نقش موثر سگ‌های زنده‌یاب در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه

نقش موثر سگ‌های زنده‌یاب در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه
سگ‌های زنده‌یاب یکی از ستون‌های حیاتی عملیات‌های امدادی در سراسر جهان هستند و خوشبختانه کشور ما نیز از این ظرفیت برخوردار است. موفقیت‌های اخیر در نجات افراد زنده و کشف پیکر‌های قربانیان جنگ ۱۲ روزه، گواهی روشن بر اثربخشی این سگ‌هاست.

به گزارش خبرنگار آنا، با گذشت زمان و وقوع بیش از پیش بحران‌های طبیعی همچون سیل و زلزله یا بحران‌های انسان‌ساز همچون جنگ‌های پی‌درپی، لزوم تقویت اقدامات امدادی بیش از پیش احساس شد.

یکی از ابزار‌هایی که در این راستا مورد استفاده تیم‌های امدادی در جهان قرار گرفت، استفاده از سگ‌های آموزش‌دیده‌ای است که با هدف پیدا کردن افراد زنده از زیر آوار در عملیات‌ها مورد استفاده قرار می‌گرفتند. البته قابل ذکر است که این سگ‌ها توانایی تشخیص جسدهای گرفتار شده در زیر آوار را نیز دارند و کاربرد آنها تنها برای تشخیص افراد زنده نیست.

این تیم امدادونجات که به اصطلاح آنسَت نامیده می‌شوند نه تنها در جنگ ۱۲ روزه بلکه در آوار‌های ناشی از زلزله و... نیز نقش حیاتی دارند. استفاده از این تیم در عملیات‌های امدادونجات ۲ علت اساسی دارد. اولین علت این است که این سگ‌ها وزن بسیار سبک تری نسبت به انسان دارند و خیلی راحت‌تر و ایمن‌تر می‌توانند بر روی آوار تردد کنند و به جستجوی افراد زنده محبوس شده در زیر آوار بپردازند.

دومین علت هم شامه بویایی و شنوایی این حیوانات است؛ به نحوی که گفته می‌شود برخی از در برخی از حواس پنجگانه همچون شنوایی و بویایی ۱۰ برابر قوی‌تر از انسان است.

گفتنی است که شیوه تشخیص آنها نیز از روی بوی بدن انسان است و آموزش‌هایی که سگ‌ها می‌بینند به منظور ایجاد حساسیت بویایی آنها بر روی بوی بدن انسان‌ها است. 

با افتخار می‌توان گفت که خوشبختانه از جمله بهترین و قوی‌ترین تیم‌های آنسَت را جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران در اختیار دارد. به نحوی ک این سگ‌ها در زلزله ترکیه ۷.۸ ریشتری ترکیه که ویرانی‌های شدیدی در پی داشت نیز نقش حیاتی‌ای ایفا کردند و عملکرد فوق‌العاده آنها مورد توجه تیم‌های امدادونجات بین‌المللی نیز قرار گرفته بود.

پس از وقوع جنگ ۱۲ روزه و خرابی‌های ناشی از حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی بار دیگر نقش حیاتی و موثر تیم آنست و زنده یاب جمعیت هلال احمر کاملا دیده شد.  

در همین ارتباط حمید رهنما، کارشناس مسئول تیم امدادونجات هلال احمر در گفت‌و‌گو با خبرنگار آنا از ظرفیت سگ‌های امدادونجات در کشور و وضعیت آمادگی آنها در عملیات‌های امدادی کشور خبر داد.

گستره و ظرفیت سگ‌های زنده‌یاب

کارشناس مسئول تیم امدادونجات هلال کشور با بیان اینکه در سراسر کشور حدود ۱۱۰ قلاده سگ زنده‌یاب وجود دارد گفت: درطول جنگ ۱۲ روزه به دلیل آن که مرکز حملات رژیم صهیونیستی در تهران انجام می‌گرفت، در برخی از شهر‌ها مثل قزوین و سمنان تیم آنست به کمک تیم امدادونجات تهران آمدند و در مراکزی که مورد هدف قرار گرفته بودند حضور فعالی داشتند.

