08:08 12 / 04 /1404

رئیس جمهور ونزوئلا به جنگ واتساپ رفت/ پیام‌رسان ملی راه خواهیم انداخت

رئیس جمهور ونزوئلا به جنگ واتساپ رفت  پیام‌رسان ملی راه خواهیم انداخت
نیکولاس مادورو، رئیس جمهور ونزوئلا به تازگی در برنامه‌ای تلویزیونی ضمن اعلام اینکه واتساپ را حذف کرده است، از تمایل و تلاشش برای راه انداختن یک سکوی بومی در این کشور گفت. این رخداد، فرصتی مغتنم برای افزایش مقبولیت سکوهای ایرانی در ونزوئلا محسوب می‌شود.

به گزارش خبرگزاری آنا؛ نیکولاس مادورو، رئیس‌جمهور ونزوئلا، در برنامه تلویزیونی هفتگی خود با لحنی قاطع اعلام کرد:  

«واتساپ را از زندگی‌ام حذف کردم. خداحافظ واتساپ، دیگر دوستت ندارم!»  

او با اشاره به استفاده از این پیام‌رسان برای جاسوسی و کشتار، افزود: «آن‌ها از این سکو برای مکان‌یابی و شلیک موشک استفاده می‌کنند. حتی دانشمندان هسته‌ای ایران را هم از طریق واتساپ هدف قرار دادند».

چرا مادورو واتساپ را کنار گذاشت؟  

تصمیم مادورو در حذف واتساپ، فقط یک اقدام شخصی نبود، بلکه بخشی از یک سیاست کلان برای حفاظت از حریم خصوصی و امنیت ملی ونزوئلاست. او با اشاره به حملات علیه فلسطینی‌ها و دانشمندان ایرانی، واتساپ را ابزاری برای «رصد زندگی افراد» و «قتل هدفمند» توصیف کرد. به گفته او، این برنامک آمریکایی علاوه بر اینکه اطلاعات کاربران را جمع‌آوری می‌کند، آن را در اختیار نهادهای خارجی قرار می‌دهد. مادورو همچنین از تلاش دولت خود برای طراحی یک پیام‌رسان امن داخلی خبر داد.

فرصتی مناسب برای توسعه همکاری‌ها

با توجه به تمایل ونزوئلا برای راه‌اندازی یک پیام‌رسان بومی، ایران می‌تواند از این فرصت برای توسعه همکاری‌های فناورانه بهره‌برداری کند. تجربه ایران در توسعه پیام‌رسان‌های داخلی مانند ایتا، بله، روبیکا و سروش‌پلاس، گپ و آیگپ بستری مناسب برای یک سرمایه‌گذاری مشترک فراهم کرده است.  

ایران می‌تواند با مشارکت در طراحی یک پیام‌رسان دو ملیتی، نیازهای ارتباطی مردم ونزوئلا را پاسخ دهد، شاید هم بتوان با دولت ونزوئلا برای توسعه و بهسازی یکی از پیام‌رسان‌های ایرانی فعلی ویژه کاربران این کشور مذاکره و توافق کرد.

این همکاری به تقویت روابط سیاسی و اقتصادی دو کشور می‌انجامد و می‌تواند الگویی برای کشورهای دیگر در مقابله با سلطه سکوهای خارجی باشد.

نکته دیگر اینکه، پیام‌رسان‌هایی مانند بله با قابلیت‌های مالی و بانکی، یا روبیکا با زیرساخت‌های چندرسانه‌ای و خدمات گسترده، می‌توانند به‌راحتی در بازار ونزوئلا فعال شوند. اشتراکات فرهنگی، نگاه مشترک به استقلال دیجیتال، و روابط راهبردی میان تهران و کاراکاس، زمینه‌ساز موفقیت این پروژه‌ها خواهد بود.

هردو کشور خواهان استقلال در تصمیم‌گیری‌های سیاسی و محو شدن هژمون غربی‌ها با محوریت آمریکا هستند، از طرفی طی سال‌ها به این نتیجه رسیدند که استقلال در فضای حقیقی از مسیر مستقل شدن در فضای مجازی می‌گذرد.

حرف‌هایی که رئیس جمهور ونزوئلا درباره واتساپ زده است، سال‌هاست که توسط افراد مختلفی گفته می‌شود اما توجه کافی به آن نشده است.  البته فقط متا نیست که گزارش‌هایی از مشارکت آن در عملیات نظامی بارها در جهان مخابره شده است، شرکت‌های آمریکایی بزرگ دیگری نظیر مایکروسافت نیز وضعیت مشابه دارند.

واتساپ؛ تهدیدی برای امنیت مقامات سیاسی  

واتساپ در سال‌های اخیر به‌دلیل ضعف‌های امنیتی و سیاست‌های مبهم در مدیریت داده‌ها، مورد انتقاد بسیاری از دولت‌ها قرار گرفته است. در آمریکا، استفاده از این برنامک برای پرسنل کنگره ممنوع شده است، در هند، فرانسه و آلمان نیز محدودیت‌های برای این سکو وجود دارد.

دلایلی مختلفی برای ایجاد محدودیت‌های مختلف نسبت به واتساپ وجود دارد که ما در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

- نبود شفافیت در مدیریت داده‌ها و متادیتا

- عدم رمزنگاری داده‌های ذخیره‌شده

- امکان شنود و جاسوسی از طریق زیرساخت‌های خارجی

- مالکیت واتساپ توسط شرکت متا (فیسبوک سابق) و نگرانی از همکاری این شرکت با نهادهای اطلاعاتی غربی

باید گفت برای مقامات سیاسی، خانواده آن‌ها و دانشمندان کشورهای مستقل، استفاده از واتساپ می‌تواند به نشت اطلاعات طبقه‌بندی‌شده، حملات سایبری هدفمند و حتی تهدیدات جانی منجر شود. مادورو با حذف واتساپ، فقط از حریم خصوصی خود محافظت نکرد، بلکه پیامی روشن به سایر رهبران جهان داد: «امنیت دیجیتال، بخشی جدایی‌ناپذیر از حاکمیت ملی است.»

تصمیم نیکولاس مادورو برای حذف واتساپ، اقدامی شجاعانه در مسیر استقلال دیجیتال و حفاظت از امنیت ملی بود.

این تصمیم می‌تواند نقطه آغازی برای همکاری‌های فناورانه میان ایران و ونزوئلا باشد؛ همکاری مشترکی که سبب توسعه پیام‌رسان‌های بومی و افزایش استقلال دو کشور در فضای مجازی خواهد شد و الگویی برای مقاومت در برابر سلطه سکوهای خارجی خواهد بود. در جهانی که داده‌ها به ابزار قدرت تبدیل شده‌اند، کشورهایی که به استقلال دیجیتال می‌اندیشند، از چنین سیاست‌هایی الهام خواهند گرفت و راه افتادن پویشی میان سیاسیون موثر در کشورهای مستقل می‌تواند به مرور سلطه غرب بر فضای مجازی را کاهش دهد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
رسپینا
گوشتیران
قالیشویی ادیب