14:58 23 / 04 /1404
دارابی در نشست خبری

خرم‌آباد به قطب باستان‌شناسی و گردشگری جهان نزدیک‌تر شد/الموت و فلک الافلاک در نوبت‌های بعدی

خرم‌آباد به قطب باستان‌شناسی و گردشگری جهان نزدیک‌تر شد الموت و فلک الافلاک در نوبت‌های بعدی
قائم مقام وزیر میراث فرهنگی با تأکید بر دیرینگی ۶۰ هزار ساله دره های خرم آباد، ثبت آن در فهرست یونسکو را نقطه‌عطفی در تاریخ فرهنگی ایران و فرصتی برای توسعه همه‌جانبه لرستان دانست.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، نشست رسانه‌ای ثبت جهانی محوطه‌های پیش از تاریخ دره خرم‌آباد ظهر روز شنبه ۲۳ تیرماه با حضور علی دارابی، قائم‌مقام وزیر و معاون میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، شاهرخی، استاندار لرستان، و جمعی از مدیران ستادی در سالن فجر وزارتخانه برگزار شد.

میراثی با قدمت ۶۰ هزار سال

در آغاز نشست، شاهرخی، استاندار لرستان با تبریک ثبت جهانی این اثر، گفت: این محوطه‌های پیش‌تاریخی به دلیل قدمت بی‌بدیل‌شان از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند. منطقه‌ای که ۶۰ هزار سال قدمت آن توسط یونسکو تأیید شده و غار‌های باستانی آن از آثار منحصر‌به‌فرد تمدنی هستند.

وی با اشاره به ظرفیت‌های تاریخی استان افزود: در لرستان بیش از پنج‌هزار اثر تاریخی واجد ارزش وجود دارد که ۲۶۰۰ مورد از آنها ثبت ملی شده‌اند و دره خرم‌آباد با دارا بودن ۱۴ اثر تاریخی، به اوج این ظرفیت‌ها بدل شده است. ثبت این محوطه به عنوان بیست‌ونهمین اثر میراث ملموس ایران در یونسکو، افتخاری برای مردم ایران و فرصتی برای بهره‌برداری بهتر از ظرفیت‌های گردشگری و فرهنگی است.

این ثبت جهانی متعلق به مردم جهان است

در ادامه نشست، علی دارابی، قائم‌مقام وزیر میراث فرهنگی با اشاره به اهمیت جهانی این رویداد گفت : ثبت محوطه‌های پیش از تاریخ دره خرم‌آباد، تنها متعلق به مردم لرستان یا ایران نیست، بلکه به تمام مردم جهان تعلق دارد. این اثر گواه قدمت حضور انسان هوشمند و نشانه‌ای از شیوه‌های زیست در دوران پیشاتاریخ است.

دارابی همچنین به موقعیت ممتاز ایران در میراث جهانی اشاره کرد و گفت: در حوزه میراث طبیعی، ایران جزو ۱۰ کشور نخست و در حوزه میراث ناملموس در رتبه چهارم جهان قرار دارد. برای آذرماه امسال نیز ثبت جهانی هنر آیینه‌کاری در دستور کار یونسکو قرار دارد و در سال‌های آینده پرونده‌هایی همچون الموت، دیوار گرگان، مسجد ایرانی و محور ساسانی نیز در برنامه قرار دارند. قلعه فلک‌الافلاک نیز برای سال آینده به عنوان گزینه ثبت مطرح است.»

خرم‌آباد؛ در آستانه تبدیل شدن به قطب گردشگری

دارابی با تأکید بر کارکرد‌های فرهنگی، سیاسی و تمدنی ثبت جهانی این محوطه گفت:این ثبت نشانه‌ای از عمق تاریخی و استمرار حضور انسان در فلات ایران است. اما این پایان راه نیست؛ بلکه آغاز مسئولیت‌هایی، چون حفاظت، مرمت و بهره‌برداری علمی و فرهنگی از این دره تاریخی است.

وی افزود:استاندار لرستان و همکاران‌شان باید برای تبدیل این محوطه به قطب گردشگری کشور برنامه‌ریزی کنند. همچنین باید محور جاده‌ای خرم‌آباد به همدان به‌عنوان یک کریدور گردشگری تعریف شود.

همایش بین‌المللی باستان‌شناسی در راه است

دارابی در پایان از برنامه‌ریزی برای برگزاری همایشی بین‌المللی خبر داد و گفت:با همکاری پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و مسئولان استانی، همایش علمی بین‌المللی با حضور باستان‌شناسان برجسته در دست تدارک است. برخورداری از سایت جهانی به معنای افزایش تعاملات بین‌المللی و جذب توریست خواهد بود؛ این یک فرصت تاریخی برای لرستان است.

