استاد دانشگاه امام حسین (ع) در گفت‌وگو با آنا

مقاومت اقتصادی؛ بازخوانی و اجرای منویات رهبری در شرایط کنونی

مقاومت اقتصادی؛ بازخوانی و اجرای منویات رهبری در شرایط کنونی
حضور معنادار رهبر انقلاب، فراتر از یک مناسبت مذهبی، پیامی روشن از ایستادگی، ثبات و ضرورت بازطراحی اقتصاد کشور بر پایه الگوی مقاومتی بود؛ پیامی که یک استاد دانشگاه، آن را راهبردی برای عبور از تنگنا‌های اقتصادی دانست.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا؛ حضور رهبر انقلاب در مراسم شب عاشورای حسینیه امام خمینی (ره) نشان‌دهنده اهتمام ویژه ایشان به حفظ فرهنگ عاشورایی و پیوند مستحکم بین دین و مقاومت ملی بود. حضوری که موجب دلگرمی و وحدت بیشتر میان شرکت‌کنندگان و اقشار مختلف مردم گردید .اما این حضور رهنمودی مهم در نهان داشت و آن چیزی جز مقاومت عاشورایی در برابر مستکبران نبود؛ رهنمودی که قابل تعمیم به تمام بخش‌های فردی و کلان از جمله اقتصاد است. شاید اقتصاد کشور با توجه به ادامه هجمه دشمن به این بخش مهم‌ترین بخشی باشد که باید پیام عظیم این حرکت را دریافت نماید تا برای با قدرتی بیشتر و اراده‌ای محکم‌تر برای مقاومت در برابر مستکبران آماده شود.

محمد امین حاجی لنگری اقتصاددان و استاد دانشگاه امام حسین (ع) در ادامه به تفسیر پیام حضور رهبر معظم انقلاب در مراسم سوگواری شب عاشورا و تعمیم این پیام به اقتصاد کشور و تاثیر آن پرداخت.

باید به اقتصاد مقاومتی باز گردیم

حاجی لنگری با اشاره به نقش حیاتی حضور رهبر انقلاب در ایجاد ثبات و امنیت اقتصادی تصریح کرد: حضور مقتدرانه رهبر معظم انقلاب در این شرایط حساس، پیام واضحی از تداوم ایستادگی، مقاومت و ثبات در عرصه‌های مختلف کشور، به‌ویژه اقتصاد است. این حضور، سیلی محکمی به دشمنان و بدخواهان بود که در پی القای ناامنی و بی‌ثباتی در جامعه و اقتصاد ایران بودند.

وی افزود: دشمنان سعی کردند از توهم خلأ یا غیاب رهبری بهره ببرند تا فضای نااطمینانی در کشور ایجاد کنند، اما این حضور نشان داد که جمهوری اسلامی همچنان در مسیر ثبات و پایداری اقتصادی گام برمی‌دارد و آماده مقابله با چالش‌هاست.

مدل درستی حکمرانی اقتصادی؛ دلاری یا مقاومتی

این استاد دانشگاه به تفکیک دو الگوی کلان حکمرانی اقتصادی پرداخت و گفت: در عرصه اقتصادی دو مدل حکمرانی عمده قابل شناسایی است: مدل نخست، حکمرانی دلاری که مبتنی بر تک‌محصولی بودن اقتصاد و وابستگی به واردات است. نمونه بارز این مدل، اقتصاد نفتی است که درآمد‌های ارزی نفت صرف واردات کالا‌های مصرفی و واسطه‌ای می‌شود. چنین اقتصادی برای حفظ ثبات خود نیازمند ذخایر ارزی دلاری است و هرگونه محدودیت در دسترسی به ارز می‌تواند منجر به بحران شود

وی ادامه داد: مدل دوم، اقتصاد مقاومتی است که بر استقلال اقتصادی، تقویت تولید داخلی و کاهش وابستگی به واردات متکی است. در این مدل، کشور باید با استفاده از ظرفیت‌های داخلی و به‌کارگیری مدیریت هوشمندانه در تجارت و تولید، اقتصاد خود را از گزند نوسانات بازار‌های خارجی و تحریم‌ها مصون کند و با الگو گیری از پیام حضور رهبر معظم در شب عاشورا در مراسم سوگواری سالار شهیدان باید بدانیم که مقاومت راه ماست و باید به سوی مقاومتی سازی هر چه بیشتر اقتصاد حرکت کنیم.

