فرمول موفقیت کنکور در روزهای پایانی؛ بایدها و نبایدها

به گزارش خبرنگار آنا، کنکور از همان ابتدا از دید برخی داوطلبان و خانوادهها یک غول طاقت فرسا نامیده میشد و طبق این اصل برای قبولی در رشتهها و دانشگاههای برتر حتما باید داوطلب یک انسان نخبه بود، اما به مرور زمان و با آگاهتر شدن افراد این خیال از ذهنها پاک و تنها معیار تلاش و کوشش متقاضیان شمرده شد.
حالا، کمتر از یک هفته تا برگزاری آزمون سرنوشت ساز کنکور سراسری باقی مانده و طبیعی است که با نزدیک شدن به روز کنکور، فشار روانی داوطلبان افزایش مییابد. بسیاری از آنها با اضطراب، تردید و افکاری مانند «آیا کافی خواندهام؟»، «نکند همه چیز را فراموش کرده باشم!» یا «اگر نتیجه نگیرم چه خواهد شد؟» دستوپنجه نرم میکنند. این روزها، دوران حساس و سرنوشتسازی است که تصمیمات درست یا اشتباه در آن میتواند تأثیر مستقیمی بر نتیجه نهایی داشته باشد.
در این گزارش، به صورت مفصل بررسی خواهیم کرد که در روزها و هفتههای پایانی قبل از کنکور، داوطلبان چه کارهایی باید انجام دهند و از انجام کدام کارها باید پرهیز کنند تا با آرامش، تمرکز و آمادگی کامل وارد جلسه آزمون شوند.
مرور هدفمند مطالب خواندهشده
در این مقطع، زمان یادگیری مطالب جدید گذشته است. تمرکز اصلی باید بر مرور مباحث مهم و پرتکرار باشد. مرور به صورت خلاصهنویسی، فلشکارت، نمودار درختی یا حتی مرور در ذهن میتواند اثربخش باشد.
نکته: مطالبی که قبلاً به خوبی یاد گرفتهاند و اعتماد به نفس در آن دارند، در اولویت مرور قرار دهند. زیرا، احتمال به دست آوردن درصد بالا در آنها بیشتر خواهد بود.
حل تستهای جمعبندی و آزمونهای شبیهساز
یکی از مؤثرترین روشهای جمعبندی، شرکت در آزمونهای جامع و انجام تستهای کنکور سالهای گذشته است. این کار نهتنها باعث تثبیت مطالب میشود، بلکه شرایط جلسه آزمون را شبیهسازی خواهد کرد؛ بنابراین حتما سعی کنید آزمونها را بهصورت زماندار و در فضای آرام برگزار کنید و پس از آزمون، تحلیل دقیق سوالات و اشتباهات را فراموش نکنند. همچنین، آزمونهایی را انتخاب کنند که استاندارد باشند (مثل کنکورهای سالهای اخیر یا آزمونهای آزمایشی معتبر).
مدیریت زمان و تنظیم برنامه جمعبندی
برنامهریزی در این روزها باید انعطافپذیر، واقعبینانه و ساده باشد. لازم نیست برنامهریزی فشرده یا سنگینی داشته باشید. کافی است بدانید چه مباحثی را در چه روزهایی مرور میکنند و چه زمانی برای آزموندادن و تحلیل آن در نظر دارند. ویژگیهای یک برنامه خوب در هفتههای پایانی شامل پوشش کامل مباحث مهم هر درس، تکرار و مرور مباحث بهصورت حلقهای و در نظر گرفتن زمان استراحت کافی است.
تثبیت روحیه و حفظ آرامش
موفقترین داوطلبان کسانی هستند که در هفتههای پایانی، کنترل ذهن خود را داشته باشند، آنها اجازه نمیدهند ترس یا افکار منفی تمرکزشان را از بین ببرد. تکنیکهای آرامسازی ذهن مانند مدیتیشن، تنفس عمیق، دعا و توکل یا ورزش سبک میتواند کمک کننده کاهش استرس و اضطراب داوطلب باشد.
