14:14 26 / 04 /1404
براساس گزارش ماهانۀ وبگاه اسپید تست:

۶ پله صعود در اینترنت موبایل در سایۀ کم‌توجهی به شبکۀ حیاتی اینترنت ثابت

۶ پله صعود در اینترنت موبایل در سایۀ کم‌توجهی به شبکۀ حیاتی اینترنت ثابت
جدیدترین گزارش اسپید تست، مربوط به ژوئن ۲۰۲۵ منتشر شد، براساس داده‌های این گزارش رتبۀ میانۀ سرعت اینترنت ثابت ایران در مقایسه با سایر کشور‌ها تغییری نداشت است، ولی در این ماه با ۶ پله صعود در رتبۀ ۶۱ میانۀ سرعت اینترنت همراه قرار داریم. پایدار ماندن رتبۀ میانۀ سرعت اینترنت ثابت هشدار‌ها دربارۀ کند شدن توسعۀ پروژۀ ملی فیبرنوری را پررنگ‌تر می‌کند، اینترنت ثابت کشور در طول یکسال گذشته با وجود نیاز مبرم، با سرعتی که باید از لحاظ زیرساختی توسعه نیافته است و نیاز به توجه بیشتر مسئولین دارد.

به گزارش خبرگزاری آنا؛ براساس تازه‌ترین گزارش تارنمای جهانی اسپیدتست، در ماه ژوئن ۲۰۲۵، میانه سرعت اینترنت موبایل در جهان به ۹۱.۷۹ مگابیت بر ثانیه و اینترنت ثابت به ۱۰۳.۰۹ مگابیت بر ثانیه رسیده است. این در حالی است که در ماه پیشین (می ۲۰۲۵)، این شاخص‌ها به ترتیب ۹۲.۸۲ و ۱۰۲.۴۸ مگابیت بر ثانیه ثبت شده بودند.

ایران با ۶ پله صعود در اینترنت موبایل به رده ۶۱ رسید

طی همین بازه زمانی، میانه سرعت اینترنت موبایل ایران ۶۳.۲۹ مگابیت بر ثانیه اعلام شده که نسبت به ماه گذشته با ۶ پله صعود، جایگاه کشور را به رده ۶۱ رسانده است. در بخش اینترنت ثابت، ایران با سرعت ۱۸.۹۴ مگابیت بر ثانیه همچنان در رده ۱۳۹ باقی مانده و تغییری در رتبه آن نسبت به ماه قبل مشاهده نمی‌شود.

۶ پله صعود در اینترنت موبایل در سایۀ کم‌توجهی به شبکۀ حیاتی اینترنت ثابت

برترین‌های اینترنت موبایل جهان؛ امارات و قطر در صدر

چهار رتبه نخست در فهرست کشورهایی با بالاترین میانه سرعت اینترنت موبایل،  نسبت به ماه گذشته بدون تغییر باقی مانده‌اند: امارات متحده عربی با ۵۴۶.۱۴، قطر با ۵۱۷.۴۴، کویت با ۳۷۸.۴۵ و بحرین با ۲۳۶.۷۷ مگابیت بر ثانیه. برزیل با ۲۲۸.۸۹ مگابیت بر ثانیه یک پله صعود کرده و در رده پنجم قرار گرفته است، در حالی که بلغارستان با ۲۲۴.۴۶ مگابیت بر ثانیه یک پله سقوط داشته و اکنون در ردۀ ششم قرار دارد.

کره جنوبی، چین، عربستان و دانمارک در جمع ده کشور برتر

کره جنوبی با سرعت ۲۱۸.۰۶ مگابیت بر ثانیه در جایگاه هفتم قرار دارد و یک پله صعود کرده است. چین با ۲۰۱.۶۷ مگابیت بر ثانیه یک پله سقوط داشته و در رده هشتم ایستاده است. عربستان سعودی با ۱۹۸.۳۹ و دانمارک با ۱۹۶.۲۷ مگابیت بر ثانیه به ترتیب در رده‌های نهم و دهم قرار دارند، که عربستان یک پله صعود و دانمارک یک پله سقوط را تجربه کرده‌اند.

