نجابت: فعال‌سازی ماشه، ما را به آستانه خروج از NPT می‌برد

نجابت: فعال‌سازی ماشه، ما را به آستانه خروج از NPT می‌برد
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: آغاز فرآیند مکانیسم ماشه، این نهادها را بیش از این بی اعتبار خواهد کرد و کشورها در تنظیم روابط خود با نهادهای بین المللی و تمکین به قطعنامه‌های سازمان ملل تجدید نظر خواهند کرد. در واقع اجماعی برای تضعیف این نهادها شکل خواهد گرفت که نظم کنونی بین الملل که منافع آنها در آن است را به خطر می‌اندازد.

به گزارش آنا به نقل از جماران، روح الله نجابت نماینده شیراز در مجلس، در پاسخ به این سوال که آیا مکانیسم ماشه اجرا می‌شود و اگر اجرا شود، چه تأثیری در سیاست داخلی و خارجی خواهد گذاشت؟ گفت: ابتدا باید به این موضوع پرداخت که منافع ما از برجام و مکانیسم ماشه چیست؛ برجام بنا به اقتضائات سیاسی و اجتماعی و علی رغم ایرادات و حفره‌هایی که داشت توسط مسئولان وقت مورد پذیرش قرار گرفت. بسیاری از منافعی که در برجام برای ایران تدارک دیده شده بود، از همان ابتدا به دلیل تحریم‌های یک جانبه آمریکا و البته اتحادیه اروپا عقیم ماند. از سوی دیگر با خروج یک طرفه آمریکا از برجام این توافق از خاصیت افتاد. 

وی ادامه داد: حال در همین برجام مطلبی در فرآیند حل و فصل اختلافات پیش بینی شده است که می‌گوید اگر کشوری از اعضا، در روند اجرای برجام خللی احساس کرد می‌تواند طی تشریفاتی، موضوع را به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع دهد و در آنجا در رابطه با توقف یا ادامه تحریم‌ها مجددا تصمیم گیری خواهد شد.

 

اینچنین نیست که فعال شدن این مکانیسم فقط به ایران آسیب بزند و کشورهای دیگر از آن در امان باشند

نماینده مردم شیراز در خصوص اجرایی شدن مکانیسم ماشه، گفت: در رابطه با اجرایی بودن یا نبودن مکانیسم ماشه با توجه به اینکه امروز در اوج درگیری با استکبار جهانی هستیم، فعال کردن میکانیسم ماشه در عمل تغییری ایجاد نمی کند، چرا که تحریم‌ها علیه ایران در بالاترین سطح هم اکنون وجود دارد و حمله نظامی نیز به کشور انجام شده است. پس این کار چه چیزی بیشتر از یک جنگ تمام عیار به ملت ما تحمیل خواهد کرد؟ این مانند یک شمشیر دولبه است. اینچنین نیست که فعال شدن این مکانیسم فقط به ایران آسیب بزند و کشورهای دیگر از آن در امان باشند و ابعاد آن گسترده خواهد بود. به همین خاطر هم کشورهای اروپایی در استفاده از آن تردید دارند.  

 

آغاز شدن این فرآیندِ به اصلاح حل و فصل اختلافات، منجر به یک تنش جدی در سیاست بین الملل خواهد شد

نجابت تصریح کرد: توجه کنیم که ایران منافع اقتصادی جدی‌ای از برجام کسب نکرده است. خروج آمریکا از برجام و تحریم های یک جانبه آمریکا و اتحادیه اروپا و ناتوانی کشورهای اروپایی در تضمین منافع اقتصادی برجام و شکست سازوکار مالی اینستکس، اجازه نداد ایران بتواند به بازارهای بین‌المللی دسترسی داشته باشد. ایران خود را با این شرایط تطبیق داده است. می‌توان ادعا کرد که امروز ما مبادلات تجاری خود بر راه حل‌های تحریم ناپذیر استوار کرده‌ایم.