تنظیم خواب و عادت دادن بدن به ساعت کنکور
بدن کنکوریها باید بهتدریج عادت کند که در ساعت برگزاری آزمون، در اوج عملکرد ذهنی باشد؛ بنابراین آنها باید خواب و بیداری خود را با ساعت آزمون تنظیم کنند. مثلاً، اگر آزمون ساعت ۸ صبح است، سعی کنند در این ساعتها بیدار و هوشیار باشند و در همین زمان تست بزنند.
مرور نکات خاص و فرمولها
در روزهای آخر، مرور نکات ریز، فرمولها و قواعد خاص زبان فارسی، عربی، فیزیک، شیمی و ریاضی بسیار مهم است. بهتر است این نکات را در قالب خلاصهها و یادداشتهای شخصی مرور کنند.
تغذیه مناسب و سبک زندگی سالم
در این دوره نباید رژیم غذایی خود را تغییر دهند یا غذای سنگین و جدید مصرف کنند. تغذیه باید متعادل، سالم و متناسب با نیازهای ذهنی و جسمی باشد. مصرف مغزها (گردو، بادام، فندق)، میوههای تازه، سبزیجات، و مواد حاوی ویتامین B و E در دستور کار قرار بگیرد و از مصرف فستفود، نوشابه، و شیرینیهای صنعتی پرهیز شود.
استفاده از تجربیات دیگران
مطالعه تجربه رتبههای برتر یا گفتوگو با مشاوران آموزشی و استادان و معلمان با تجربه میتواند در این دوره به داوطلبان انگیزه، راهکار و دیدگاه درست بدهد. به هیچ عنوان از افرادی که تجربه کافی ندارند، نباید کمک گرفت؛ چرا که این مسئله انگیزه را تا حد ممکن کاهش داده و استرس را افزایش خواهد داد. همچنین، در این زمان بهترین کار تمرکز روی هدف است نه ناامید شدن.
برنامهریزی برای روز آزمون
داوطلبان باید دقیقاً بدانند که در روز آزمون چه وسایلی همراه خود داشته باشند و چه زمانی از خانه خارج شوند و چگونه به حوزه امتحانی برسد و چه نوع پوششی انتخاب کنند. در ضمن، از آنجایی که کارت ورود به جلسه کنکور در سایت سازمان سنجش آموزش کشور منتشر شده است؛ بنابراین بهتر است داوطلب یکبار به محل حوزه رفته و مسافت رفت و برگشت را در نظر بگیرد تا روز آزمون حساسیت این مسئله او را آزار ندهد.
شروع مباحث جدید و سنگین
یکی از بدترین کارهایی که یک داوطلب میتواند انجام دهد، شروع مطالعه مبحث جدید است؛ توصیه میشود در این زمان به هیچ عنوان آغازگر مطالب جدیدی نباشند که تاکنون درکی از آن نداشتهاید، این روند جز افزایش استرس و گیج تر و ناامیدتر شدن نتیجه دیگر نخواهد داشت. حتی اگر احساس شد که در موضوع خاصی دچار ضعف هستند؛ بهترین کار رها کردن نقاط ضعف و تمرکز بر ویژگیهای مثبت است.
تستهای زیاد و بدون تحلیل کافی
معمولا، داوطلبان در روزهای پایانی کنکور از هر روشی برای موفقیت خود در کنکور استفاده میکنند، برخی این عقیده را دارند که تست بیشتر تضمین کننده قبولی است، در صورتی که تست بدون تحلیل، هیچ ارزشی نخواهد داشت و بیتوجهی به آن ذهن را خسته و داوطلب را از مسیر اصلی دور میکند.
