آمریکا صادرات تراشههای هوش مصنوعی به مالزی و تایلند را محدود میکند

منابع آگاه اعلام کردند که وزارت بازرگانی ایالات متحده پیشنویس مقرراتی را تهیه کرده است که هدف آن جلوگیری از دستیابی غیرمستقیم چین به تراشههای هوش مصنوعی آمریکایی، از طریق کشورهای مالزی و تایلند است. این اقدام در حالی صورت میگیرد که فروش تراشههای پیشرفته هوش مصنوعی به چین پیشتر ممنوع شده بود.
بر اساس این پیشنویس که هنوز نهایی نشده و امکان تغییر آن وجود دارد، کنترل صادرات تراشههای هوش مصنوعی به مالزی و تایلند با هدف مقابله با پدیده قاچاق نیمهرساناها به چین اعمال خواهد شد. به گفته افراد مطلع، این محدودیتها قرار است همزمان با لغو ممنوعیت جهانی برخی از صادرات تراشههای هوش مصنوعی موسوم به «قانون انتشار هوش مصنوعی» اجرایی شود. این قانون که در پایان دولت قبلی تدوین شده بود، با انتقادهایی از سوی شرکتهای فناوری و برخی کشورهای متحد آمریکا مواجه شد.
به گزارش بلومبرگ، مقامات آمریکایی تاکید کردهاند که محدودیتهای مربوط به فروش تراشههای پیشرفته به چین و بیش از ۴۰ کشور دیگر ادامه خواهد یافت. این محدودیتها در راستای مقابله با قاچاق فناورانه و افزایش کنترل بر بازارهای کلیدی اجرا میشود. با این وجود، به گفته منابع آگاه، پیشنویس جدید وزارت بازرگانی همچنان بسیاری از پرسشها درباره شرایط امنیتی استفاده از تراشهها در مراکز داده خارج از ایالات متحده، به ویژه در خاورمیانه را بیپاسخ گذاشته است. مشخص نیست که آیا این سیاستها در آینده شامل کشورهای دیگری غیر از مالزی و تایلند نیز خواهد شد یا خیر.
وزارت بازرگانی ایالات متحده هنوز در این خصوص اظهار نظری نکرده است. تنها اظهارنظر رسمی توسط مقامات، به سخنان اخیر هاوارد لوتنیک، وزیر بازرگانی، در جلسه کنگره باز میگردد که گفت: ایالات متحده اجازه فروش تراشههای هوش مصنوعی به کشورهای متحد را خواهد داد، مشروط بر آنکه بهرهبرداری از این تراشهها توسط شرکتهای مورد تایید آمریکایی انجام شود.
در حالی که شرکت انویدیا، به عنوان تولیدکننده اصلی تراشههای هوش مصنوعی، از اظهارنظر خودداری کرده است، مقامات مالزی و تایلند نیز واکنشی نشان ندادهاند. با این حال، پیشتر مدیر عامل انویدیا عنوان کرده بود که شواهدی مبنی بر انحراف تراشههای هوش مصنوعی به کشورهایی غیر از مقصد رسمی وجود ندارد. دولتهای مالزی و تایلند نیز اعلام کردهاند که در انتظار جزئیات بیشتر هستند و اجرای سیاستهای شفاف و سازگار را برای بخش فناوری ضروری میدانند.
بررسیها نشان میدهد جنوب شرق آسیا به ویژه مالزی در ماههای اخیر به مرکز توجه صادرات تراشههای پیشرفته بدل شده و شرکتهایی مانند اوراکل سرمایهگذاریهای عمدهای در مراکز داده این کشور داشتهاند. دادههای تجاری از افزایش واردات تراشههای آمریکا به مالزی حکایت دارد و در عین حال تحت فشار واشنگتن، مقامات مالزی وعده دادهاند تا کنترل دقیقتری بر این واردات اعمال کنند.
مقررات پیشنهادی آمریکا برخی معافیتها برای شرکتهای دارای فعالیت گسترده در مالزی و تایلند در نظر گرفته است. بر اساس این معافیتها، شرکتهای مستقر در آمریکا و شماری از کشورهای متحد تا چند ماه پس از تصویب مقررات میتوانند بدون اخذ مجوز خاص، تراشههای هوش مصنوعی به این دو کشور صادر کنند. همچنین قواعد جدید صادرات، شامل برخی معافیتها برای پیشگیری از اختلال در زنجیره تامین نیز خواهد بود؛ چرا که بسیاری از مراحل حساس مونتاژ و بستهبندی تراشهها در کشورهای جنوب شرق آسیا انجام میشود.
بر اساس آخرین مستندات منتشر شده، آمریکا در سال گذشته میلادی محدودیتهای مربوط به صادرات تراشه به چین را به کشورهای واجد برخی معیارهای امنیت ملی نیز تسری داده بود و بنا بر طبقهبندی دفتر صنعت و امنیت این کشور، صادرات به مقاصد گروه D:۱ ،D:۴ و D:۵ همچنان مشمول محدودیت است مگر آنکه این کشورها در گروههای A:۵ یا A:۶ نیز قرار گیرند.
پرونده واردات و صادرات تراشه به مالزی همچنین موضوع یک پرونده قضایی در سنگاپور است که طی آن سه نفر به اتهام فریب مشتریان در ارتباط با مقصد نهایی سرورهای هوش مصنوعی، که احتمالاً حاوی تراشههای انویدیا بودهاند، تحت تعقیب قرار دارند. انویدیا هیچ ارتباطی با این تحقیق نداشته و اتهامی متوجه این شرکت نیست.
در مجموع، پیشنویس جدید وزارت بازرگانی آمریکا را میتوان بخشی از بازنگری سیاستهای این کشور در خصوص صادرات فناوریهای پیشرفته دانست؛ سیاستی که هدف آن مقابله با انتقال غیرقانونی فناوری به چین و کنترل دقیقتر بر مقاصد صادراتی در مناطق حساس جهان عنوان شده است.
انتهای پیام/