نمایشگاه آثار باستانی غزه در پاریس برای جلوگیری از نابودی اسرائیل

نمایشگاه آثار باستانی غزه در پاریس برای جلوگیری از نابودی اسرائیل
نمایشگاه آثار باستانی غزه در پاریس تلاشی برای نجات تمدنی که به دست صهیونیسم نابود می‌شود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا به نقل از فرانس ۲۴، در بحبوحه جنگ، ویرانی‌های گسترده و نسل کشی در نوار غزه، نمایشگاهی در مؤسسه جهان عرب در پاریس فرصتی نادر را فراهم کرده تا گوشه‌ای از میراث باستان شناسی این منطقه پرآشوب را به جهانیان معرفی کند.

این آثار که شامل سفالینه‌های کهن، موزاییک‌های بیزانسی، چراغ‌های روغنی رومی و تندیس‌هایی از دوران یونانی هستند، بخشی از مجموعه‌ای را تشکیل می‌دهند که در سال ۲۰۰۶ برای نمایش به ژنو منتقل شدند و از آن زمان در انبار‌های امن نگهداری می‌شوند.

نمایشگاه «گنجینه‌های نجات یافته از غزه» تاریخ ۵۰۰۰ ساله این منطقه را از عصر برنز تا قرن نوزدهم به تصویر می‌کشد. آثار ارائه شده نشان دهنده تنوع فرهنگی و تاریخی غزه‌اند؛ جایی که میراث آشوری، یونانی، رومی، بیزانسی، مملوکی و عثمانی در کنار یکدیگر وجود دارند.

بئاتریس بلاندن، مدیر بخش باستان‌شناسی موزه هنر و تاریخ ژنو، می‌گوید این نمایشگاه تلاشی است برای حفظ تاریخ غزه در برابر نابودی ناشی از جنگ.

یکی از مهم‌ترین چهره‌های پشت این گنجینه‌ها جودت خضری، کارآفرین فلسطینی است که طی سه دهه، آثار فراوانی را از دل زمین بیرون کشید و مانع قاچاق آن‌ها به رژیم صهیونیستی شد.

بسیاری از آثار او اکنون یا زیر آوار خانه اش در غزه دفن شده‌اند یا در آتش سوزی موزه خصوصی اش از بین رفته‌اند.

به گفته بلاندن، «محبوس بودن این آثار در انبار‌های دورافتاده ژنو موجب نجات‌شان شد.»

این نمایشگاه در ادامه تلاش‌های این موسسه برای حفظ و نمایش فرهنگ و تاریخ فلسطین برگزار می‌شود؛ تلاشی که از جمله در نمایشگاه پیشین این مؤسسه با عنوان «فلسطین چه چیزی به جهان می‌آورد» نیز دیده شد. آن نمایشگاه به هنر معاصر در مناطق فلسطینی اختصاص داشت، و بسیاری از هنرمندانش در جریان حملات رژیم صهیونیستی در اکتبر ۲۰۲۳ کشته شدند.

در کنار این آثار، تندیس مرمرین آفرودیت که توسط یک ماهی‌گیر محلی از دریا پیدا شده و موزاییکی بیزانسی از یک کلیسا، نمونه‌هایی از شکوه تمدنی غزه‌اند. اما امروزه، مطابق با گزارش‌های سازمان ملل و یونسکو، بیش از ۹۰ درصد خانه‌ها در غزه آسیب دیده‌اند و ده‌ها بنای تاریخی، از جمله مسجد عمری و کاخ الباشا، ویران شده‌اند. محوطه باستانی آنتدون نیز تقریباً به طور کامل توسط ارتش رژیم صهیونیستی نابود شده است.

نمایش این آثار در پاریس نه تنها پاسخی به ضرورت حفظ میراث در برابر جنگ است، بلکه نمودی از «مقاومت فرهنگی» نیز تلقی می‌شود؛ تلاشی برای بازگرداندن عزت و تاریخ به مردمی که در سرزمین خود از دسترسی به این گنجینه‌ها محروم مانده‌اند.

بلاندن ابراز امیدواری می‌کند که روزی این آثار به غزه بازگردند، تا مردم فلسطین بتوانند از نزدیک با میراث غنی خود ارتباط برقرار کنند و آن را گرامی بدارند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
رسپینا
گوشتیران
قالیشویی ادیب