تحقق رشد اقتصادی ۳.۱ درصدی در سال ۱۴۰۳ / تداوم مسیر رشد با وجود چالشها

به گزارش خبرگزاری آنا، بررسیهای آماری بانک مرکزی از وضعیت تولید ناخالص داخلی در سال ۱۴۰۳ نشان میدهد که اقتصاد ایران با وجود چالشهای داخلی و خارجی مسیر رشد مثبت خود را حفظ کرده است. بر اساس گزارش رسمی این بانک رشد اقتصادی کشور با احتساب نفت به ۳.۱ درصد و بدون نفت به ۳.۰ درصد رسیده است. این عملکرد در ادامه رشد ۵.۰ درصدی سال ۱۴۰۲، نشاندهنده تداوم روند بهبود نسبی شاخصهای کلان اقتصادی بهویژه در بخشهای خدمات، نفت و سرمایهگذاری است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا از بانک مرکزی، تولید ناخالص داخلی کشور در سال ۱۴۰۳ با رشد ۳.۱ درصدی به رقم ۷۸۴۴۳.۸ هزار میلیارد ریال رسید که حکایت از تداوم مسیر رشد اقتصادی کشور در امتداد روند مثبت سال ۱۴۰۲ دارد. این در حالی است که رشد اقتصادی بدون احتساب نفت نیز ۳.۰ درصد برآورد شده است.
رشد اقتصادی در زمستان ۱۴۰۳؛ سهم بخشهای مختلف چه بود؟
بر اساس محاسبات مقدماتی اداره حسابهای اقتصادی بانک مرکزی، تولید ناخالص داخلی در سهماهه چهارم سال ۱۴۰۳ به قیمتهای ثابت سال ۱۴۰۰ به رقم ۱۸۴۱۲.۵ هزار میلیارد ریال رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۳.۲ درصدی را نشان میدهد. رشد اقتصادی بدون نفت نیز در این فصل ۳.۱ درصد برآورد شده است.
در این مدت، تمامی گروههای اصلی اقتصادی از رشد مثبت برخوردار بودهاند؛ بهطوریکه گروههای کشاورزی، جنگلداری و ماهیگیری، نفت و گاز، صنایع و معادن و خدمات به ترتیب رشد ۲.۸، ۴.۶، ۲.۰ و ۳.۹ درصدی را تجربه کردند.
سرمایهگذاری و مصرف، موتور محرک رشد در زمستان
در بررسی تولید ناخالص داخلی از منظر هزینه، سه شاخص اصلی مصرف نهایی بخش خصوصی، مصرف نهایی دولت و تشکیل سرمایه ثابت ناخالص به ترتیب از رشد ۳.۸، ۴.۱ و ۴.۵ درصدی برخوردار بودهاند.
در این میان رشد تشکیل سرمایه ثابت ناخالص که شاخص مهمی در سنجش روند سرمایهگذاری است بیشترین رشد را داشته و در دو زیربخش ماشینآلات و ساختمان به ترتیب ۵.۴ و ۳.۷ درصد افزایش داشته است.
عملکرد سالانه اقتصاد سهمبری بخشها از رشد ۳.۱ درصدی
در سطح کلان ارزش افزوده چهار گروه اصلی اقتصادی در سال ۱۴۰۳ رشد مثبت داشته است بهگونهای که بخش کشاورزی ۳.۶ درصد، نفت و گاز ۴.۶ درصد، صنایع و معادن ۲.۴ درصد و خدمات ۳.۳ درصد رشد کردهاند. سهم این بخشها از رشد ۳.۱ درصدی اقتصاد کشور به ترتیب ۰.۴، ۰.۴، ۰.۸ و ۱.۶ واحد درصد بوده است.
در حوزه صنعت شاخص تولید کارگاههای بزرگ صنعتی با بیش از ۱۰۰ نفر کارکن، با وجود سهم ۷۰ درصدی از ارزش افزوده این بخش، تنها ۱.۲ درصد رشد کرده است. با این حال، از میان ۲۴ گروه صنعتی، ۱۸ گروه شامل صنایعی، چون تولید مواد شیمیایی، صنایع غذایی، ماشینآلات برقی و محصولات لاستیکی، از رشد مثبت برخوردار بودهاند.
رشد مصرف و سرمایهگذاری در سال ۱۴۰۳
در بررسی هزینهای تولید ناخالص داخلی، مصرف نهایی بخش خصوصی ۳.۵ درصد، مصرف نهایی دولت ۳.۸ درصد و تشکیل سرمایه ثابت ناخالص نیز ۳.۸ درصد رشد داشتهاند. رشد سرمایهگذاری عمدتاً ناشی از رشد ۴.۷ درصدی در ماشینآلات و ۳.۰ درصدی در ساختمان بوده است.
جمعبندی
به گزارش خبرگزاری آنا، دادههای بانک مرکزی از رشد اقتصادی ۳.۱ درصدی در سال ۱۴۰۳، پس از رشد ۵.۰ درصدی در سال ۱۴۰۲، نشان از پایداری نسبی روند رشد اقتصادی دارد. هرچند افزایش مصرف، سرمایهگذاری و بهبود تولید در بخشهای خدمات، صنعت و نفت نویدبخش تداوم این مسیر است، اما تداوم این روند نیازمند اصلاحات ساختاری، بهبود فضای کسبوکار و تقویت بهرهوری خواهد بود.
انتهای پیام/