سریال «تاسیان» باز هم حاشیه‌ساز شد

تناقض «فیلیمو» با حقوق مالکیت معنوی؛ «ما مجازیم، شما نباشید!»

تناقض «فیلیمو» با حقوق مالکیت معنوی؛ «ما مجازیم، شما نباشید!»
دوستان پلتفرم فیلیمو، پیش از اینکه بخواهید مردم را به دانلود غیرقانونی آثارتان متهم کنید، ابتدا نگاهی به کارنامه خود بیاندازید، آثار غیرقانونی خود را از دسترس خارج کنید، تا آن وقت بتوان به شما حق داد و از درخواست‌تان دفاع کرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، سریال «تاسیان» که حالا ۱۵ قسمت از آن منتشر شده است، از همان قسمت‌های ابتدایی با حاشیه‌های ریز و درشتی همراه بود، از محتوای این اثر که محکوم شده بود به سفیدشویی ساواک گرفته تا ورود قوه قضائیه برای جلوگیری از پخش آن و صحبت‌های مسئولان ساترا درخصوص عدم داشتن مجوز پخش از شبکه نمایش خانگی. 

اما با وجود تمام این تفاسیر و نقد‌هایی که نسبت به ساختار و محتوای این سریال در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است، «تاسیان» همچنان به صورت هفتگی پخش می‌شود و درِ زندگیِ شخصیت‌هایش همچنان بر همان پاشنه اولیه می‌چرخد.

امیر که از قسمت اول تا به اینجا مشغول انجام افعال عاشقانه برای دلبری از شیرین است و هر دو قسمت یک بار با انجام یک حرکت احمقانه و محیرالعقول، تمام هوش و ذکاوتی که از شخصیتش سراغ داریم را زیر سوال می‌برد. سعید به عنوان شخصیت منفی داستان و یک ساواکی تمام عیار، از هرچه در چنته دارد برای به زمین زدن دیگر شخصیت‌ها استفاده می‌کند، دانشجو‌های دانشگاه تهران هم که هرکدام در یک دسته سیاسی هستند، از همان ابتدا تا قسمت پانزدهم درگیر کل کل با یکدیگر هستند و دائما با هم درگیر می‌شوند و ایدئولوژی‌هایشان را جار می‌زنند. 

اگرچه «تاسیان» در حال حاضر بدون داشتن رقیب گردن کلفت به نوعی پرتماشاگرترین سریال شبکه نمایش خانگی است، اما ضعف‌های آن به قدری هست که نتوان سریال تینا پاکروان را جزو کار‌های درجه یک پلتفرم‌ها قرار داد و در رتبه‌بندی بهترین سریال‌های پخش شده، نمی‌توان آن را جزو ۱۰ سریال محبوب تمام ادوار قرار داد. با این وجود، اما سطح تبلیغات برای این سریال (چه در سطح شهر، چه در شبکه‌های اجتماعی) بسیار زیاد است که این مسئله نیز در نوع جالب توجه است.

تینا پاکروان: ما را قانونی ببینید

آخرین نمونه از این مسئله تبلیغاتی حضور تینا پاکروان، کارگردان سریال در دو قسمت اخیر آن است، پاکروان در ابتدای این دو قسمت روبروی دوربین می‌نشیند و ضمن تشکر از مخاطبان اثرش بابت تماشای آن، درخواست می‌کند که سریالش را به صورت قانونی و از طریق پلتفرم «فیلیمو» تماشا کنند.

پاکروان در بخشی از پیام احساسی خود می‌گوید: «برای یک پلتفرم هیچ چیزی مهم‌تر از این نیست که مخاطبان محتوا (فیلم، سریال، برنامه ترکیبی و...) را قانونی ببینند.» و پس از این ویدئو کوتاه که نیت آن درخواست از مخاطبان سریال برای عضویت در فیلیمو و البته دادن عذاب وجدان به کسانی است که این سریال را از کانال‌ها و گروه‌های تلگرامی دانلود می‌کنند، این جمله روی صفحه نقش می‌بندد: «سریال تاسیان را به صورت قانونی از فیلیمو تماشا کنید».

تناقض «فیلیمو» با حقوق مالکیت معنوی؛ «ما مجازیم، شما نباشید!»

تا به اینجا همه چیز منطقی است، یک هنرمند و پلتفرمِ نمایش دهنده اثر، به عنوان صاحبان مادی و معنوی سریال از تماشاگران می‌خواهند که این سریال را از طریق قانونی و با پرداخت حق عضویت و خرید اشتراک در «فیلیمو» تماشا کنند. سال‌ها پیش و زمانی که شبکه نمایش خانگی تازه در حال رشد بود، مهران مدیری برای سریال «قهوه تلخ» این کار را انجام داد و پیش از پخش سریال، رو به دوربین نشست و از مردم خواست تا CD‌های سریالش را به صورت قانونی از سوپرمارکت‌ها و جا‌های مجاز بخرند و از نسخه‌های کپی دستفروش‌ها استفاده نکنند. 