مقایسه با دیگران
شاید برخی از خانوادهها یا داوطلبان جزء آن دسته از افرادی باشند که مدام خود را با اطرافیان مقایسه میکنند؛ در صورتی که مقایسه با دوستان، رتبههای آزمایشی یا حتی افراد در شبکههای اجتماعی منجر به اعتمادبهنفس و ایجاد استرس و انگیزه خواهد شد، باید دانست که هر داوطلب در مسیری منحصربهفرد قرار دارد و هیچ مقایسهای منصفانه و عادلانه نخواهد بود.
گوشدادن به شایعات و اطلاعات نادرست از منابع غیر واقعی
در روزهای پایانی منتهی به کنکور بازار شایعات داغ و داغ تر میشوند، مثلاً گفته خواهد شد فلان مبحث حذف شده یا سوالات لو رفته یا قرار است کنکور سختتر شود. توصیه جدی میشود که به این حرفها توجه نکرده و فقط منابع رسمی (سازمان سنجش) را مرجع خود قرار دهید.
بیتوجهی به سلامت جسمی و روانی
برخی افراد در این زمان، به میزانی درگیر مطالعه خواهند شد که به استراحت، خواب، ورزش یا تفریح حتی به مدت کوتاه توجه نمیکنند. در صورتیکه بدن خسته، ذهن خسته میسازد و این به ضرر داوطلب خواهد بود. توصیه میشود برای افزایش انرژی حتما استفاده بیشتر از مواد مغزی و سبزیجات تازه را در برنامه غذاییتان بگنجانید و زمان استراحت خود را به فعالیت بدنی هرچند کوتاه اختصاص دهید؛ چرا که حرفهای ترین مربیهای ورزشی به این باور متکی هستند که ورزش باعث کاهش منحربه فرد استرس خواهد شد.
شببیداری و تغییر الگوی خواب
اساتید مشاوره کنکور معتقد هستند که مطالعه شبانه بهویژه در شبهای منتهی به آزمون، قطعا تأثیر منفی خواهد داشت. خواب کم، قدرت تمرکز و حافظه را کاهش میدهد، بهترین کار این است که حتما یک هفته قبل از کنکور، تنظیم ساعت خواب در اولویت قرار گرفته شود تا خستگی در جسم غلبه نکند.
مطالعه در شب قبل از آزمون
مطالعه در شب آخر معمولاً تأثیر مثبتی نخواهد گذاشت و استرس را افزایش میدهد؛ در مقابل باید روز قبل از کنکور استراحت، آمادهسازی وسایل و آرامش را مدنظر قرار داده و در صورت نیاز بخشی از زمان را به مرور خیلی سطحی و سبک اختصاص دداد.
صحبت با افراد منفینگر
در این زمان باید از هرگونه گفتوگو با افراد منفی، ناامیدکننده، یا کسانی که اضطراب و استرس را انتقال میدهند، دوری کرد. افکار و احساسات منفی بهشدت مسری هستند و افراد را از هدف دور خواهند کرد. داوطلبان کنکوری باید بیشترین وقت خود را با خانواده بگذرانند و در جمعهایی باشند که صرفا شاد کننده و آرامش بخش است.
کنکور مانند یک ماراتن است؛ کسی موفق خواهد شد که تا آخرین لحظه، مسیر درست را طی کرده، انرژی خود را حفظ کند و با آمادگی وارد خط پایان شود. روزها و هفتههای پایانی، فرصت طلایی برای جمعبندی آموختهها، تقویت روحیه، و تمرکز بر نقاط قوت و افزایش انگیزه و شادابی است.
یادمان باشد که هیچ تلاشی بینتیجه نخواهد ماند. حتی اگر تمام دروس به صورت کامل مرور نشده است، هنوز فرصت برای مرور درست و تمرکز روی درسهای قویتر در راستای دریافت نتیجه بهتر وجود دارد. موفقیت تنها در دست کسانی است که تا لحظه آخر با امید و برنامهریزی پیش میروند و به هیچ عنوان نمیگذارند ناامیدی و استرس بر آنها غالب شود.
انتهای پیام/