مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب منطقه ۴ تهران در گفتگوی اختصاصی با آنا

راهکار کاهش مصرف آب در تهران چیست؟ +فیلم

راهکار کاهش مصرف آب در تهران چیست؟ +فیلم
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب منطقه ۴ تهران اظهار کرد: تهران با جمعیتی نزدیک به ۲۰ میلیون نفر، در شرایط کم‌آبی فوق‌بحرانی قرار گرفته است؛ مصرف روزانه آب در این کلان‌شهر دو برابر استاندارد جهانی است. با این شرایط راهکار کاهش مصرف آب در تهران چیست؟

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا؛ بحران آب امروز دیگر نه فقط در اخبار بلکه در متن زندگی جامعه قابل مشاهده است و می‌دانیم که بحران کم آبی ما را به جایی رسانده است که باید بپذیریم آب فراوانی در دسترس نداریم و ناچار به تطبیق خود با شرایط جدید هستیم.

کارشناسان عامل این بحران را خشکسالی می‌دانند که به واسطه عملکرد‌های طبیعی هواشناسی و همچنین تشدید پدیده تغییرات اقلیمی شکل گرفته است. بدیهی است که کنترل پدیده‌ای طبیعی با چنین بزرگی مانند طوفان و زلزله قابل پیشگیری با علم بشری نیست، اما راهکار‌های برای کاهش اثرات آن و جلوگیری از بروز بحران وجود دارد.

آمار‌ها تاکید دارند که ایران با پنج سال متوالی خشکسالی (از ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۵) که سبب کاهش شدید بارش‌ها و خالی شدن یا افرایش قابل توجه کسری ذخایر آب در بیشتر سد‌ها شده؛ در حال تجربه یک بحران بی‌آبی بی‌سابقه است. آخرین آمار حاکی از این حقیقت است که ۵۷ درصد از مخازن آب کشور در سال گذشته خالی شدند، و امسال نیز شرایط بحرانی ادامه دارد.

بدیهی است که در این شرایط خشکسالی و کم آبی در کشور موضوعی غیر قابل انکار، اما در تهران موضوع بسیار متفاوت از کل کشور است. سامانه اطلاعات و آمار استان تهران جمعیت تهران را بیش از ۱۴ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر تخمین زده است؛ جمعیتی که اگر اتباع بیگانه سرشماری نشده و با توجه به خطای سرشماری جمعیت افراد شمارش نشده را به آن بیافزاییم می‌توان به تخمین جمعیت تا نزدیک ۲۰ میلیون نفر برسیم.

بدیهی است که در شهری با این جمعیت انبوه نیاز‌ها به آب آشامیدنی با شدت بسیار زیادی تغییر می‌کند به طوریکه در تهران، به طور کلی با افزایش دما، مصرف آب نیز افزایش می‌یابد. به طور میانگین، هر یک درجه افزایش دما در دما‌های بالای ۴۰ درجه سانتی‌گراد، منجر به افزایش ۳ تا ۵ درصدی مصرف آب می‌شود.

در این شرایط حجم کلی پنج سد اصلی تأمین آب استان تهران (امیرکبیر/کرج، طالقان، لتیان، ماملو، لار) به حدود ۱۵درصد از ظرفیت کل کاهش یافته است. بهزاد پارسا مدیر دفتر بهره‌برداری و نگهداری از تأسیسات آبی و برقابی شرکت آب منطقه‌ای تهران در میانه خرداد ماه ۱۴۰۴ با بیان اینکه ورودی آب به سد‌های تهران از ابتدای سال آبی جاری نسبت به دوره بلندمدت، ۴۷ درصد کاهش یافته، گفته بود که میزان حجم کل مخازن سد‌های استان تهران در حال حاضر ۴۶۵ میلیون متر مکعب است که نسبت به ۶۱۷ میلیون متر مکعب سال گذشته ۱۵۲ میلیون متر مکعب کاهش داشته و همچنین نسبت به میانگین بلندمدت ۹۶۷ میلیون متر مکعبی انتهای خردادماه ۵۰۲ میلیون متر مکعب کاهش را نشان می‌دهد.

با این شرایط می‌توان گفت که تهران در وضعیت کم‌آبی فوق‌بحرانی قرار دارد: سد‌ها تقریباً خالی‌اند، چاه‌ها در حال خشک شدن‌اند، مصرف روزانه دو برابر استاندارد، و زیرساخت‌ها در خطر فرونشست هستند. در واقع سرانه مصرف روزانه در تهران حدود ۲۳۰–۲۵۰ لیتر است، تقریباً دو برابر استاندارد جهانی (۱۱۰–۱۳۰ لیتر)؛ که عمده دلیل آن مصرف خانگی بالا و آبیاری غیر اصولی فضای سبز است و اگر الگوی مصرف تغییر نکند قطعا کم آبی در تهران تبدیل به بحرانی بزرگ و عمیق خواهد شد.

راهکار گذر از بحران کم آبی چیست؟

کاهش مصرف آب در بخش خانگی نیازمند ترکیبی از استفاده از فناوری‌های کم‌مصرف، تغییر رفتار مصرف‌کنندگان، استفاده مجدد از منابع آب و آموزش مستمر است. با اجرای این راهکار‌ها می‌توان علاوه بر صرفه‌جویی اقتصادی، به حفظ منابع آب و پایداری محیط زیست کمک کرد.

گفته می‌شود که برای گذر از بحران آبی بایستی مصرف خود را ۲۰ الی ۲۵ درصد کاهش دهیم. برای موفقیت در این هدف نیز راهکار‌های مختلفی در حوزه‌های عمومی و خصوصی در نظر گرفته شده است. به عنوان مثال یکی از موثرترین راه‌ها برای کاهش مصرف آب، نصب سایه بان و سرویس دوره‌ای منظم کولر‌های آبی است.

حسن حقیقی مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب منطقه ۴ تهران در خصوص راهکار‌های موجود برای کاهش مصرف آب در تهران در گفت‌وگو با خبرنگار آنا گفت: بسیاری از اوقات فلاش تانک‌های قدیمی دچار نشتی دائمی هستند و حجم زیادی از آب را به صورت شبانه روزی به فاضلاب می‌ریزند که با تعمیرات ساده و یا تعویض آن‌ها به سادگی می‌توان از هدر رفت این آب جلوگیری گیری کرد.تهران با جمعیتی نزدیک به ۲۰ میلیون نفر، در شرایط کم‌آبی فوق‌بحرانی قرار گرفته است؛ مصرف روزانه آب در این کلان‌شهر دو برابر استاندارد جهانی است.

وی افزود: همچنین نصب تجهیزات کاهنده روی شیرآلات ساختمانی می‌تواند تا بیش از ۳۰ درصد از مصرف آب را کاهش دهد. همچنین در این شرایط شتشو خودرو و مشاعات ساختمان با آب شرب عملی بسیار ناپسند و ظلم به عموم مردم است.

حقیقی تاکید کرد: مردم شریف اگر در جایی تخلفی در حوزه مصرف آب مشاهده کردند، موضوع را بلافاصله با تلفن ۱۲۲ در میان بگذارند تا همکاران آبفا بتوانند با شناسایی متخلفان به برخورد با آن‌ها بپردازند.با این شرایط راهکار کاهش مصرف آب در تهران چیست؟

مشروح اظهارات مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب منطقه ۴ تهران در خصوص وضعیت آبی تهران و راه کار‌های ساده کاهش مصرف را می‌توانید در پیام تصویری ذیل مشاهده کنید:

انتهای پیام/

ارسال نظر
رسپینا
گوشتیران
قالیشویی ادیب