حاجی لنگری در تبیین تفاوت‌های این دو مدل، به نقش دولت در اقتصاد اشاره کرد و بیان داشت: اقتصاد مقاومتی بدون حضور فعال و برنامه‌ریزانه دولت در بخش‌های تولید و تجارت محقق نخواهد شد. دولت باید نقش هدایتگر، نظارت‌کننده و پشتیبان تولیدکنندگان را به‌درستی ایفا کند.

اقتصاددان افزود: اقتصاد بازار آزاد با سیاست ارز تک‌نرخی و بدون کنترل واردات و صادرات، به نابودی تولید داخلی و افزایش وابستگی به واردات منجر می‌شود. بنابراین، مدیریت هوشمندانه دولت در قیمت‌گذاری، تنظیم بازار و سیاست‌های تجاری، جزو الزامات اقتصاد مقاومتی است.

خطرات اتکای بی‌چون‌وچرای به دلار و آموزش اقتصاد وابسته

این کارشناس اقتصادی گفت: ممکن است دشمنان با تبلیغ نظام اقتصادی وابسته به دلار در جهت آسیب و رخنه در اقتصاد کشور تلاش کنند؛ به همین جهت باید برای مقاوم سازی اقتصاد و تاکید بر تولید داخل هوشیار باشیم.

وی تصریح کرد: لازمه پرهیز از رخنه دشمانان در اقتصاد، طراحی نسخه بومی اقتصاد مبتنی بر تعالیم اسلامی و اصول اقتصاد مقاومتی است. احکام اسلامی مانند قاعده نفی سبیل، می‌تواند راهنمای قابل اتکایی برای معماری مجدد اقتصاد کشور باشد و راه را برای استقلال پولی و اقتصادی هموار کند.

جنگ اقتصادی دشمن و ضرورت هوشیاری ملی

حاجی لنگری با اشاره به تهدید‌های جبهه دشمن در حوزه اقتصاد گفت: دشمن در قالب جنگ اقتصادی فعال است و با توطئه‌های مختلف از جمله محدود کردن دسترسی صنایع به مواد اولیه، ایجاد موانع در بازگشت سرمایه‌ها و تخریب بازار‌ها تلاش می‌کند اقتصاد ما را آسیب‌پذیر کند.

وی افزود: برای مقابله با این تهدیدها، باید هوشیاری و هم‌افزایی میان دولت و بخش خصوصی وجود داشته باشد تا بتوان موانع تولید و توسعه را شناسایی و رفع کرد.

بازطراحی معماری اقتصادی کشور بر اساس اقتصاد مقاومتی

حاجی لنگری با اشاره به پیام کلی رهبر انقلاب اظهار داشت: حضرت آقا با حضور خود در مراسم شب عاشورا، پیام روشنی درباره ضرورت مقاومت و ایستادگی در همه عرصه‌ها، به ویژه اقتصاد، مخابره کردند. اقتصاد کشور نیازمند بازطراحی است؛ باید از معماری کنونی استعماری و دلاری فاصله گرفته و مدلی مبتنی بر ظرفیت‌های داخلی، همکاری دولت و بخش خصوصی و استقلال اقتصادی ایجاد شود.

اقتصاددان افزود: با الگوی حکمرانی صحیح و اقتصاد مقاومتی، می‌توان به آینده‌ای روشن و مستقل امیدوار بود.

انتهای پیام/

ارسال نظر
رسپینا
گوشتیران
قالیشویی ادیب