«ما یک قدم با مرگ فاصله داریم»؛ سوزاندن هنر در آتش گرسنگی غزه

«ما یک قدم با مرگ فاصله داریم»؛ سوزاندن هنر در آتش گرسنگی غزه
طه حسین، هنرمند غزه‌ای، در سایه بحران و قحطی، مجبور به سوزاندن آثار هنری خود برای پخت نان شد. او می‌گوید: «ما فقط یک قدم با مرگ در اثر گرسنگی فاصله داریم».

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا به نقل از سایت تی آر تی گلوبال، در غزه محاصره‌شده، طه حسین ابوغالی دست به کاری دردناک و غم انگیز زد، تبدیل آثار هنری‌اش به هیزم برای پخت نان و سیر کردن شکم کودکانش.

طه حسین، نقاش و پژوهشگر هنری، پس از سال‌ها که رنگ و هویت را بر روی بوم نقاشی می‌ریخت، اکنون خود را در وضعیتی می‌بیند که مجبور است قاب‌های چوبی نقاشی هایش را بشکند، نه از سر اعتراض، که از سر ناامیدی.

زیر محاصره چند ماهه اسرائیل که غزه را بدون برق، سوخت و مایحتاج اولیه رها کرده است، هنر تبدیل به وسیله‌ای برای بقا شده است.

در ویدیویی تکان دهنده که به سرعت در فضای مجازی منتشر شد، طه حسین ۴۳ ساله دیده می‌شود که آثار خود را از قاب بیرون می‌آورد و چوب‌های شکسته را به عنوان هیزم برای پخت غذا می‌سوزاند. او در حالی که صدایش می‌لرزد، در این ویدیو می‌گوید: «این‌ها زیباترین نقاشی‌های من بودند، خدا شاهد است. برای من، این آثار مثل موسیقی برای قلب بود؛ و حالا آنها را می‌شکنم و می‌سوزانم، چون هنر تبدیل به نان شده است.»

«ما یک قدم با مرگ فاصله داریم»؛ سوزاندن هنر در آتش گرسنگی غزه

طه حسین این ویدیو را در اینستاگرام منتشر کرده و در توضیح آن می‌گوید: «ما مجبوریم در سایه این بحران با درد در دل‌مان، نقاشی‌هایمان را بسوزانیم. نه سوخت داریم، نه برق، نه گاز، هیچ چیزی نداریم؛ و اگر شانس بیاوریم، شاید کمی آرد یا بلغور داشته باشیم. اما چیزی برای پختن نداریم. پس چوب‌ها را می‌سوزانیم تا نان بپزیم. خدا کمک مان کند.»

واکنش‌ها به این پست بلافاصله و جهانی بود. هنرمندان، خبرنگاران و مدافعان حقوق بشر داستان او را به اشتراک گذاشتند، اما حسین توضیح می‌دهد که این عمل نه به عنوان درخواست ترحم، بلکه به عنوان پنجره‌ای به واقعیت وحشیانه‌ای است که فلسطینی‌ها با آن مواجه هستند. او می‌گوید: «ما فقط یک قدم با مرگ در اثر گرسنگی فاصله داریم. فعلاً با کمک دوستانمان زنده مانده‌ایم، اما وضعیت بسیار خطرناکی اینجا وجود دارد. ما در آستانه مرگ دسته جمعی هستیم.»

طه حسین که پنج فرزند دارد، اکنون با خانواده‌اش در چادری در شهر اسدا در غرب خان یونس زندگی می‌کند. این یازدهمین بار است که آن‌ها مجبور به فرار شده‌اند. او می‌گوید: «ما در منطقه النصر بودیم، اما از رفح به دانشگاه الاقصی، سپس به اراضی خالی و از این طرف به آن طرف بین شهر حمد و جا‌های دیگر آواره شدیم.»

هنگامی که از او می‌پرسند چه چیزی باعث شده تا بیش از بیست اثر هنری خود را بسوزاند، پاسخ او ساده و شفاف است: «یک کیلو چوب هشت شَکل هزینه دارد؛ و ما حداقل به سه کیلو در روز نیاز داریم فقط برای پخت نان یا درست کردن چیزی کوچک برای ناهار.»

«ما یک قدم با مرگ فاصله داریم»؛ سوزاندن هنر در آتش گرسنگی غزه

طه حسین در مورد زندگی هنری‌اش می‌گوید که از کودکی آغاز شده و آثارش شامل نقاشی‌های سوررئالیستی و انتزاعی است. او همچنین استاد هنر و پژوهشگر حوزه درمان هنری است. طه حسین علاوه بر تدریس، در زمینه طراحی صحنه برای مستندها، تئاتر و تولیدات درام نیز فعالیت دارد. آثارش را به کسانی که دوست داشته اهدا می‌کرد، و آنها را نمی‌فروخت. 

استودیو او در غزه که روزگاری پناهگاهش او بود، اکنون ویران شده است. او برخی از نقاشی هایش را در مکان‌های مختلف پنهان کرده بود تا اگر جایی بمب‌باران شد، حداقل چیزی از آثارش باقی بماند. اما اکنون که غزه در حال سوختن است، آخرین آثار زیبایی، خاطرات و معنا نیز می‌سوزد.

او درباره وضعیت کنونی غزه می‌گوید: «ما هیچ چیزی نداریم. گرسنگی چهره‌های فرزندانم را تغییر داده است. یک قرص نان چیزی است که هنر به آن تبدیل شده است.»

حسین در یکی از پست‌های بعدی خود به شدت از واکنش دنیا به این فاجعه انتقاد می‌کند: «دنیا به شکستن چند تخته که برای پخت غذا استفاده کرده‌ام واکنش نشان داده، اما من جسد‌هایی را دیده‌ام که روی زمین رها شده‌اند، زخمی‌ها که کمک می‌خواهند، و هیچ کس واکنشی نشان نمی‌دهد.»

با وجود تمام این رنج ها، حسین از سوزاندن آثار هنری‌اش پشیمان نیست و می‌گوید: «هنر قابل بازسازی است. اما اگر یکی از فرزندانم را از دست بدهم، دیگر نمی‌توانم آن‌ها را بازگردانم.»

سازمان‌های امدادی همچون پزشکان بدون مرز و آکسفام هشدار داده‌اند که در غزه با «قحطی عظیمی» مواجه‌ایم و سرشماری‌ها نشان می‌دهند که بسیاری از مردم در حال مردن در اثر گرسنگی هستند. اما مقامات رژیم صهیونیستی حماس را مسئول این بحران حماس می‌دانند و بنا بر گزارشات حداقل ۱۱۳ نفر به دلیل گرسنگی جان باخته‌اند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
رسپینا
گوشتیران
قالیشویی ادیب