شایعات پیرامون گرد و غبار تهران؛ جنگ تحمیلی یا انفجار بندر عباس، عامل اصلی چیست؟

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا؛ هر چند که در دوران جنگ تحمیلی ۱۲ روزه و پس از آن تنور شایعات با دمیدن عناصر دشمن و منافقان حسابی گرم بود، اما برخی شایعات هستند با مستقیما جمع کثیری از مردم در ارتباط قرار میگیرند. در همین راستا طی روزهای گذشته با توجه به وقوع گرد و غبار شدید در تهران شایعاتی پیرامون علل این گرد و غبار مطرح شده بود.
برخی از این شایعات عامل وقوع گرد و غبار را عملیات موشکی جمهوری اسلامی ایران علیه رژیم صهیونیستی میدانستند و برخی دیگر آن را ناشی از بمباران رژیم صهیونیستی با عوامل ناشناخته عنوان میکردند. عدهای نیز حتی پا را فراتر گذاشته این گرد و خاک را ناشی از انفجاری که در اوایل اردیبهشت ماه در بندر عباس رخ داد، میدانستند.
اما حقیقت ماجرای گرد و خاک در تهران چیست؟
محمد اصغری کارشناس هواشناسی در تشریح علت دقیق وقوع گرد و غبار شدید در تهران و برخی شهرهای دیگر به خبرنگار آنا، مسائلی را مطرح کرد که کاملا با این با این گمانه زنیها متفاوت بود.
کارشناس هواشناسی با رد این شایعات توضیح داد که عامل اصلی افزایش گرد و غبار، خشکسالیهای مکرر و کاهش پوشش گیاهی در مناطق همجوار است که موجب پدید آمدن مناطق مستعد فرسایش خاک و همچنین منابعی برای پخش گرد وغبار شده است..
اصغری با اشاره به اینکه در طول زندگی ما کمتر شاهد پنج سال متوالی خشکسالی بودهایم و این نوع خشکسالی طولانی مدت بی ساقه بوده است، تاکید کرد: خشکسالی طولانیمدت باعث خشک شدن خاک و کاهش سبزینگی میشود و این موضوع به طور مستقیم موجب افزایش میزان گرد و غبار در هوا خواهد شد.
وی افزود: در موضوع گرد و خاکی که در تهران شکل گرفته است، شرایط مشابهی در کشورهای همسایه مانند عراق و استان خوزستان نیز مشاهده شده است و بدیهی است که در این مناطق عملیات نظامی و یا انفجاری رخ نداده است که بخواهیم جنگ تحمیلی ۱۲ روزه را عامل مرتبط با این پدیده دانست؛ با این اوصاف قطعا عملیات نظامی ارتباطی با موضوع گرد و غبار ندارد و این پدیده در اثر خشکسالیهای پی در پی و خیزش گرد و خاک از محلهایی است که به دلیل خشکسالی تبش به منشا خیزش آلودگی تبدیل شدهاند.
تاثیرحوادث در مقیاس محدود
این کارشناس هواشناسی در پاسخ به شایعات مربوط به تاثیر جنگ و انفجار بندر عباس گفت: تاثیر چنین حوادثی اگرچه ممکن است در مقیاس محدود و کوتاهمدت باشد و تنها در همان محل وقوع انفجار برای مدت کوتاهی موجب وقوع گرد و خاک خواهد شد، اما نمیتواند چندین روز متوالی چنین گرد و غبار گستردهای ایجاد کند.
کارشناس هواشناسی این موضوع را با نمونه فوران آتشفشانها در اروپا مقایسه کرد و توضیح داد که این گونه پدیدهها معمولاً محدود به مناطق خاصی بوده و اثرات آنها در زمان و مکان محدود است؛ بنابراین از لحاظ منطقی و با توجه به اطلاعات علمی موجود در این زمینه گرد و غبار روزهای گذشته در تهران و سایر شهرهای کشور به مانند عربستان و عراق ارتباطی با فعالیتهای غیر طبیعی ندارد.
خشکسالی همچنان مهمان ما خواهد بود
اصغری در مورد پیشبینی وضعیت آینده نیز با ابراز نگرانی از ادامه خشکسالی گفت: بارشهای پاییزی امسال دیرتر شروع خواهد شد و بنابراین احتمال تداوم کسری بارشها و خشکسالی وجود دارد که به تبع آن شرایط گرد و غبار در سال آینده نیز ممکن است ادامه یابد.
وی بر اهمیت حفاظت از منابع آبی و محیط زیست تاکید کرد و افزود: مدیریت منابع طبیعی و مقابله با خشکسالی کلید کاهش گرد و غبار و بهبود کیفیت هواست.
انتهای پیام/

سالها دیپلماسی آبی ایران در تحقق حق آبهها/ با بحران خشکسالی و منابع آبی مشترک چه کنیم؟
