، حمایت هدفمند از سکوهای داخلی، و ایجاد تعادل در زنجیره ارزش فضای مجازی از دیگر آثار مثبت این سند خواهد بود. این اقدامات در مجموع میتوانند به توسعه زیستبوم فناوری اطلاعات کشور، افزایش اشتغال در حوزه کسب و کارهای رقومی (دیجیتال)، و کاهش وابستگی به سکوهای خارجی منجر شوند.
این سند پس از ابلاغ اکنون در آستانه اجرایی شدن است و وزارت ارتباطات با نظارت مرکز ملی فضای مجازی وظیفه پیاده سازی سازوکارهای اجرایی آن را برعهده دارد، مسئولان مختلف هم هرازچندگاهی نوید اجرای آن را میدهند.
بر همین اساس گفتگویی با مهدی انجیدنی، مدیرعامل شرکت توسعه سامان (مدیر پیامرسان بومی گپ و شبکه اجتماعی ویراستی) انجام دادهایم، تا نظرات او به عنوان مدیر اجرایی یکی از سکوهای بومی مهم کشور درباره سند تسهیم درآمد از محل تولید ترافیک را جویا شویم.
حمایت عملی مسئولین نیاز است تا سند کارکرد واقعی خود را داشته باشد
خبرنگار فناوری آناتک: با توجه به انتشار سند اخیر در حوزه حمایت از سکوهای داخلی، بهعنوان مدیر دو سکوی اجتماعی بزرگ ایرانی، دیدگاه شما درباره تأثیر اجرایی شدن این سند بر کسبوکارهای فعال در این حوزه چیست؟ آیا اثر مثبتی در عملکرد و توسعه سکوها خواهد داشت؟
واقعیت این است که مقوله درآمد از محل ترافیک بهعنوان یک منبع درآمدی برای سکوها مفید است. اما باید پذیرفت که قانونگذار در کنار حمایتهایی از این دست زمانی به هدف خود برای تقویت خدمات بومی میرسد که زمینه استقرار کامل صنعت و تسهیل ارائه خدمات را نیز فراهم کند.
حمایتها نیز در صورتی معنا پیدا میکنند که مسئولان کشور اراده جدی در ترویج استفاده عمومی از خدمات داخلی داشته باشند.
متأسفانه فعلا نشانهای از چنین ارادهای در میان مسئولین مشاهده نشده است. بسیاری از مدیران ما هنوز از سکوهای خارجی برای ارتباط با مردم استفاده میکنند و همین امر موجب میشود اقدامات حمایتی گاهی اوقات حمایتهایی از این دست در سطح آییننامه باقی بماند و اثربخشی لازم را نداشته باشد. هدف نهایی باید ارتقای صنعت بومی باشد، اما این مهم تا زمانی که خود مسئولان الگویی از استفاده صحیح ارائه ندهند، محقق نخواهد شد.
پرهیز از ترویج نکردن پیامرسانها و سکوهای خارجی توسط مسئولین به نظر من گاهی حتی از حمایت مالی اهمیت بیشتری دارد. واژه «حمایت» در این فضا که حمایت عملی کمرنگ است، گاهی فقط باعث افزایش شائبهها میشود.
توسعه زیرساخت و حمایت از تولیدکنندگان محتوا را پیگیری خواهیم کرد
خبرنگار فناوری آناتک: زمانی که سند اجرایی شود، شما در گپ و ویراستی از این اعتبار برای توسعه سکو استفاده خواهید کرد یا برای افزایش جذابیت گپ و ویراستی برای کاربران تولید کننده محتوا، منابع را میان کاربران سکو توزیع خواهید کرد؟
باید گفت که نحوه استفاده از منابع احتمالی حاصل از تسهیم درآمد حاصل از تولید ترافیک اینترنت، یک امر ترکیبی و چندوجهی است. بخشی از درآمد به تأمین زیرساختها اختصاص مییابد و بخش دیگر برای حمایت از تولیدکنندگان محتوا، تبلیغات، توسعه خدمات و جذب مخاطب هزینه خواهد شد، چرا که آنها نیز جزئی اساسی از زیستبوم رسانهای کشور محسوب میشوند.
