عملکرد بخش صنعت و معدن در اردیبهشت ماه سال جاری / افزایش ۴۱ درصدی شاخص قیمت شرکتهای صنعتی بورسی

به گزارش خبرگزاری آنا، تحلیل روند تولید، فروش و قیمت در بخش صنعت و معدن یکی از شاخصهای کلیدی در ارزیابی عملکرد اقتصادی کشور بهشمار میرود بهویژه در شرایطی که اقتصاد ایران با نوسانات گسترده در سیاستهای داخلی و شوکهای خارجی مواجه است. گزارش اردیبهشتماه ۱۴۰۴ مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی با تمرکز بر دادههای شرکتهای صنعتی و معدنی بورسی تصویری دقیق و بهروز از وضعیت بخش حقیقی اقتصاد ارائه میدهد. بررسیهای این گزارش نشان میدهد که گرچه شاخصهای ماهانه تولید و فروش نسبت به فروردینماه بهبود یافتهاند، اما در مقایسه با اردیبهشت سال قبل با کاهش مواجه بودهاند که بخشی از آن به محدودیتهای انرژی در ابتدای فصل گرم سال نسبت داده شده است.
دفتر مطالعات اقتصادی، در اردیبهشتماه سال ۱۴۰۴ شاخص تولید و فروش نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش ۹ و ۸ درصدی را تجربه کردهاند که عمدتاً ناشی از محدودیتهای زودهنگام در حوزه برق بوده است همچنین نسبت به ماه قبل (فروردین ماه) شاخص تولید و فروش افزایش ۱۲/۱ و ۳۱/۴ درصدی داشتهاند.
در اردیبهشتماه سال ۱۴۰۴، شاخص تولید و فروش رشتهفعالیت خودرو و قطعات نسبت به ماه مشابه سال قبل افزایش ۶/۷ و کاهش ۱/۲ درصدی داشته است. همچنین شاخص تولید و فروش رشتهفعالیت شیمیایی بجز دارو نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش ۲/۹ و افزایش ۶/۸ درصدی داشته است. در اردیبهشتماه سال ۱۴۰۴ نرخ رشد ماهیانه قیمت شرکتهای صنعتی بورسی افزایش ۶/۶ درصدی داشته و رشد نقطهبهنقطه نسبت به ماه قبل۱۲/۴ واحد درصد افزایش یافته و به ۴۱/۱ درصد رسیده است. گفتنی است، میانگین سالیانه شاخص قیمت فعالیتهای صنعتی بورسی در اردیبهشتماه سال ۱۴۰۴ نسبت به ماه قبل ۲/۹ واحد درصد افزایش یافته و میزان ۳۰ درصد افزایش را نشان میدهد.
آمار رسمی بخش حقیقی بهصورت فصلی و با تأخیر ارائه میشود
تحلیل روند رشد بخش صنعت از جنبههای مختلف، عاملی کلیدی در تحلیلهای خُرد و کلان اقتصادی و یکی از ارکان تصمیمگیری در حوزه اقتصاد است. شاخص تولید بخش صنعت بهدلیل تأثیر نوسانات سطح فعالیت صنعت بر بخشهای دیگر اقتصاد، بهعنوان یک شاخص مهم اقتصادی کوتاهمدت مورد استفاده قرار میگیرد. مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی بهصورت ماهیانه شاخص تولید، فروش و قیمت شرکتهای صنعتی بورسی را محاسبه میکند. اهمیت این شاخص بهروز، برای اقتصاد ایران که تحولات زیادی دارد؛ بیشتر خواهد بود. زیرا بازخورد شوکهای وارده به اقتصاد ایران و واکنشهای سیاستگذاران باید در تواتر کمتر از فصل مورد رصد قرار گیرد؛ این درحالی است که آمار رسمی بخش حقیقی بهصورت فصلی و با تأخیر ارائه میشود.
شاخص فروش شرکتهای معدنی بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل با افزایش ۲۱/۲ درصدی و نسبت به ماه قبل با افزایش ۵/۵ درصدی مواجه شده است. در اردیبهشتماه سال ۱۴۰۴ نرخ رشد ماهیانه قیمت شرکتهای صنعتی بورسی افزایش ۶/۶ درصدی داشته و رشد نقطهبهنقطه نسبت به ماه قبل ۱۲/۴ واحد درصد افزایش یافته و به ۴۱/۱ درصد رسیده است. گفتنی است، میانگین سالیانه شاخص قیمت فعالیتهای صنعتی بورسی در اردیبهشتماه سال ۱۴۰۴ نسبت به ماه قبل ۲/۹ واحد درصد افزایش یافته و میزان ۳۰ درصد افزایش را نشان میدهد
طی اردیبهشتماه سال ۱۴۰۴، شاخص تولید بخش صنعت مبتنی بر شرکتهای صنعتی بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل با کاهش ۹ درصدی و نسبت به ماه قبل با افزایش ۱۲/۱ درصدی مواجه شده است. در این ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل، از بین ۱۵ رشتهفعالیت صنعتی بورسی ۱۳ رشتهفعالیت کاهش در شاخص تولید و ۲ رشتهفعالیت افزایش در شاخص تولید را تجربه کردهاند. رشتهفعالیتهای «تجهیزات برقی»، «کاشی و سرامیک» و «فلزات پایه» بیشترین سهم را در کاهش شاخص تولید و تنها رشتهفعالیتهای «خودرو و قطعات» و «محصولات فلزی بجز ماشینآلات و تجهیزات» بیشترین سهم را در افزایش شاخص تولید را ثبت کردهاند.
