در گفت‌وگو با آنا تاکید شد

انتظارات بخش خصوصی از دولت، امید اقتصاد به فردای بهتر با همراهی و همدلی

انتظارات بخش خصوصی از دولت، امید اقتصاد به فردای بهتر با همراهی و همدلی
کارشناس توسعه تجارت، تاکید کرد: نباید فراموش کنیم در طول جنگ تحمیلی ۱۲ روزه چطور تولید کنندگان توان تولید را بالا بردند و امروز برای مقابله و ایستادگی در برابر بحران‌های احتمالی باید علاوه بر تولید، پایه‌های تجارت را نیز مستحکم‌تر کنند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، عملکرد نهاد‌ها و دستگاه‌های دولتی و به ویژه بخش خصوصی در جنگ ۱۲ روزه در تامین ارز کالا‌های اساسی، جلوگیری از التهاب بازار و حفظ چرخه تولید، بسیار قابل توجه بود.اما قبل از آغازجنگ تحمیلی، فعالان اقتصادی به دنبال راهکارتوسعه و حفظ نظام تولید و ادامه فعالیت صنایع با توجه به نیاز بازار داخل و خارج بودند به طوری که اواخر اردیبهشت ماه سال جاری رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، طی نامه‌ای رسمی به رئیس‌جمهور، به بیان دغدغه‌ها و چالش‌های اصلی بخش تولید و صادرات کشور پرداخت. در این نامه، رئیس اتاق ایران با تأکید بر موانع متعدد پیش‌روی تولیدکنندگان و صادرکنندگان، هشدار داده که تداوم سیاست‌ها و رویه‌های فعلی بدون بازنگری جدی، می‌تواند تحقق شعار سال را با چالش‌های جدی روبه‌رو کرده و حتی منجر به تعطیلی تعداد زیادی از بنگاه‌های اقتصادی شود. چالش‌های پیش‌روی تولید و همچنین سیاست‌های پولی و بانکی موجود، از مهم‌ترین دغدغه‌های فعالان اقتصادی و تجاری در این نامه برشمرده شدند.

این اولین باری نیست که فعالان اقتصادی نسبت به وضع موجود گلایه داشته و تلاش کردند تا گره‌های تولید و تجارت را به دست نامه یا شکایت‌های رسمی اینچنینی باز کنند. در ادوار قبلی هم دیده شده در نشست‌های گوناگون، تولیدکنندگان و صادرکنندگان ضمن تشریح شرایطی که در آن گرفتار شده‌اند، درخواست کمک جدی از رئیس دولت وقت خواستند. با این حال بخشی ازگره‌ای هنوز باز نشده است؛ همچنان چالش تغییرات مداوم قوانین تجاری پابرجاست، و گاها از تورم بر چرخه تولید کاسته نشده است. در چنین شرایط باید بدنبال راهکارهایی برای تقویت و توسعه بخش تولید و تجارت بود و به آینده آن امیدوار باشیم.البته این نامه‌نگاری بخش خصوصی با دولت، امید اقتصاد به فردای ایران است به طوری که با تمام چالش ها و سختی ها همچنان پای کار هستند.

تولید پایه تجارت است

رضا توفیقی، کارشناس توسعه تجارت، در گفت‌و‌گو با خبرنگار آنا درباره اهمیت رفع موانع تولید و صادرات، گفت: تجربه حفظ و افزایش فعالیت فعالان اقتصادی در دوره جنگ تحمیلی گواه اهمیت تامین کالا و محصولات از سوی تولیدکنندگان کشورمان است. اما مدت‌هاست تاجران و تولیدکنندگان نسبت به موانع پیش‌روی صادرات کشور، گلایه دارند و اغلب این چالش‌ها از سیاست‌های پولی نظام بانکی کشور سرچشمه می‌گیرد اما همچنان همراه و همگام با دولت پیش می روند. از مسائل مربوط به دریافت وام و تسهیلات گرفته تا موارد مربوط به بازگشت ارز‌های حاصل از صادرات و سایر موارد اینچنینی. از دست رفتن برخی بازار‌های صادراتی ، دغدغه‌ای جدی است از این رو هم دولت و هم فعالان بخش خصوصی به دنبال راه هایی برای تقویت بازارهای صادراتی‌ هستند.

وی ادامه داد: نباید فراموش کنیم در طول جنگ تحمیلی ۱۲ روزه چطور تولید کنندگان توان تولید را بالا بردند و امروز برای مقابله و ایستادگی در برابر بحران‌های احتمالی باید علاوه بر تولید، پایه‌های تجارت را نیز مستحکم‌تر کنند. تولید پایه‌ی تجارت است و این دو را باید حلقه‌ی یک زنجیره دانست. زمانیکه در تولید مشکل داشته باشیم، حتی با نبود تحریم‌ها هم نمی‌توانیم صادرات مناسبی انجام دهیم. با وجود تمامی مشکلات و موانع خارجی برای صادرات، ایراد اصلی در مسئله تولید است. بالا رفتن هزینه تمام شده تولید، نبود رویکرد مناسب در این بخش برای تولید کالای صادرات محور، عدم توانایی مالی مناسب تولیدکنندگان برای مواجهه با تورم و نبود حمایت‌های مالی مناسب از سمت بانک‌ها برای تقویت این بخش، همه و همه از گره‌های تجارت ایران محسوب می‌شوند.

کندی چرخ تولید، نشانه مشکلات حیاتی

کارشناس توسعه تجارت، با تاکید بر اینکه فعالان بر این باورند با بهبود وضعیت تولید و وجود برنامه استراتژیک صادراتی، می‌توانیم تجارت خارجی خود را توسعه دهیم، گفت: به دلیل ضعف تولید و نبود رویکرد صادراتی، تحریم‌ها و چالش‌های بانکی موانع را برای صادرات تشدید کرد. از این رو سالهاست ظرفیت‌های داخلی ایران برای بهره‌مندی از درآمد‌های غیرنفتی کشور مغفول مانده و همچنان در حال شنیدن گلایه‌های فعالان تجاری هستیم. اما حیاتی‌تر از رویکرد صادرات‌محور، شرایط کلی چرخه تولید در کشور است.

توفیقی گفت: تعطیلی بنگاه‌های اقتصادی همواره جزو تهدید‌های مهمی‌ست که فعالان این حوزه با آن مواجهند؛ از افزایش هزینه‌های تولید گرفته تا مشکلات مربوط به زنجیره توزیع داخلی و دیوار‌های صادراتی، همه باعث شده تا چرخه تولید در کشور آن‌طور که باید و شاید نتواند بچرخد. تغییرات مکرر نرخ ارز، تورم و نبود ثبات اقتصادی از یک سو، عدم وجود حمایت‌های مالی مناسب برای تولیدکنندگان از سمتی دیگر از مهم‌ترین گلایه‌های فعالان این عرصه است. به نظر می‌رسد تشدید چالش‌ها برای فعالان اقتصادی، رئیس اتاق بازرگانی ایران را وادار کرده تا مستقیم به ریاست جمهوری نامه بنویسد. هرچند گفته شده که رئیس جمهور رسیدگی به این مسئله را مستقیما برعهده وزیر صمت گذاشته، اما در کل باید در ادامه دید رئیس دولت در ادامه چطور به نیاز بخش تولید و صادرات کشور پاسخ خواهد داد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
رسپینا
گوشتیران
قالیشویی ادیب