علل احتمالی افزایش سرعت اینترنت موبایل در ایران

افزایش سرعت اینترنت موبایل ایران در گزارش اخیر اسپیدتست را می‌توان حاصل احتمالی چند تحول فنی و اجرایی دانست. یکی از مهم‌ترین عوامل احتمالی، می‌تواند تسریع در بازگشایی امکان اتصال برخی مدل‌های گوشی‌های سامسونگ به شبکه نسل پنجم (5G) در کشور باشد.

عامل دیگر، می‌تواند افزایش تدریجی سایت‌های ارتباطی نسل پنجم در مناطق شهری و پرترافیک باشد. با افزایش تعداد این سایت‌ها، ظرفیت شبکه برای پاسخ‌گویی به حجم بالای کاربران بهبود خواهد یافت و کیفیت اتصال نیز ارتقاء پیدا کند. هرچند این توسعه هنوز فراگیر نیست، اما در مناطقی که پوشش 5G فعال شده، تأثیر آن در افزایش سرعت محسوس خواهد بود.

همچنین، بهینه‌سازی برخی تنظیمات شبکه توسط اپراتورها، از جمله تخصیص بهتر منابع فرکانسی و ارتقاء تجهیزات BTS، می‌تواند در بهبود سرعت نقش داشته باشد. این اقدامات، اگرچه در سطح زیرساختی انجام می‌شوند، اما در نهایت تجربه کاربری را بهبود می‌بخشند و در گزارش‌های بین‌المللی مانند اسپیدتست نمود پیدا می‌کنند.

چرا توسعه اینترنت ثابت همچنان اولویت کشورهای پیشرفته است؟

در حالی که اینترنت موبایل به‌دلیل سرعت راه‌اندازی و پوشش گسترده، گزینه‌ای جذاب برای برخی از کشورها محسوب می‌شود اما کشورهای پیشرفته همچنان تمرکز اصلی خود را بر توسعه اینترنت ثابت قرار داده‌اند. دلیل این انتخاب در مواردی همچون پایداری بیشتر، ظرفیت بالاتر و هزینه کمتر در بلندمدت نهفته است. اینترنت ثابت به‌ویژه در حوزه‌های آموزشی، پزشکی، صنعتی و خدمات ابری نقش کلیدی دارد و زیرساختی حیاتی برای اقتصاد دیجیتال محسوب می‌شود.

اینترنت ثابت از سوی دیگر،  امکان ارائه سرعت‌های بسیار بالا و پایدار را فراهم می‌کند که برای فعالیت‌های سنگین مانند استریم ویدئو با کیفیت بالا، بازی‌های آنلاین، ویدئوکنفرانس‌های حرفه‌ای و انتقال داده‌های حجیم ضروری است. برخلاف اینترنت موبایل که تحت تأثیر تراکم کاربران و شرایط محیطی قرار می‌گیرد، اینترنت ثابت در صورت توسعه مناسب، کیفیتی قابل اتکا و پایدار ارائه می‌دهد.

باید گفت در نهایت برای آنکه مردم به استفاده گسترده از اینترنت ثابت روی بیاورند، باید زیرساخت‌های فیبر نوری توسعه یابد، تعرفه‌ها منطقی شود و خدمات متنوعی بر بستر آن ارائه گردد. تجربه کشورهای پیشرفته نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری در اینترنت ثابت علاوه بر اینکه به رشد اقتصادی کمک می‌کند، موجب کاهش شکاف دیجیتال و افزایش عدالت ارتباطی در سطح ملی نیز می‌شود.

انتهای پیام/

ارسال نظر
رسپینا
گوشتیران
قالیشویی ادیب