رهنما در آمار استفاده تیم آنست در جنگ اخیر اشاره کرد و افزود: در این جنگ از ظرفیت ۵۱ قلاده سگ در ۴۳۳ عملیات استفاده شد که توانستیم با استفاده از آنها ۱۵ نفر از هنوطنانمان را که در زیر آوار محبوس بودند را نجات دهیم. همچنین در ۷۶۰ ساعت عملیات در جنگ ۱۲ روزه این سگ‌ها موفق به کشف پیکر ۱۸۸ تن از هموطنان‌مان شدند.

تجهیزات و پشتیبانی درمانی

رهنما از خرید یک خودرو کلینیک درمانی سیار برای راحت‌تر شدن فرایند درمان این تیم‌های آنست خبر داد و گفت:  این خودرو مجهز به اتاق جراحی، مانیتورینگ قلب و فشار خون، شوک الکتریکی، سرم‌تراپی و دارو‌های ضروری سگ‌های آنست است.

وی افزود: البته پیش از این درمانگاه‌های تخصصی دامپزشکی در نزدیکی مراکز عملیاتی ما مستقر شده بودند و خوشبختانه پشتیبانی شبانه‌روزی در این زمینه برای ما فراهم بوده و هست.

علت تلف شدن ۲ قلاده سگ در جنگ ۱۲ روزه چه بود؟

کارشناس مسئول تیم امدادونجات هلال احمر به تلف شدن ۲ قلاده سگ در طول جنگ ۱۲ روزه نیز اشاره کرد و ادامه داد: سختی شرایط جنگ، انفجار‌های خشونت‌بار، آوار داغ و موج انفجار، فشار زیادی بر سگ‌ها وارد کرد که بر اثر این فشارها، ۲ قلاده سگ در طول عملیات جنگ ۱۲ روزه جان باختند و یکی دیگر به علت اصابت ترکش مصدوم شد و که با انتقال به مراکز درمانی در وضعیت رو به بهبود قرار دارد.

هزینه نگهداری و سن عملیاتی تیم‌های آنست

وی با بیان اینکه نگهداری هر سگ زنده‌یاب در سال، به‌طور متوسط هزینه‌ای نزدیک به ۴۰۰ میلیون تومان دارد بیان کرد: سن کاری سگ‌ها حدود ۸ تا ۱۰ سال و طول عمر هر کدام از آنها ۱۳الی۱۴ سال است و پس از دوره عملیاتی، سگ‌ها عمدتاً به مربیان واگذار می‌شوند که عاطفه عمیقی با آنها برقرار کرده‌اند.

تیم آنست، ستون حیاتی امدادی کشور

در پایان می‌توان گفت که سگ‌های زنده‌یاب هلال‌احمر، با آموزش تخصصی، تجهیزات درمانی حرفه‌ای و تعهد قابل‌توجه مربیان ایرانی، یکی از ستون‌های حیاتی عملیات‌های امدادی کشور هستند. موفقیت‌های اخیر در نجات افراد زنده و کشف پیکر‌های قربانیان جنگ ۱۲ روزه، گواهی روشن بر اثربخشی این سگ‌هاست.

بازیابی این سگ‌ها، بازنشستگی برنامه‌ریزی‌شده و جایگزینی تدریجی توله‌ها با سگ‌های باتجربه نیز نشان از مدیریت آینده‌نگر در این حوزه دارد که با وجود هزینه‌های بالای نگهداری، خوشبختانه این ظرفیتِ تخصصی، چشم‌انداز مهمی برای ارتقای توان امدادرسانی فراهم کرده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
رسپینا
گوشتیران
قالیشویی ادیب