اما بین درخواست مدیری برای تماشای قانونی «قهوه تلخ» و درخواست پاکروان برای تماشای «تاسیان» از طریق پلتفرم، یک تفاوت عمده وجود دارد و این تفاوت وجود همان پلتفرم است. در مورد اول و سریال مهران مدیری خبری از پلتفرم نبود و سی‌دی‌ها به صورت هفتگی منتشر می‌شد و نسخه‌های قاچاق آن هم از همان روز در دسترس بود، ولی در این مورد پلتفرم مخاطبش را مجبور می‌کند برای تماشای اثر ماهانه مبلغی (۱۹۸ هزار تومان) را پرداخت کند تا در کنار این سریال، هزاران محتوای دیگر را هم تماشا کند. 

کپیِ چه رایتی؟

در نگاه اول شاید نتوان ایرادی به این ماجرا وارد کرد و پلتفرم را نیز در این داستان محق دانست، اما داستان زمانی جالب می‌شود که با یک سرچ ساده، محتوا‌های موجود در این پلتفرم را تماشا می‌کنید. در صفحه خرید اشتراک پلتفرم فیلیمو این جمله عیناً برای ترغیب مخاطب به خرید اشتراک نوشته شده است: «اشتراکی که تهیه می‌کنید برای جوکر ۲، سپنج، صداتو و بیش از ۹۸۰۰۰ فیلم و سریال دیگر است.» 

حجم گسترده‌ای از این ۹۸ هزار فیلم و سریالی که در پلتفرم فیلیمو وجود دارد، آثار خارجی است. از فیلم‌ها و سریال‌های روز دنیا گرفته که به صورت دوبله یا زیرنویس فارسی به نمایش درمی‌آیند تا انیمیشن‌ها و برنامه‌های تخصصی که برای شبکه‌ها و سایت‌های خارجی تولید شده‌اند. حالا سوال مهم اینجاست، پلتفرم فیلیمو که از مخاطبانش می‌خواهد آثار تولیدی او را قانونی بگیرند، تمام این ۹۸ هزار اثر را به صورت قانونی تهیه کرده و در اختیار مخاطبانش قرار داده است؟ یعنی انیمیشن‌های مهم کمپانی‌هایی مثل پیکسار، دیزنی، ایلومینیشن و... که در سایت فیلیمو وجود دارد، همگی به صورت قانونی خریداری شدند؟ 

بعید به نظر می‌رسد چنین چیزی باشد و می‌توان گفت دوستان فیلیمو بدون رعایت حق کپی رایت و داشتن عذاب وجدان، محتوا‌های خارجی را در سایت‌شان قرار می‌دهند و از مخاطبان ایرانی هم برای تماشای آنها پول می‌گیرند، یعنی یک بخشی از درآمد فیلیمو بابت آثار نمایشی است که هزینه‌ای برای تولید آن نکرده است، اما آنها را با گرفتن هزینه اشتراک از مخاطبان ایرانی پخش می‌کند و در این حوزه با سود ۱۰۰ درصدی مواجه است. در چنین شرایطی مدیران فیلیمو توقع دارند مخاطبان ایرانی کاری که آنها انجام می‌دهند را تکرار نکنند و حق و حقوق پلتفرم را رعایت کنند. 

قبل از اتهام نگاهی به کارنامه‌تان کنید!

در ابتدای گزارش هم عنوان شد که بهتر است مخاطبان این آثار را به صورت قانونی تماشا کنند و درگیر کانال‌های تلگرامی نشوند (که برخی از آنها هم برای فریب مخاطب است و لینک‌های آلوده در آنها وجود دارد)، اما این رفتار پلتفرم فیلیمو (استفاده از کارگردان در ابتدای سریال، نوشتن توضیحات متنی پیش از پخش هر قسمت، و زیرنویس در هنگام پخش اثر) واقعا زیاده‌روی است، آن هم از طرف پلتفرمی که خودش به همین جرم متهم است و اگر قرار بود همه چیز قانونی باشد، باید به انواع و اقسام کمپانی‌ها و استودیو‌های فیلم و سریال‌سازی خارجی جواب پس می‌داد و بابت پخش بدون اجازه تمام محتواهایش جریمه‌های سنگین می‌پرداخت. 

پس دوستان پلتفرم فیلیمو، پیش از اینکه بخواهید مردم را به دانلود غیرقانونی آثارتان متهم کنید، ابتدا نگاهی به کارنامه خود بیاندازید، آثار غیرقانونی خود را از دسترس خارج کنید، تا آن وقت بتوان به شما حق داد و از درخواست‌تان دفاع کرد.

به قول معروف «آنچه برای خود نمی‌پسندی برای دیگران هم نپسند»، اگر دوست ندارید محتوایتان به صورت غیرقانونی و بدون پرداخت پول توسط مخاطبان تماشا شود، شما هم محتوا‌های خارجی را غیرقانونی و بدون پرداخت هزینه، در سایت‌تان قرار ندهید.

انتهای پیام/

ارسال نظر
رسپینا
گوشتیران
قالیشویی ادیب