تحلیل بحران دلار؛ چرا امسال برای ارز آمریکا ویرانگر بود؟

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا؛ ارزش دلار آمریکا در نیمه نخست سال ۲۰۲۵ بیش از ۱۰ درصد در برابر ارزهای اصلی کاهش یافته است که بدترین آمار برای این ارز از سال ۱۹۷۳ تاکنون محسوب میشود. به گزارش روز دوشنبه نیویورک تایمز با استناد به دادههای معاملاتی، این کاهش ارزش به سیاستهای تجاری دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، و نگرانیها در مورد افزایش کسری بودجه نسبت داده میشود.
شاخص دلار ICE، که ارزش دلار را در برابر مجموعهای از ارزهای اصلی میسنجد، از ابتدای سال تاکنون ۱۰.۸ درصد افت کرده است و نقش این ارز را به عنوان یک دارایی با ثبات به شدت به خطر انداخته است.
آخرین باری که دلار در آغاز سال افتی مشابه را تجربه کرد، به سال ۱۹۷۳ بازمیگردد، یعنی زمانی که پیوند آن با طلا پایان یافت. اما اینبار، افت ارزش دلار ناشی از تلاش ترامپ برای بازتعریف نظم جهانی از طریق اعمال تعرفههای تهاجمی و اتخاذ سیاست خارجی انزواطلبانه عنوان شده است.
نرخهای بالاتر تعرفه برای واردات کالا به آمریکا
ترامپ از زمان بازگشت به قدرت در ماه ژانویه، تعرفههای گستردهای را به بهانه حمایت از تولید داخلی در آمریکا اعمال کرده است. این کمپین در تاریخ ۲ آوریل با اجرای اقداماتی موسوم به «روز آزادی» به اوج رسید که شامل اعمال یک تعرفه سراسری ۱۰ درصدی بر تمام واردات و نرخهای بالاتر تعرفه ای برای کالاهای وارداتی از چین، مکزیک، کانادا و کشورهای عضو اتحادیه اروپا میشد.
هر چند که برخی از این تعرفهها پس از مدتی متوقف شدهاند تا زمان بیشتری برای مذاکرات فراهم شود. ترامپ این استراتژی را راهی برای بازگرداندن مشاغل به آمریکا و کاهش کسری تجاری کشور عنوان می کند اما به دفعات موضع تعرفه ای خود را نسبت به همپیمانان و رقبا تغییر داده است.
نگرانیها درباره تورم و افزایش بدهی دولت آمریکا بالا گرفت
به هر جهت بر اساس گزارش نیویورک تایمز سیاستهای تعرفهای تهاجمی ترامپ نه تنها هیچ کمکی به رشد اقتصادی ایالات متحده نکرده است بلکه باعث ایجاد نگرانی در بازارها شده است. تعرفه های تجاری و طرح های اقتصادی عجیب و غریب ترامپ، نگرانیها درباره تورم و افزایش بدهی دولت را افزایش دادهاند، در حالی که کاهش اعتماد به نقش ایالات متحده در نظام مالی جهانی نیز به روند نزولی دلار دامن زده است.
استیو انگلندر، رئیس جهانی بخش تحقیقات ارزهای خارجی گروه G۱۰ در بانک استاندارد چارتر، به نیویورک تایمز گفت: ضعیف یا قوی بودن دلار مسئله اصلی نیست، مسئله این است که این وضعیت چه پیامی درباره نحوه دید جهان به سیاستهای ایالات متحده میدهد؟
تحلیلگران هشدار دادهاند که ادامه کاهش ارزش دلار میتواند پیامدهای جهانی به همراه داشته باشد. برخی از ناظران بازار بر این باورند که افت شدید ارزش دلار تردیدهایی درباره جایگاه آن به عنوان ارز ذخیره اصلی جهان ایجاد کرده است.
لازم به ذکر است که افزایش نگرانیهای سرمایهگذاران با تصویب اخیر مجلس سنا همراه شده است؛ قانونی مالیاتی و هزینهای که به حمایت جمهوریخواهان تصویب شد و پیشبینی میشود کسری بودجه فدرال را تا ۳.۳ تریلیون دلار افزایش دهد.
انتهای پیام/