وی ادامه داد: از طرف دیگر آغاز شدن این فرآیندِ به اصلاح حل و فصل اختلافات، منجر به یک تنش جدی در سیاست بین الملل خواهد شد. ایران توانسته نشان دهد که نهادهایی چون شورای امنیت و آژانس صرفا آلت دست کشورهای زورگوی دنیاست. آغاز این فرآیند، این نهادها را بیش از این بی اعتبار خواهد کرد و کشورها در تنظیم روابط خود با نهادهای بین المللی و تمکین به قطعنامه‌های سازمان ملل تجدید نظر خواهند کرد. در واقع اجماعی برای تضعیف این نهادها شکل خواهد گرفت که نظم کنونی بین الملل که منافع آنها در آن است را به خطر می‌اندازد.

 

احتمال اینکه برخی از کشورها از جمله کشورهای دوست ایران و یا غیر متعهدها از تمکین به تحریم‌های سابق امتناع خواهند کرد

این نماینده ادامه داد: مشکل دیگر آنها این است که احتمالا برخی از کشورها از جمله کشورهای دوست ایران و یا غیر متعهدها از تمکین به تحریم‌های سابق امتناع خواهند کرد. ایران قوی شده است و بسیاری از کشورها حاضر به از دست دادن روابط خود با ایران نیستند و اعمال به انزوا کشاندن ایران ممکن نیست. عدم تمکین این کشورها مهر تاییدی بر بی‌اعتباری تصمیم گیری‌های و تضعیف نهادهای بین المللی خواهد بود و عواقب سنگینی خواهد داشت.  

 

فعال شدن مکانیسم ماشه، راهبرد سیاست خارجی ما را تغییر خواهد داد

این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی با اشاره به اینکه نگرانی دیگر آنها این است که نمی‌توانند تبعات عکس‌العمل ایران را ارزیابی کنند، ادامه داد و گفت: فعال شدن این فرآیند، راهبرد سیاست خارجی ما را تغییر خواهد داد. مفهوم استراتژی ماشه آن است که کوچکترین عدم همکاری، موجب کنار گذاشتن همکاری خواهد شد و البته دریچه‌های مذاکره و گفت و گو را خواهد بست. غرب به دست خودش نمی‌خواهد در یک بن بست، نظارت خودش بر برنامه هسته‌ای ما را قطع کند و از این موضوع وحشت دارد.

وی با بیان اینکه فعال کردن کانیسم ماشه برای حریف منفعتی نخواهد داشت، ادامه داد: شما دقت کنید که همین‌ها، حمله به تأسیسات هسته‌ای صلح آمیز و یک جنگ وحشیانه علیه ملت ایران را در همان حالی که ایران به تعهدات برجام پایبند بود و البته درحال مذاکره با آمریکا بود، راه انداختند و در مقابل تضییع حقوق ملت ایران چشم بر قواعد بین المللی بستند و لال شدند. حتی کسی مثل صدر اعظم آلمان از اسرائیل وقیحانه و آشکار حمایت کرد. اما در برابر اراده و همدلی ملت ایران باز هم شکست خوردند.  

 

وزارت خارجه انتظار می‌رود که با مستندات حقوقی بی اعتباری برجام را به مجامع بین‌المللی اعلام کند

نجابت در پایان از وزارت خارجه خواست چشم خود را بر روی جنایات اسرائیل نبندد و گفت: از وزارت خارجه انتظار می‌رود که با مستندات حقوقی بی اعتباری برجام را به مجامع بین‌المللی اعلام کند، البته اگر شورای امنیت سازمان ملل هم از حل و فصل موضوع ناتوان باشد. کما اینکه در رابطه با نسل کشی اسرائیل در غزه ناتوان بوده و چشم خود را بر تجاوز وحشیانه اسرائیل به ملت ایران و حمله به تأسیسات صلح آمیزی که تحت اشراف آژانس انرژی اتمی فعالیت می‌کرده است، بسته و دست ایران برای عکس العمل متناسب باز است و گزینه‌های متنوعی روی میز قرار دارد. قطع بدون قید شرط همکاری با آژانس بین المللی انرژی هسته‌ای، خروج رسمی از NPT، توسعه فناوری‌های هسته‌ای پیشرفته، تولید و صادرات تجهیزات پیشرفته صنعت هسته ای، ایجاد ائتلاف با کشورهای خارج از NPT، انعقاد پیمان‌های دفاعی و افزایش فشارهای منطقه‌ای بر اسرائیل، افزایش سطح غنی سازی فراتر از 60 درصد و ... می‌تواند بخشی از عکس العمل ایران به این رفتار باشد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
رسپینا
گوشتیران
قالیشویی ادیب