22:22 28 / 04 /1404

هوش مصنوعی برای TSMC درآمد نجومی به همراه آورد

هوش مصنوعی برای TSMC درآمد نجومی به همراه آورد
شرکت تایوانی TSMC، بزرگ‌ترین سازنده چیپ جهان، رکورد درآمد سه‌ماهه را با ۳۰ میلیارد دلار شکست و با توجه به موج بی‌سابقه تقاضای چیپ‌های پیشرفته مخصوص هوش مصنوعی، قصد دارد طی چند سال آینده ۱۵ کارخانه جدید در سراسر جهان بسازد.

شرکت TSMC روز پنج‌شنبه قوی‌ترین سه‌ماهه تاریخ خود را اعلام کرد: درآمد این شرکت در فصل دوم ۲۰۲۵ به مبلغ شگفت‌انگیز ۳۰.۰۷ میلیارد دلار (معادل ۹۳۳.۷۹ میلیارد دلار تایوان جدید) رسید که جهشی ۳۸.۶ درصدی نسبت به سال گذشته و ۱۷.۸ درصد نسبت به فصل قبل نشان می‌دهد. سود خالص شرکت نیز با رشد ۶۰.۷ درصدی به ۱۲.۸۲۵ میلیارد دلار رسید و حاشیه سود ناخالص آن به ۵۸.۶ درصد رسید؛ رقمی بی‌سابقه در میان شرکت‌های تولیدکننده قراردادی تراشه.

عامل کلیدی این افزایش، تقاضای عظیم و ادامه‌دار برای چیپ‌های هوش مصنوعی و پلتفرم‌های محاسبات با کارایی بالا (HPC) بوده است. تنها در این فصل، این بخش‌ها ۶۰ درصد درآمد TSMC را تشکیل دادند. چیپ‌های ویژه موبایل نیز سهمی ۲۷ درصدی داشتند و چیپ‌های اینترنت اشیا (IoT) و صنعت خودرو هرکدام ۵ درصد از درآمد شرکت را به خود اختصاص دادند.

از نظر فناوری ساخت، فرآیند‌های پیشرفته ۷ نانومتری و پایین‌تر همچنان بخش غالب درآمد را رقم زدند:

- چیپ‌های ۵ نانومتری (N۵/N۴): با سهم ۳۶ درصدی، در صدر قرار دارند.
- چیپ‌های ۳ نانومتری (N۳): ۲۴ درصد
- چیپ‌های ۷ نانومتری: ۱۴ درصد
در مجموع، فناوری‌های پیشرفته (۷ نانومتر و کمتر) ۷۴ درصد کل درآمد TSMC را شکل می‌دهند.

سهم عمده از چیپ‌های تولیدی این شرکت به سفارش اپل و انویدیا برای کاربرد‌های متنوع از موبایل و پی‌سی تا کنسول بازی و تسریع‌دهنده‌های هوش مصنوعی مربوط می‌شود. در بین چیپ‌های HPC، دامنه وسیعی از پردازنده‌های پایین‌رده تا غول‌های هوش مصنوعی قرار دارند. شرکت TSMC تأکید کرده است که سفارش‌های مربوط به هوش مصنوعی و HPC همچنان کلیدی‌ترین محرک رشد خواهند بود.

فتح قله تاریخ توسط TSMC با درآمد ۳۰ میلیارد دلاری هوش مصنوعی

برنامه توسعه‌ای تاریخی

در واکنش به این افزایش تقاضای بی‌سابقه، TSMC تصمیم گرفته توسعۀ خود را بی‌سابقه کند و بیش از ۱۵ کارخانه جدید در سال‌های آینده بسازد. «سی. سی. وی» (مدیرعامل و رئیس هیئت‌مدیره TSMC) تأکید می‌کند: «در تایوان با حمایت دولت، طی سال‌های آینده ۱۱ کارخانه تولید ویفر و ۴ مرکز بسته‌بندی پیشرفته احداث خواهیم کرد.» علاوه بر تایوان، کارخانه‌هایی در مراحل مختلف ساخت در ژاپن، آلمان و آمریکا قرار دارند.

