عبور از چالشها، تمرکز بر تنوعبخشی درآمدها و بهینهسازی هزینهها در دانشگاه آزاد

محسن امینی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا با بیان اینکه فرآیند بودجهریزی در این دانشگاه طبق روال معمول در سه ماه پایانی سال انجام میشود، گفت: بخشنامه بودجه سال مالی ۱۴۰۳ که سیاستها و چارچوبهای کلی بودجه دانشگاه را شامل میشود، در تاریخ ۲۱ خرداد ماه گذشته ابلاغ شد. ابلاغ این بخشنامه در آخرین روز کاری پیش از شهادت دکتر طهرانچی، رئیس فقید و عزیز دانشگاه صورت گرفت.
امینی با اشاره به شرایط سخت و غیرمنتظره پس از ابلاغ بخشنامه، شامل فقدان رئیس شهید دانشگاه و همچنین شرایط دشوار و "جنگی" این ایام، اذعان داشت که این وقایع میتوانست روند بودجهریزی را مختل کند. با این حال، وی تاکید کرد که به لطف پیگیری مستمر و حمایت قاطع سرپرست و هیئت رئیسه دانشگاه، معاونین، همکاران و مجموعه دستاندرکار، این فرآیند متوقف نشد و با تاکید سرپرست محترم دانشگاه، اجرای روند عملیاتی بخشنامه ابلاغی با قوت پیگیری شد.
وی جزئیات روند اجرا را اینگونه توضیح داد: پس از ابلاغ بخشنامه، فرآیند بودجهریزی ابتدا در سطح واحدهای دانشگاهی آغاز شد که این مرحله حدود دو هفته به طول انجامید. سپس، مرحله بررسی و تصویب بودجه در سطح استانها آغاز شد که حدود چهار تا پنج روز زمان برد. امینی خبر داد که در حال حاضر جدول زمانبندی پیشدفاع بودجه استانی ابلاغ شده است و برنامهریزی شده که از روز سهشنبه هفته آینده (یک روز پس از تاسوعا و عاشورای حسینی)، فرآیند پیشدفاع استانی بودجهها آغاز شود.
وی ادامه داد: هدفگذاری دانشگاه این است که بودجه ۳۱ استان به اضافه سه واحد ویژه دانشگاهی، پس از مرحله پیشدفاع، در هیات امنای استانی به تصویب برسد. سپس، بودجه نهایی دانشگاه در قالب تلفیق بودجه واحدهای استانی و سازمان مرکزی تا پایان مرداد ماه (۳۱/۵) آماده و برای تصویب نهایی به هیات امنای مرکزی دانشگاه ارسال خواهد شد.
تمرکز بر تنوعبخشی درآمدها؛ هدف ۴۰ درصدی غیرشهریه
بخش مهمی از سخنان مدیر کل برنامه و بودجه به استراتژی دانشگاه برای افزایش درآمدهای غیرشهریهای اختصاص داشت. وی با اشاره به سند تحول و تعالی دانشگاه، تاکید کرد که هدف اصلی، کاهش وابستگی به شهریه دانشجویان و افزایش سهم سایر منابع درآمدی است.
امینی در این باره آماری ارائه داد: سال گذشته هدف گذاری حدود ۲۱ درصد از درآمدهای دانشگاه از محل منابع غیرشهریهای بود که بیشتر از آن تامین شد. هدف گذاری این رقم در دوره جاری بر اساس سند تحول ۲۹ درصد است و هدفگذاری سند برای سال مالی آینده، دستیابی به عدد ۴۰ درصد است.
وی با برشمردن منابع اصلی درآمدهای غیرشهریهای، تنوع این منابع را نشان داد و گفت: این خدمات شامل خدمات دانشجویی که شامل درآمدهای حاصل از ارائه خدماتی مانند خوابگاه، سلف سرویس، پارکینگ و سایر امکانات رفاهی به دانشجویان است. حوزه دانشبنیان و فناوری شامل درآمدهای مرتبط با فعالیتهای فناورانه، شرکتهای دانشبنیان، ارائه خدمات آزمایشگاهی استاندارد، تحول در استفاده اقتصادی با رویکرد علمی و دانش بنیانی از زیرساختهای حوزه کشاورزی و دامپروری دانشگاه، استفاده عرصه محور از ظرفیت زیرساختهای ورزشی و رفاهی و سایر موارد مرتبط با شرکتها، حوزه پزشکی و حوزه مدارس سما.
