نظاممندسازی مهاجرت شغلی در دستور کار دولت/ حضور ۵ میلیون تبعه افغان در نظام کار

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا؛ سید مالک حسینی معاونت توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت کار در نشست خبری در خصوص اشتغال مهاجران در ایران ،در تشریح سیاستهای کلان حوزه اشتغال گفت: چهار راهبرد محوری در برنامه کاری ما قرار گرفته که عبارتاند از کاهش بازار غیررسمی کار، اتصال بنگاههای کوچک به زنجیره تأمین، تدوین و مناسبسازی سیاستهای ملی اشتغال و توسعه ظرفیت بازار کار جامع ایران.
وی تأکید کرد این برنامهها بر اساس سیاستهای ابلاغی به مجلس و با تمرکز بر تحلیل دادهمحور بازار کار تدوین شدهاند.
کاهش نرخ بیکاری و اشتغال ناقص؛ نشانهای از امید
به گفته حسینی، آخرین آمارهای مرکز آمار ایران درباره بهار ۱۴۰۴ نشان میدهد نرخ بیکاری به ۷.۳ درصد کاهش یافته است که نسبت به بهار ۱۴۰۳، کاهش محسوسی دارد.
او همچنین افزود: کاهش اشتغال ناقص نیز از نکات امیدبخش گزارش اخیر است و نشان میدهد با تمرکز بر سیاستگذاری صحیح، میتوان دستاوردهای ملموسی داشت.
بازار کار غیررسمی؛ ۵۷ درصد اقتصاد بدون بیمه
معاون اشتغال وزارت کار با ابراز نگرانی از گستردگی بازار کار غیررسمی گفت: نزدیک به ۵۷ درصد بازار کار کشور غیررسمی است و بخش عمدهای از شاغلان از پوشش بیمهای برخوردار نیستند.
به گفته او، تصویب بیمه فعالان پلتفرمهای حملونقل در پایان سال گذشته یکی از اقدامات مؤثر در راستای کاهش آسیبهای این حوزه بوده است.
حضور ۵ میلیون افغانستانی در بازار کار ایران
حسینی با اشاره به آمارهای رسمی اعلام کرد: در حال حاضر ۴۳۳،۴۹۱ نفر نیروی کار خارجی شناسنامهدار در ایران فعالیت میکنند که حدود ۹۸ درصد آنان از اتباع افغانستانی هستند.
اما واقعیت بازار کار بسیار فراتر از این آمار رسمی است. بررسیهای ما نشان میدهد که حدود ۵ میلیون نفر از مهاجران افغانستانی بهصورت غیررسمی در بازار کار ایران فعالیت دارند.
چهار دهه میزبانی ایران از همسایه شرقی
او با اشاره به سابقه تاریخی مهاجرت اتباع افغانستان به ایران گفت: در طول نیم قرن گذشته، ایران در چهار موج مختلف، میزبان مهاجران افغانستانی بوده است و با وجود فشارهای اقتصادی و اقلیمی، میزبان بدی نبودهایم.
وی ادامه داد: در مقاطعی حدود ۱۰ درصد جمعیت کشور را مهاجران افغانستانی تشکیل میدادند که این نسبت در سطح جهانی کمنظیر است.
ضوابط روشن برای کارگران خارجی؛ احترام در برابر قانونمداری
معاون اشتغال وزارت کار، با اشاره به لزوم ضابطهمند کردن حضور نیروی کار خارجی گفت: هر کشوری برای ورود اتباع خارجی الزاماتی دارد. ما نیز از کارگران خارجی که بهصورت قانونی وارد کشور میشوند استقبال میکنیم.
او تأکید کرد: در حال حاضر، نیروی کار خارجی از ۸۰ کشور مختلف در ایران مشغول به کار است. اما نیروی کار غیرقانونی – فارغ از ملیت – نمیتواند مورد حمایت قرار گیرد.
حسینی با اشاره به اجرای فرآیند بازگشت اتباع غیرمجاز گفت: از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا امروز، حدود ۸۰۰ هزار نفر از مهاجران به کشورشان بازگشتهاند. البته ممکن است در برخی موارد خطای انسانی رخ داده باشد، اما اصل سیاست، شفاف و محترمانه بوده است.
وی همچنین افزود: یکی از مشکلات اصلی، عدم همکاری مؤثر طرف افغان در شناسایی اتباع و پذیرش بازگشتیهاست.
او افزود: از ۴۳۳ هزار نیروی شناسنامهدار، کمتر از ۱۰ هزار نفر کارفرمایی هستند و باقی با کارت کار مشغول به فعالیتند.
در پایان این نشست، حسینی تأکید کرد: نگاه ما به مهاجران، انسانی و فرهنگی است. بهویژه با مردم افغانستان که اشتراکات تمدنی، زبانی و تاریخی داریم. اما حفظ نظام و ساماندهی بازار کار نیز ضرورتی اجتنابناپذیر است و باید بین حفظ کرامت انسانی و رعایت قوانین، تعادل برقرار کنیم.
انتهای پیام/