گفته می‌شود برای تحقق این برنامه، صد‌ها میلیارد دلار هزینه خواهد شد. فقط بودجۀ سرمایه‌گذاری شرکت برای سال ۲۰۲۵، بین ۳۸ تا ۴۲ میلیارد دلار پیش‌بینی شده است.

جهش فناوری: از ۲ نانومتر تا ۱.۶ نانومتر

به گزارش TomsHardware، افزون بر توسعه جغرافیایی، پیشرفت‌های فناورانه نیز سرعت گرفته‌اند. تولید انبوه چیپ با فناوری ۲ نانومتر (N۲) طبق برنامه برای نیمه دوم ۲۰۲۵ آغاز می‌شود، با انتظار دریافت نخستین درآمد‌ها در نیمه اول ۲۰۲۶. فرایند N۲ عملکرد و بهره‌وری انرژی فوق‌العاده‌ای خواهد داشت و با قیمت بالاتر هر ویفر نسبت به نسل قبل، سهم درآمدی بالاتری ایجاد می‌کند. TSMC می‌گوید تعداد مشتریان برای این نسل در همان سال اول بیشتر از نسل‌های گذشته خواهد بود و اگرچه تولید در ابتدا محدود و به علت ظرفیت، فشرده خواهد بود، اما سودآوری آن بیشتر خواهد بود.

به موازات آن، فناوری A۱۶ (معادل ۱.۶ نانومتر)، نخستین نسل از گره‌های پیشرفته TSMC است که به‌طور ویژه برای کابرد‌های هوش مصنوعی و HPC طراحی شده است و انتظار می‌رود از نیمه دوم ۲۰۲۶ به تولید انبوه برسد. این فناوری قرار است توان مصرفی را حدود ۲۰ درصد دیگر کاهش دهد و پیچیدگی شبکه برق‌رسانی پشت‌تراشه (SPR/BSPDN) مهم‌ترین ویژگی آن است. انتظار می‌رود اپراتور‌های بزرگ دیتاسنتر‌های هوش مصنوعی و تولیدکنندگان چیپ از اولین مشتریان این فناوری باشند. گفته می‌شود هر ویفر A۱۶ می‌تواند تا سقف ۴۵ هزار دلار برای مشتریان هزینه داشته باشد.

همچنین نسل A۱۴ با ترانزیستور‌های GAA نانوشیت نسل دوم طبق برنامه برای سال ۲۰۲۸ آماده خواهد شد و نسخه مبتنی بر بسته‌بندی پیشرفته (BSPDN) آن تحت عنوان A۱۴P برای کابرد‌های فوق‌پیشرفته در سال ۲۰۲۹ عرضه خواهد شد.

آینده‌ی پرسود و سرمایه‌گذاری بی‌پایان

طبق اظهارات مدیران TSMC، فرصت‌های اقتصادی بی‌پایان و نیاز مداوم بازار به فناوری‌های پیشرفته باعث شده است برنامه‌های سرمایه‌گذاری و توسعه این شرکت با قدرت ادامه یابد و به‌رغم مخاطرات ژئوپولتیک و اقتصادی، شرکت قصد ندارد بودجه سرمایه‌گذاری را کاهش دهد.

«وندل هوانگ»، مدیر مالی TSMC درباره آینده سرمایه‌گذاری گفت: «تا زمانی که فرصت‌های تجاری وجود داشته باشد ما درنگی برای سرمایه‌گذاری نداریم. حتی با وجود ابهام‌های کلان اقتصادی، شرکت قصد ندارد بودجه رشد سرمایه را در هیچ سالی به طور محسوس کاهش دهد.»

TSMC در نیمه دوم ۲۰۲۵ نه‌تنها قله تاریخی درآمد را فتح کرد، بلکه فرایند تولید، نوآوری فناوری و توسعه جغرافیایی آن را در سطحی بی‌سابقه قرار داد. بازار چیپ‌های هوش مصنوعی و پلتفرم‌های HPC همچنان با شتابی تصاعدی، موتور پیشران درآمد شرکت باقی مانده و با ساخت کارخانه‌هایی گسترده و آغاز دوره تولید انبوه با فناوری‌های ۲ و ۱.۶ نانومتری، احتمالا TSMC برای سال‌های آینده هم بی‌رقیب خواهد ماند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
رسپینا
گوشتیران
قالیشویی ادیب