امینی اضافه کرد: درآمدهای مرتبط با خدمات حوزه سلامت (به جز بیمارستانها که حسابداری متفاوتی دارند)، شامل مجموعه امکانات بهداشتی و درمانی، درآمدهای حاصل از برگزاری دورههای آموزشی کوتاهمدت و کاربردی و آموزشهای آزاد و سایر موارد شامل درآمدهایی از بخشهای مختلف مانند اجاره فضا، خدمات سرویسها، رستورانها از دیگر درآمدهاست.
امینی همچنین به مفهوم کیک اقتصادی دانشگاه اشاره کرد که نه تنها درآمدهای داخل دانشگاه، بلکه درآمدهای حاصل از شرکتها، بیمارستانها و مدارس وابسته به دانشگاه را نیز در بر میگیرد. وی تصریح کرد که دانشگاه در شرکتهای مختلفی سرمایهگذاری کرده که بر اساس میزان سهامداری (زیر ۵۰٪، بین ۵۰ تا ۱۰۰٪، نزدیک ۱۰۰٪) مدیریت متفاوتی دارند. همچنین، دانشگاه بیش از هشت تا ده بیمارستان و ۷۰۰ مدرسه و حدود ۳۰۰ مهدکودک را مدیریت میکند که این موسسات نیز منابع درآمدی قابل توجهی برای دانشگاه محسوب میشوند و درآمدهای آنها نیز با رشد قابل توجهی در نظر گرفته میشود.
بهینهسازی هزینهها؛ رشد کمتر از تورم در هزینههای جاری
مدیر کل برنامه و بودجه دانشگاه آزاد به موضوع بهینهسازی هزینهها نیز پرداخت و اقدامات دانشگاه در این زمینه را مثبت ارزیابی کرد. وی گفت: یکی از مهمترین اقداماتی که در سالهای اخیر انجام شده، چابک سازی نیروی انسانی (در یک فرآیند طبیعی بازنشستگی و بازخریدی اختیاری همراه با مشوق بدون جایگزینی قابل توجه) و در عین حال همراه شدن با رشد قابل توجه دانشجویی دانشگاه بوده است.
امینی با ارائه آمار، توضیح داد که در حوزه هزینههای جاری و پشتیبانی دانشگاه، خوشبختانه رشد این هزینهها در سالهای اخیر کمتر از میانگین نرخ تورم کشور بوده است. این امر نشان میدهد که واحدهای دانشگاهی تلاش کردهاند تا با اصلاح فرآیندها و روندها و سامانه سپاری بسیاری از امور، صرفهجویی کرده و هزینهها را به صورت بهینه مدیریت کنند.
امینی به یک اقدام جدید در حوزه پرداختها نیز اشاره کرد و آن علاوه بر فوق العاده خاص عملکرد که مرتبط با روند حرکت مجموعه واحد دانشگاهی است، حق اثر بخشی بود که به گفته وی یکی از آخرین یادگارهای رئیس شهید دانشگاه است و بر اساس آن، افراد در جایگاههای مختلف متناسب با نقش و اثری که دارند، بخشی از مزایای بیشتر را نسبت به جایگاه خود دریافت میکنند که این نیز ابزاری برای مدیریت و بهینهسازی هزینهها و افزایش بهرهوری محسوب میشود.
وی همچنین برای گذار از شرایط احتمالی به واگذاری اختیاراتی به شوراهای استانی در حوزه هزینه و درآمد اشاره کرد و گفت که پیگیر آن هستیم که در برخی موارد بودجهای انعطاف لازم را داشته باشیم تا با واگذاری اختیارات آن استانها و واحدها بتوانند اگر با شرایط خاص مواجه شدند آن را مدیریت کنند.
مدیر کل برنامه و بودجه دانشگاه آزاد در پایان سخنان خود ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهید گرانقدر دکتر طهرانچی، روند کلی بودجهریزی و مدیریت مالی دانشگاه را "روند خوبی" توصیف کرد. وی ابراز امیدواری کرد که با یاری خداوند و قرار گرفتن در یک شرایط عادیتر، دانشگاه بتواند به اهداف تعیین شده در حوزه درآمدزایی و مدیریت هزینهها دست یابد و این فرآیند مثبت ادامه پیدا کند. وی تاکید کرد که هم در بخش مدیریت هزینه (به ویژه هزینههای جاری و پشتیبانی) و هم در بخش تنوعبخشی به درآمدها، دانشگاه نوید روزهای خوبی را میدهد و تلاشها برای اجرای بهینه این فرآیند ادامه دارد.
انتهای پیام/