خبرنگار فناوری آناتک: چندی پیش اعلام کردید که در شبکه اجتماعی «ویراستی» قصد دارید بخشی از درآمد را به تولیدکنندگان محتوا اختصاص دهید. آیا منظور شما از این طرح، صرفاً حمایت مالی است یا یک مدل ترکیبی در نظر گرفتهاید؟
ما در حال طراحی یک زیستبوم جامع هستیم تا بتوانیم از طریق آن، فرآیندی مشخص برای تولید و توزیع درآمد ایجاد کنیم. این زیستبوم که هنوز بهصورت نهایی اعلام نشده، قرار است بهگونهای توسعه یابد که سهم تولیدکنندگان محتوا بهصورت شفاف و منظم مشخص و پرداخت شود و مبحث آن از مصوبه شورای عالی فضای مجازی جداست.
محاسبه و تسهیم درآمد برای جلوگیری از اختلاف باید توسط حاکمیت انجام شود
خبرنگار فناوری آناتک: به نظر شما در مسیر اجرای طرح چه چالش احتمالی با اپراتورها وجود خواهد داشت؟
یکی از چالشهای اجرایی این سند، نحوه تعامل و تسویهحساب با اپراتورهاست. بهنظر میرسد اجرای موفق آن زمانی ممکن خواهد بود که تقسیم درآمد، محاسبات و فرآیند تسویهحساب توسط نهادهایی مانند دولت، شرکت ارتباطات زیرساخت یا سازمان تنظیم مقررات انجام گیرد. چرا که سپردن این مسئولیت به هر سکو یا اپراتور بهصورت مجزا، در شرایط فعلی کشور، با پیچیدگیهای فراوان و اختلاف در شیوه محاسبات مواجه میشود و میتواند به دغدغههای اجرایی تبدیل شود.
معتقدم بهطور منطقی، بهترین راهکار این است که شرکت ارتباطات زیرساخت بهعنوان مرجع اطلاع از میزان تعاملات پهنای باند، مسئول محاسبه و تسویهحساب باشد. همانطور که این شرکت پهنای باند را به اپراتورها میفروشد، میتواند دادههای مصرفی را نیز در اختیارشان قرار داده و براساس حجم مصرف هر بستر تولید کننده محتوا مانند پیامرسانها، درآمد آنها را محاسبه و پرداخت کند. این روش عادلانه و کمهزینهتر است، همچنین مانع از درگیر شدن اپراتورها و سکوها با مذاکرههای متعدد و زمانبر میشود.
تعرفه نیمبها به طور عام برای مردم اولویت استفاده از سکوی داخلی ایجاد نمیکند
خبرنگار فناوری آناتک: اجرای این سند به احتمال زیاد منجر به نسخ مصوبه نیمبها بودن ترافیک داخلی کمیسیون تنظیم مقررات و ارتباطات داخلی خواهد شد، به نظر شما این مصوبه برای حمایت از سکوهای داخلی تاثیر مثبتی داشت؟ و نسخ احتمالی آن به نفع زیست بوم خواهد بود؟
بنده فکر میکنم که نیمبها بودن ترافیک داخلی در قیاس با ترافیک بینالملل برای بسیاری از کاربران اهمیت زیادی ندارد؛ چرا که مصرف اینترنت در پیامرسانها و شبکههای اجتماعی بسیار اندک است. در مواردی مانند تماشای فیلم یا پخش زنده که پهنای باند بالاتری مصرف میشود، تعرفه نقش مهمتری ایفا میکند.
البته همانطور که گفتم اینگونه طرح ها زمانی موثرتر خواهند بود که حمایت عملی مسئولین نیز شامل سکوهای بومی شود و زیست بوم داخلی به رسمیت شناخته شود.
انتهای پیام/