اینتل در آستانه توقف تولید تراشههای پیشرفته قرار دارد

شرکت آمریکایی اینتل اعلام کرد احتمال دارد کار روی تراشه نسل بعدی خود، با نام ۱۴A، را به علت مشکلات مالی متوقف کند. این تراشه که یکی از آخرین امیدهای اینتل برای رقابت با TSMC تایوان، رهبر جهانی صنعت نیمههادی، به شمار میرود، نقش کلیدی در آینده فناوری آمریکا دارد.
اینتل در گزارشی رسمی تاکید کرد تمرکز اصلی خود را بر توسعه تراشه ۱۴A و یافتن یک مشتری عمده قرار داده است، اما برای نخستین بار نسبت به پیامدهای منفی شکست احتمالی این پروژه هشدار داد. در صورت عدم موفقیت در تأمین مشتری بزرگ و دستیابی به اهداف مهم تعیینشده، توسعه و تولید ۱۴A و نسلهای پیشرفتهتر از لحاظ اقتصادی مقرونبهصرفه نخواهد بود. این شرکت هشدار داد ممکن است در چنین شرایطی، پروژه تولید این تراشه و احتمالا نسلهای بعدی را «متوقف یا کنار بگذارد».
به گزارش بیزینس اینسایدر، اهمیت تراشه ۱۴A برای اینتل و آمریکا بسیار بالاست؛ این تراشه، نماد بازگشت ایالات متحده به عرصه رقابتهای جهانی نیمههادیهاست و قطع تولید آن، وابستگی آمریکا را به تولیدکنندگان خارجی از جمله مناطقی با نفوذ فزاینده چین افزایش میدهد. تحلیلگران معتقدند توقف پروژه میتواند ضربه سهمگینی بر صنعت نیمههادی آمریکا وارد کند، موضوعی که حتی خطر انحصار صنعت تراشه جهان توسط TSMC را جدیتر میکند.
جاشوا بوخالتر، تحلیلگر مؤسسه TD Cowen، در یادداشت تحلیلی خود نوشته است: «نمیتوان اهمیت این رویداد را در تاریخ صنعت نیمههادی نادیده گرفت. اگر اینتل پیشروی در حوزه نسل بعدی را کنار بگذارد، این نقطه عطفی منفی برای فناوری آمریکایی خواهد بود.»
اینتل که روزگاری بر بازار نیمههادی سلطه داشت، فرصتهای طلایی در حوزه موبایل و هوش مصنوعی را از دست داد. در حالی که اغلب رقبا مدتهاست ساخت تراشه را به شرکتهایی همچون TSMC واگذار کردهاند، اینتل همچنان همزمان طراح و تولیدکننده است، اما آینده این رویکرد حالا در هالهای از ابهام قرار گرفته است.
برخی تحلیلگران هشدار دادهاند که به تعویق افتادن یا لغو پروژه ۱۴A، نهتنها از منظر مالی برای اینتل تصمیم درستی به نظر میرسد، بلکه از دید راهبردی، تهدیدی بزرگ برای استقلال فناوری آمریکاست. با پایان احتمالی توسعه این فناوری، توازن تولید تراشههای پیشرفته حتی بیش از پیش به نفع آسیا و بهویژه مناطق تحت نفوذ چین بر هم خواهد خورد.
گزارشهای تخصصی مانند Semianalysis نیز تاکید دارند: «اینتل، خاستگاه قانون مور، برای نخستینبار در تاریخ در حال ارزیابی تداوم حضور در لبه فناوری است. در چنین وضعیتی، احتمال انحصار کامل بازار توسط TSMC و پایان تولید نیمههادی پیشرفته در آمریکا بسیار بالاست».
از طرفی، آشفتگی پیرامون پروژه ۱۴A، امیدها به موفقیت بخش تولید قراردادی (Foundry) اینتل را زیر سوال برده است؛ بخشی که هدف آن ساخت تراشه برای سایر شرکتها بود.
به گفته جاشوا بوخالتر، آینده صنعت تراشه آمریکا تا یک تا دو سال آینده، به تصمیم اینتل وابسته است و این نگرانیها در کوتاهمدت سایه سنگینی بر ارزش سهام این شرکت خواهد انداخت. در حال حاضر نیز سهام اینتل بیش از ۲۷ درصد در یک سال اخیر سقوط کرده است.
در مجموع، آنچه در کوتاه مدت یک تصمیم اقتصادی به نظر میرسد، ممکن است در بلندمدت پیامدی استراتژیک برای آینده فناوری و امنیت زنجیره تامین ایالات متحده داشته باشد و سوالات کلیدی پیش روی صنعت نیمههادی آمریکا را پررنگتر کند.
انتهای پیام/