شاخص فروش شرکتهای صنعتی بورسی کاهشی شد
شاخص تولید شرکتهای معدنی بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل با افزایش ۱۶/۱ درصدی و نسبت به ماه قبل با افزایش ۳/۱ درصدی مواجه شده است. گفتنی است؛ طی اردیبهشتماه سال ۱۴۰۴، شاخص فروش بخش صنعت مبتنی بر شرکتهای صنعتی بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل با کاهش ۸ درصدی و نسبت به ماه قبل با افزایش ۳۱/۴ درصدی مواجه شده است. در این ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل، از بین ۱۵ رشتهفعالیت صنعتی بورسی ۱۳ رشتهفعالیت کاهش در شاخص فروش و ۲ رشتهفعالیت افزایش در شاخص فروش را تجربه کردهاند. رشتهفعالیتهای «تجهیزات برقی»، «کاشی و سرامیک» و «فلزات پایه» بیشترین سهم را در کاهش شاخص فروش و تنها رشتهفعالیتهای «محصولات فلزی بجز ماشینآلات و تجهیزات» و «شیمیایی بهجز دارو» بیشترین سهم را در افزایش شاخص فروش ثبت کردهاند.
شاخص تولید، فروش و قیمت بخش صنعت و معدن مبتنی بر شرکتهای بورسی از اطلاعات ماهیانه ۳۵۸ شرکت بورسی استخراج میشود و با توجه به اینکه این شاخص با شاخص تولید صنعتی بانک مرکزی و مرکز آمار هم حرکتی مناسب دارد، با دقت زیادی میتواند تحولات بخش صنعت و معدن کشور را بهصورت ماهیانه رصد کند. تغییرات شاخصهای تولید، فروش و قیمت شرکتهای صنعتی و معدنی پذیرفته شده در بورس و همچنین مهمترین رشتهفعالیتهای آن در اردیبهشتماه سال ۱۴۰۴ مورد بررسی قرار گرفته است.
طی اردیبهشتماه سال ۱۴۰۴، شاخص تولید بخش صنعت مبتنی بر شرکتهای صنعتی بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل با کاهش ۹ درصدی و نسبت به ماه قبل با افزایش ۱۲/۱درصدی مواجه شده و همچنین شاخص فروش بخش صنعت مبتنی بر شرکتهای صنعتی بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل با کاهش ۸ درصدی و نسبت به ماه قبل با افزایش ۳۱/۴ درصدی مواجه شده است. گفتنی است؛ شاخص قیمت شرکتهای صنعتی بورسی نیز نسبت به ماه مشابه سال قبل ۴۱/۱ درصد افزایش و نسبت به ماه قبل ۶/۶ درصد افزایش یافته است.
زنگ هشدار برای سیاستگذاران
به گزارش آنا، بر اساس دادههای استخراجشده از عملکرد ۳۵۸ شرکت بورسی، شاخص تولید و فروش در بخش صنعت در اردیبهشتماه ۱۴۰۴ نسبت به مدت مشابه سال قبل بهترتیب با کاهش ۹ و ۸ درصدی روبهرو شدهاند اگرچه نسبت به ماه قبل افزایش محسوسی داشتهاند در همین حال شاخص قیمت شرکتهای صنعتی بورسی نیز روندی افزایشی را هم در مقیاس ماهانه و هم نقطهبهنقطه تجربه کرده است این گزارش نشان میدهد که اگرچه برخی رشتهفعالیتها مانند خودرو و قطعات یا محصولات فلزی رشد داشتهاند، اما بخشهای گستردهای از صنعت همچنان تحت فشار عوامل محدودکننده از جمله کمبود برق، نوسانات هزینه تولید و رکود تقاضا قرار دارند. اهمیت گزارشهای ماهانه بهعنوان زنگ هشدار برای سیاستگذاران در مواجهه با چالشهای جاری و پیشروی بخش صنعت و معدن کشور عمل کنند.
انتهای پیام/