در گفت‌و‌گو با آنا

قاسمی: برداشت عربستان از آب دریا ۱۵ برابر ایران است/ ضرورت تدابیر سختگیرانه برای تهران

قاسمی: برداشت عربستان از آب دریا ۱۵ برابر ایران است  ضرورت تدابیر سختگیرانه برای تهران
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه پروژه انتقال آب دریا توصیه حضرت آقا بود، گفت: عربستان ۱۵ برابر ایران از حوزه مشترک آبریزی آب برمی‌دارد، شیرین می‌کند و به بهره برداری می‌رساند.

حبیب قاسمی عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفت‌و‌گو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا با اشاره به خشکسالی چندساله و ضرورت انتقال آب دریای عمان به کویر مرکزی، تصریح کرد: طول کلی مسیر انتقال آب دریای عمان به اصفهان ۱۱۰۰ کیلومتر است که ۸۸۰ کیلومتر آن تا سال گذشته اجرا شد و دویست و خرده‌ای کیلومتر هم از این سمت الان اجرا شده است. این پروژه قرار شد ۲۰ میلیون لیتر در ثانیه آب برای پشتوانه صنعت به اصفهان برساند. 

وی افزود: درست است که این آب، گران است و تقریباً هر متر مکعب آن ۲ تا ۵/۲ یورو هزینه دارد ولی با سرمایه‌گذاری پالایشگاه و فولاد مبارکه اجرا شد و ۷۰ میلیون لیتر به استان اصفهان رسید. گرچه مبدا آن یزد است، اما این هم نیاز به یک جایگزینی و جابجایی دارد که در دست اقدام است. 

قاسمی با بیان اینکه آنچه مسلم است این است که این پروژه اقدامی درست و یک ضرورت است، خاطرنشان کرد: کشور‌های حوزه خلیج فارس مخصوصا عربستان برداشت آب را انجام می‌دهند. خصوصاً حجمی که الان عربستان برمی‌دارد در مقایسه با این کاری که ما الان کردیم حدود ۱۵۰۰ درصد است یعنی ۱۵ برابر ایران از این حوزه مشترک آبریزی آب برمی‌دارد، شیرین می‌کند و به بهره برداری می‌رساند.

این نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه پروژه انتقال آب دریا توصیه حضرت آقا بود چرا که آب پایداری است و به آب شرب هم کمک می‌کند، تصریح کرد: در استان اصفهان به دلیل خشکسالی که سالانه ۱۸ سانت میانگین فرونشست خود شهر اصفهان است و نرم بسیار خطرناکی محسوب می‌شود، این اقدام می‌تواند به زنده سازی زیست محیطی این منطقه کمک بکند. باید ۶۵۰ میلیون لیتر در ثانیه آب وارد زاینده رود شود تا بتوانیم تالاب گاوخونی را زنده نگه داریم و بحث اکوسیستم به حالت طبیعی خودش برگردد. با این ۲۰۰ میلیون لیتر در ثانیه تقریبا یک سوم این نیاز برطرف می‌شود، اما هنوز فاصله زیادی تا احیای کامل داریم.

وی با بیان اینکه ۲۰۰ میلیون لیتر هم قرار بوده از سد ماندگان در سمیرم وارد شود که با ۲۰۶ کیلومتر مسیر تقریباً بخش عظیمی از لوله گذاری و شبکه گذاری انجام شده است، خاطرنشان کرد: ایستگاه پمپ فشارشکن یا تقویت کننده فشار هم احداث شده است که با وجود آن ۲۰۰ میلیون لیتر هم از آنجا وارد این حوضچه خواهیم کرد تا به سیستم محیط زیست آنجا کمک کند. 

وی در پاسخ به این سوال که برای استان‌های دیگر درگیر خشکسالی هم این تدبیر اندیشیده شده یا خیر، اضافه کرد: این آب، گران است به طوری که هر متر مکعب نزدیک ۲۵۰ هزار تومان هزینه دارد. این آب به عنوان آب شرب است ولی همین که به صورت اختصاصی برای صنعت جایگزین می‌شود و معادل آن ما می‌توانیم آب شرب آزاد کنیم و در مسیر رودخانه هامون به جریان بیفتد و به مصرف کشاورزی و به آب شرب برسد خدمتی است که به اصفهان تعلق دارد و آب شربش سرانه استانی را در حداقل شهر‌های مجاور استان مشروب و تکمیل می‌کند ولی وقتی آب از ماندگان بیاید شهرستان‌های متعددی مثل سمیرم، شهرستان شهرضا، شهرستان دهاقان، شهر بهارستان، شهرستان فلاورجان و شهرستان خود اصفهان را پوشش دهد، چون آب شیرین است و با هزینه کمتری به مقصد می‌رسد؛ مسیر آن هم ۲۰۰ کیلومتر بیشتر نیست.

وی افزود: بعد از اینکه ایراد جزئی که در بحث مطالعات زیست محیطی به وجود آمده برطرف شود کمک شایانی به بخش عظیمی از این کم آبی در شهرستان‌هایی که حداقل در حوزه انتخابیه بنده است حل می‌شود.

نماینده شهرضا و دهاقان در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال که برای رفع مشکل خشکسالی تهران چه برنامه‌ای وجود دارد گفت: خط انتقال برای تهران کار سختی نیست، اما اینکه مطالعه‌ای صورت گرفته یا نه، چون حوزه انتخابیه بنده نیست بی اطلاعم. برای مشهد بحثش وجود دارد، یزد و کرمان هم از آن مسیر در حال انجام است و به یزد رسیده است و چندین استان را پوشش می‌دهد.

این عضو کمیسیون عمران مجلس تصریح کرد: درباره تهران مسائل مهم اضافه برداشتی است که از سد‌ها داریم، کاهش بارشی که در طی ۱۰ سال اتفاق افتاده و تقریباً در ۵۰ سال گذشته رکورد زده است و همچنین مصرف مازاد که صورت می‌گیرد. میانگین مصرف سرانه روزانه باید۱۲۰ لیتر باشد که الان ۲۹۰ لیتر در روز در تهران مصرف می‌شود. این میزان مصرف نشان می‌دهد که ما باید به زنجیره آخر یعنی حوزه مصرف توجه بکنیم و باید به سمت تدابیری برای مصرف درست برویم و با آموزش و فرهنگ سازی و تدابیر سختگیرانه به مصرف منطقی برسیم. ۲۹۰ لیتر نسبت به ۱۲۰ لیتر یعنی دو برابر. با مصرف دو برابری یقیناً این خزانه روزی به زمین می‌نشیند و با کسری مواجه می‌شویم.

قاسمی در پایان تاکید کرد: الان ما ۱۳ درصد در مخزن آب نسبت به سال گذشته کسری داریم. این یک تهدید بزرگی است و سیاستی باید پیگیری شود که آب بها را به صورت پلکانی بالا ببرد یعنی تا یک سطح معقولی مثلا همین ۱۲۰ لیتر باشد و به قیمت یارانه محاسبه شود تا به سبد هزینه خانوار فشار وارد نکند و برای مصرف بیشتر از ۱۲۰ لیتر به صورت پلکانی بالا برود تا از مصرف بی رویه جلوگیری شود. این را هم باید مد نظر داشت که ورودی ما هم مثل گذشته نیست و می‌بایست تدابیر لازم را در راستای جایگزینی طرح ورودی آب بیندیشیم.

انتهای پیام/

ارسال نظر
رسپینا
گوشتیران
قالیشویی ادیب