12:12 24 / 04 /1404

دانشمند ایرانی تراشه‌ای ساخت که ۱۰۰ میلیون کتاب را در ۷ دقیقه انتقال می‌دهد

دانشمند ایرانی تراشه‌ای ساخت که ۱۰۰ میلیون کتاب را در ۷ دقیقه انتقال می‌دهد
تیمی از پژوهشگران دانشگاه لاوال کانادا با همکاری علیرضا گراوند، تراشه نوری بسیار باریکی طراحی کرده‌اند که می‌تواند حجم عظیمی از داده‌ها را با سرعت بی‌سابقه و مصرف انرژی اندک منتقل کند؛ موضوعی که می‌تواند به نیاز روزافزون مراکز داده و سیستم‌های هوش مصنوعی برای انتقال سریع‌تر و کم‌مصرف‌تر داده پاسخ دهد.

پژوهشگران مرکز نور، فوتونیک و لیزر (COPL) دانشگاه لاوال کانادا موفق به تولید تراشه‌ای نوری به ضخامت یک تار مو شده‌اند که قادر است داده‌هایی معادل ۱۰۰ میلیون کتاب را در کمتر از ۷ دقیقه انتقال دهد. این تراشه که توسط علیرضا گراوند، دانشمند ایرانی و همکارانش توسعه یافته، با سرعت انتقال یک ترابیت بر ثانیه (۱۰۰۰ گیگابیت بر ثانیه)، گامی مهم در حوزه انتقال داده به شمار می‌آید.

مطابق با اطلاعات ارائه‌شده توسط تیم تحقیقاتی، اصلی‌ترین مزیت این تراشه، مصرف پایین انرژی در کنار ظرفیت انتقال حجم بالای داده است. تراشه طراحی‌شده با استفاده از نور به جای جریان برق کار می‌کند و تنها به‌اندازه انرژی مورد نیاز برای گرم‌کردن ۱ میلی‌لیتر آب تا یک درجه سانتی‌گراد مصرف دارد؛ موضوعی که به ارتقای بهره‌وری انرژی به ویژه در دیتاسنتر‌های هوش مصنوعی منجر می‌شود.

این دستاورد با بهره‌گیری از حلقه‌های ریز سیلیکونی موسوم به «میکرورینگ مدولاتور» ممکن شده است. سیستم استفاده‌شده در این تراشه، دو جفت مدولاتور را برای کنترل شدت نور و انتقال اطلاعات به خدمت گرفته و افزون‌بر مقدار داده معمول در فناوری‌های متداول، پهنای باند قابل توجهی را فراهم می‌آورد. علیرضا گراوند، دانشجوی دکتری آزمایشگاه COPL و نویسنده اول مقاله، در توضیح این فناوری گفت: با این سرعت انتقال، امکان جابه‌جایی کامل داده‌های آموزشی مورد نیاز برای شبکه‌های هوش مصنوعی ظرف چند دقیقه فراهم می‌شود.

به گزارش Interesting Engineering، در حال حاضر، مراکز داده به منظور عملکرد مناسب سیستم‌های مبتنی بر هوش مصنوعی، به ارتباط پیوسته و پرسرعت میان هزاران پردازنده در محیط‌های وسیع احتیاج دارند. استفاده از تراشه‌های جدید این امکان را ایجاد می‌کند که بخش‌های مختلف مرکز داده همانند یک سیستم واحد و با مصرف انرژی پایین‌تر به یکدیگر متصل شوند. این تغییر زیرساختی، بر اساس گفته‌های تیم تحقیقاتی دانشگاه لاوال، پاسخ قابل توجهی به نیاز‌های رو به رشد حوزه هوش مصنوعی خواهد بود.

هرچند فناوری معرفی شده هنوز در مراحل آزمایشگاهی قرار دارد، اما شرکت‌هایی نظیر انویدیا هم‌اکنون از نوع ساده‌تر مدولاتور‌های میکرورینگ در محصولات خود بهره می‌برند. تفاوت اساسی در تراشه جدید دانشگاه لاوال، استفاده همزمان از شدت و فاز نور برای انتقال اطلاعات است که نوآوری جدیدی در این حوزه به‌شمار می‌رود.

پژوهشگران پیش بینی می‌کنند با توجه به رشد تقاضا برای ارتباطات داده‌ای در مراکز پیشرفته هوش مصنوعی، تراشه نوری جدید بتواند به تسریع توسعه زیرساخت‌های پردازش داده و کاهش انرژی مصرفی در آینده نزدیک کمک کند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
رسپینا
گوشتیران
قالیشویی ادیب