آرام سازی فضای پرالتهاب ناشی از جنگ با کمک موسیقی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، موسیقی ایرانی یکی از قدیمی ترین و غنی ترین هنرهای ملی است که ریشه در تاریخ و فرهنگ عمیق ایران دارد و توانسته با با استفاده از دستگاه ها و آوازهای خاص، احساسات مختلف انسانی همچون شادی، غم، امید و آرامش را به بهترین شکل بیان کند.
در شرایط بحرانی همچون جنگ، موسیقی ایرانی نقش بسیار مهم و منحصر به فردی در آرامش مردم دارد و درست در زمانی که مردم درگیر تنش، استرس و ناامیدی هستند، شنیدن ملودی و اشعار عمیق می تواند به کاهش فشارهای روحی مردم کمک کند.
در ایام 12 روزه جنگ اسرائیل با ایران شاهد انتشار آثار برجسته ای بودیم که در راستای همدلی با مردم و تلاش برای کاهش تنش، استرس و نا امیدی در ملت به اجرا درآمدند.
از علاج چاوشی برای وطن تا پیام همبستگی در نوای ارکستر سمفونیک تهران
آهنگ «علاج« با صدای محسن چاوشی در مدت کوتاهی بیش از 6.5 میلیون بازدید در اینستاگرام به دست آورد، سالار عقیلی هم با آهنگ «برای تو بمیرم ای وطن» احساسات عمیق ملی و همبستگی را در دل مخاطبان زنده کرد.
همچنین علی قمصری آهنگساز و نوانزده تار برای همدردی و همراهی با مردم و در راستای مسئولیت اجتماعی خود، در تاریخ یکم تیرماه 1404 اجرایی رایگان در محوطه برج آزادی تهران داشت.
پس از آتش بس هم، ارکستر سمفونیک تهران به رهبری نصیر حیدریان با اجرای ویژه ای در میدان آزادی، پیام همبستگی، صلح و ایستادگی ملی را به گوش مردم جهان رساند.
حفظ هویت با موسیقی ایرانی
مهدی یسری، رئیس گروه مطالعات هنری مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران در گفت وگو با آنا درباره تأثیر موسیقی بر شهروندان در شرایط بحرانی اظهار کرد: در کشور ایران، حفظ و تقویت هویت ملی در تمامی ابعاد زندگی اجتماعی، از جمله مدیریت شهری از اهمیت ویژهایبرخوردار است و در این راستا، موسیقی سنتی که بخشیاز میراث فرهنگی کشور است، میتواند نقش مهمی را در حفظ هویت ایرانی ایفا کند.
وی افزود: هنر موسیقی ایرانی به عنوان یکی از گنجهایفرهنگ این سرزمین، ظرفیت های زیادی برای بهکارگیری در فضاهای شهری؛ ایجاد حس آرامش و افزایش همبستگی شهروندان در شرایط بحرانی دارد و با ساختارهای ملودی و ریتمهای خاص خود میتواند تأثیر عمیقی بر احساسات و روان افراد جامعه داشته باشد و به ایجاد حس آرامش برای آنها کمک کند.
رئیس گروه مطالعات هنری مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران ادامه داد: دستگاه شور و آوازهای متعلق به آن، به دلیل ملودیهایآرام و ملایم، به خوبی میتواند در فضاهای مجازی و عمومی به کار گرفته شود و شرایطی آرامشبخش و دلپذیر برای شهروندان ایجاد کند. در مقابل، دستگاه ماهور با ریتم و ملودی شادابتر و انرژیبخش، میتواند در رویدادها و تجمعات عمومی استفاده شود و حس نشاط و پویایی بیشتری به فضا بخشد، البته ناگفته نماند اکثر دستگاهها و آوازهای موسیقی ایرانی قابلیت توامان غم و شادی، آرامش و پویایی را در خود دارند و با توجه به تفکر و خلاقیت آهنگساز و هنرمند اجرا کننده؛ می توانند بروز شوند.
نمونه های موفق موسیقی ایرانی در دوران مشروطه و انقلاب
وی افزود: نمونه های زیادی از کاربرد این هنر در جریانات اجتماعی ایران از دوره مشروطه تا کنون ثبت و ضبط شده که ازجمله آن ها می توان به تصنیف های وطنی عارف قزوینی و ملک الشعرای بهار اشاره کرد، تصنیفی همچون «از خون جوانان وطن» ، «سرود مشروطه»، «مرغ سحر» و ... معروف ترین تصنیف هایی هستند که در دوران پس از انقلاب مشروطه ساخته شدند.
یسری با اشاره به نمونه موسیقی های موفق و مردمی که در ایامانقلاب اسلامی ایران ساخته شد، گفت: سرودهای انقلابی کانون چاووش همچون ترانه های «شب نورد» و «سرود سپیده» و ... به سرپرستی و اهنگسازی استادان موسیقی ایرانی همچون محمدرضا لطفی، پرویز مشکاتیان و حسین علیزاده و تصنیف هایی همچون «کاروان شهید»، «کجائید ای شهیدان خدایی»و...از جمله این آثار است.
وی استفاده از اشعار فاخر و قابل درک برای عموم مردم و بهره گیری از الحان موسیقی سنتی و کلاسیک ایرانی در ساخت و تنظیم ترانه ها را یکی از دلایل ماندگاری این آثار عنوان کرد و افزود: همچنین تلفیق مناسب کلام و آهنگ و تناسب محتوای ساخته شده با شرایط روز، موجب اثرگذاری بیشتر این آثار بر مخاطبان شد.
آرام سازی فضای پرالتهاب ناشی از جنگ با کمک موسیقی
رئیس گروه مطالعات هنری مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران با اشاره به وضعیت فعلی کشور و تجربه جنگ تحمیلی با اسرائیل گفت: در چنین شرایطی هنر موسیقی اصیل ایرانی به همراه کلام مناسب می تواند منجر به ایجاد و گسترش روحیه همبستگی، همدلی و همراهی بیشتر در مردم شود، همچنین تقویت مفاهیم هویتی و فرهنگی در اذهان عمومی، ایجاد فضای مناسب در جهت بازگشت شهروندان به روال زندگی عادی و کمک به آرام سازی و تلطیف فضای پرالتهاب ناشی از جنگ و بحران های اجتماعی ناشی از آن می تواند از دیگر اثرات موسیقی ایرانی در شرایط فعلی باشد.
یسری با تأکید بر همکاری نهادهای فرهنگی برای تولید محتوای مناسب و گسترش هنر موسیقی اصیل ایرانی گفت: نهادهایی مانند صدا و سیما،وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با همراهی شهرداری تهران میتوانند از یک سو نقش مهمی در حمایت مالی و معنوی از هنرمندان فعال در این عرصه داشته باشند و از سوی دیگر در ترویج موسیقی سنتی و آیینی بهعنوان بخشی از فرهنگ و هویت ملی و اسلامی در فضای شهری کمک کنند.
انتهای پیام/