جیمز کامرون: «اوپنهایمر» کریستوفر نولان یک «فرار اخلاقی» است

جیمز کامرون: «اوپنهایمر» کریستوفر نولان یک «فرار اخلاقی» است
کارگردان «تایتانیک» که در حال برنامه ریزی برای ساخت اقتباسی از کتاب غیرداستانی ارواح هیروشیما است، می‌گوید فیلم نولان «از پرداختن به تأثیر ویرانگر بمب اتمی بر هیروشیما طفره رفته است.»

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، جیمز کامرون فیلم «اوپنهایمر» ساخته کریستوفر نولان، بیوگرافی موفق و برنده اسکار سال ۲۰۲۳ درباره دانشمند اتمی رابرت اوپنهایمر را «نوعی فرار اخلاقی» توصیف کرده است.

او در گفت‌و‌گو با ددلاین درباره پروژه آینده اش ارواح هیروشیما ــ که به پیامد‌های بمباران اتمی در این شهر می‌پردازد ــ گفت با انتخاب‌های روایی نولان موافق نیست. کامرون گفت: «جالب است که او از چه چیز‌هایی فاصله گرفت. ببینید، من عاشق فیلم سازی اش هستم، اما حس کردم که فیلم از نظر اخلاقی تا حدی جا خالی داده است.»

در «اوپنهایمر»، کیلین مورفی نقش دانشمندی را بازی می‌کند که رهبری تیم طراحی و ساخت بمب اتم در طول جنگ جهانی دوم را بر عهده داشت. فیلم به شکل‌گیری، آزمایش و استفاده از بمب در ژاپن در سال ۱۹۴۵ می‌پردازد، زمانی که بمباران‌های هیروشیما و ناگازاکی تا پایان آن سال باعث مرگ حدود ۲۵۰ هزار نفر شد و به پایان جنگ سرعت بخشید.

فیلم، «اوپنهایمر» را پس از جنگ نشان می‌دهد که به تدریج تحت تأثیر بار اخلاقی اختراعش قرار گرفته و از تصاویر رنج انسان‌ها دچار عذاب وجدان شده است.

اما کامرون می‌گوید او نیز از آن دسته مخاطبانی بوده که احساس کرده‌اند فیلم در نشان دادن پیامد‌های مستقیم حمله‌ها کافی نبوده است. او گفت: «این طور نبود که اوپنهایمر از اثرات بمب بی خبر باشد. من علاقه‌ای به نقد کردن کار فیلم ساز دیگر ندارم، اما فقط یک صحنه کوتاه هست که او چند جسد سوخته را در میان جمعیت می‌بیند و بعد فیلم ادامه پیدا می‌کند تا نشان دهد که این صحنه چقدر او را منقلب کرده است.»

او افزود: «اما من فکر می‌کنم فیلم از اصل ماجرا فرار کرد. نمی‌دانم استودیو یا خود کریس فکر می‌کردند این موضوع آن قدر حساس است که نباید به آن دست زد یا نه، اما من می‌خواهم مستقیماً سراغ همین موضوع حساس بروم. خب، شاید کمی احمق باشم.»

فیلم «اوپنهایمر» در سال ۲۰۲۳ اکران شد و برنده اسکار بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین بازیگر نقش اول (کیلین مورفی)، بهترین بازیگر نقش مکمل (رابرت داونی جونیور) و سه جایزه دیگر شد.

این فیلم همچنین در گیشه جهانی ۹۷۵ میلیون دلار فروخت.

در زمان اکران، نولان در پاسخ به انتقاد‌هایی مشابه آنچه کامرون مطرح کرده، گفته بود قصد داشته تجربه ذهنی اوپنهایمر را به تصویر بکشد. او به ورایتی گفت: «از ابتدا قصد داشتم کاملاً به تجربه شخصی او وفادار بمانم. اوپنهایمر هم‌زمان با بقیه دنیا از بمباران مطلع شد.‌

می‌خواستم شخصی را نشان دهم که دارد به‌تدریج تصویر واضح‌تری از پیامد‌های ناخواسته کارهایش به دست می‌آورد. همان‌قدر که آنچه را نشان دادم مهم بود، آنچه را که نشان ندادم هم اهمیت داشت.»

مایک فلمینگ از ددلاین در پاسخ به کامرون مطرح کرد که شاید نولان با خود فکر کرده که کارگردانی دیگر باید داستان قربانیان بمباران ژاپن را روایت کند. کامرون در پاسخ گفت: «باشه، دستم رو بالا می‌گیرم. من انجامش می‌دم کریس، مشکلی نیست. فقط بیا به اکران فیلم من و ازش تعریف کن.»

فیلم کامرون که هنوز وارد مرحله تولید رسمی نشده، اقتباسی خواهد بود از کتاب غیرداستانی جدید چارلز پلگرینو با عنوان ارواح هیروشیما که روایت‌هایی از قربانیان و بازماندگان بمباران اتمی را گرد هم می‌آورد.

پیش از آن، کامرون فیلم جدید خود از مجموعه آواتار با عنوان آتش و خاکستر را منتشر خواهد کرد. نخستین قسمت از این مجموعه پرفروش‌ترین فیلم تاریخ سینماست و قسمت دوم آن در رتبه سوم قرار دارد. انتقام‌جویان: پایان بازی دومین فیلم پرفروش تاریخ است، در حالی که فیلم فاجعه‌محور تایتانیک اثر سال ۱۹۹۷ کامرون در جایگاه چهارم قرار دارد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
رسپینا
گوشتیران
قالیشویی ادیب