احمد پاکتچی سفیر ایران در یونسکو در یک ارتباط آنلاین عنوان کرد: خداراشکریم کشور ما ایران به لحاظ دیپلماسی فرهنگی و کارشناسی از توان خوبی برخوردار است. مسئله ثبت در فهرست میراث جهانی کار پیچیده ای است، خوشبختانه این مجموعه با هم ارتباط خوبی گرفتند که حاصلش دستاوردهای کشور خوبمان ایران است. ما برای ایران مجموعه ترین ها را در ثبت جهانی مثل ثبت های سریالی ۵۴کاروانسرا و پل و تونل های راه اهن شمال جنوب داریم.

وی در ادامه افزود: یکی از مواردی ما میتوانیم خود را پیش قدم بدانیم، توزیع ثبت ها از استانهای مختلف در کشور است. این سیاست درستی است و وجهه بین المللی دارد چرا که میتواند تصویر بهتری از کشور ما ارائه کند و اینطور نیست که تمدن ایرانی محدود به منطقه خاصی باشد. دره خرم اباد فضای همزیستی و همزبانی گونه های مختلف انسان از نیاندرتال تا انسان دانای دانا بوده و این امر تا امروز هم خود را بعنوان سرزمین دوستی نشان داده است.
امیدواریم همواره کشور ما ایران و مردم سربلندمان شاهد موفقیت های روزافزون باشند.

عطا حسن‌پور مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان لرستان نیز در صحبت هایی گفت: ما حدود شش مکان پیش از تاریخی را برای این پرونده و ۴۰۰هکتار عرصه پرونده و هفت هزار هکتار است پس یکی از بزرگترین پروندها بود ،۶۵سال پیش سه دانشگاه بزرگ جهان تصمیم میگیرند دنبال منشا بشر بگردند ، پس انسان شناسان مشغول پژوهش میشوند اینها در دره خرم اباد استقرار و دست به پژوهش چند ساله می زنند، حاصل این تحقیق کشف هفده مکان تاریخی است که شش مکان کاوش می شود که غار و پناهگاه و تپه هستند.

وی با تشریح این روند افزود: کاوشها بعد از انقلاب ادامه یافت و اساتید مشغول بودند، تعدد ، توالی و تکامل بشر در این غارها بخوبی مشخص هستند.«غار یافته » بسیار قدمت دارد و ویژگی های دوره های پارینه سنگی دارد .

پاکتچی گفت: زحمت همه این باستان شناسان شد پایه مطالعات پژوهشگران و ما هم براساس عرق به این منطقه از دکتر دارابی خواستیم قلعه را هم به دره ها اضافه کنیم که از شانس بد به جنگ خوردیم و ویزاها برای رفتن به جلسه صادر نشد. ولی بهرحال توانستیم تپه فلک الافلاک را هم به ثبت اضافه کنیم که البته شرط کاوش هایی دارد.  

دارابی با تشکر ویژه از علیرضا ایزدی مدیرکل ثبت و حریم آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: دکتر ایزدی جراحی داشتند و قدری برایشان صحبت راحت نیست اما برای زحمات او و دیگر دوستان تشکر میکنم.

سپس فرهاد عزیزی  مدیرکل پایگاه‌های میراث ملی و جهانی گفت:  مسایل فنی این ثبت ها کار پیچیده ای است اما دستاورد مهم در عرصه ژئوفرهنگی و ژئوپلیتیک است و همین نشان داد کشور ما با تمدن بزرگ، مناسبات دنیا را تغییر میدهد. انشالا در اینده بحث صیانت از پیش از تاریخ دیگر بخشها را داشته باشیم و پکیج ها در عرصه گردشگری داشته باشیم. 

حسن پور در بخش پرسش و پاسخ گفت: ما با سه انجمن میراث و زیست محیطی این مدت در ارتباط بودیم که برای ما کامنت مثبت گذاشتند. 

وی عنوان کرد: ما هیچ جایی نگفتیم کسی انگلیسی برای معرفی بلد نبوده کار ما مجموعه بوده، ما اصرار داشتیم مجموعه فلک الافلاک که تپه، قلعه و پل ها را اضافه کنیم اما یونسکو دست روی بخش پیش از تاریخی گذاشت ، گفتند که پرونده قلعه با قلعه ها مطرح شود.

سپس شاهرخی نیز گفت: جهت گیری ما این بوده که باید با ثبت در قد و قواره جهانی ظاهر شویم، ما امکاناتمان را منسجم در قالب های مختلف کردیم، متاسفانه فرودگاه های خرم اباد برای سال ۱۳۰۷است، در دوره انقلاب شکل فعلی شده و هزار میلیارد خرج کردیم تا به سازی کنیم. ایرلاین اختصاصی نیز برای لرستان گرفتیم و فرودگاه ما امسال بین المللی شد و حجاج ما امسال از همان خرم اباد اعزام شدند و خوشبختانه زیرساخت های ما فراهم است . ما کریدور جنوب به مرکز و ازادراه بندر امام و خرم اباد بروجرد را داریم و راه های مواسلاتی هم رشد قابل توجه دارد.

شاهرخی گفت:  بنا شده پادگان باعظمت دور قلعه رها سازی شود و این منطقه تپه در اختیار مردم قرار بگیرد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
رسپینا
گوشتیران
قالیشویی ادیب