بقایی: ایران با استفاده از سازوکار ماشه مخالف است/ ایران با دخالت بازیگران فرامنطقهای در قفقاز مخالف است

به گزارش خبرگزاری آنا، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در نشست خبری با اصحاب رسانه اظهارکرد: در موضع ما درباره تحولات قفقاز تغییری ایجاد نشده است. دو موضوع در تحولات قفقاز مطرح است صلح و حل و فصل اختلافات بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان و بر تصریح در امضای توافق صلح تأکید کردیم.
وی با بیان اینکه همواره گفتیم تطویل این روند مفید نیست و میتواند به شکل گیری مجدد تنش در منطقه منجر شود و به همین خاطر دو کشور را ترغیب کرده و میکنیم که این موضوع را به صورت جدی پیگیری کنند، ادامه داد: درباره مسیرهای ترانزیتی و حمل و نقلی از ایجاد مسیرهای مواصلاتی حمایت کردیم و معتقدیم موضوع مهمی از حیث کمک به توسعه اقتصادی کشورهاست و موافق هستیم با گسترش این مسیرها.
بقایی گفت: نکتهای که همیشه تأکید کردیم این است که این طرحها و گسترش مسیرهای مواصلاتی نباید مغایر با حاکمیت ملی دولتها و تمامیت سرزمینی و نباید به هیچ عنوان موجب تغییر در ژئوپلیتیک منطقه شود.
بقایی ادامه داد: مذاکرات انجام شد، این گفتوگوها متمرکز بر موضوع هستهای و رفع تحریمها بود. غیر طبیعی نیست که طرفهای اروپایی روایت خود را از مذاکرات ارائه کنند، آن روایتها ضرورتاً روایت ما نیست. ما تأکید کردیم که طرفهای اروپایی به دلایل مختلفی که بارها گفته شده صلاحیت استفاده از سازوکار پسگشت ندارند و چنین حقی وجود ندارد و با اصل این موضوع مخالفیم و مواضع خود را هم به اطلاع طرفهای اروپایی رساندیم.
وی درباره خروج دولت از NPT در مقابل بازگشت مکانیسم ماشه گفت: طرفهای اروپایی مدتهاست سعی کردند از یک نکتهای که در قطعنامه ۲۲۳۱ وجود دارد به عنوان یک اهرم مذاکراتی برای اعمال فشار علیه کشور ما استفاده کنند و ما اعلام کردیم این اهرم اعتبار ندارد. اعتبار این قطعنامه را طرفهای اروپایی پس از حمایت از تجاوز آمریکا به کشورمان زیر سئوال بردند. حال جای سئوال است که میتوانند به عنوان طرفهای متعهد به برجام بدانند یا نه. اساساً صلاحیت اینکه از این ابزار استفاده کنند برای بازگرداندن تحریمها ندارند و حتماً با واکنش مقتضی از سوی جمهوری اسلامی خواهد شد. این تهدیدها واکنشهایی را در جامعه ما به دنبال داشته است.
بقایی در رابطه با حمله گروهک تروریستی جیشالظلم به دادگستری زاهدان گفت: این یک اقدام تروریستی کاملاً آشکار بود که اتفاق افتاد و سابقه هم دارد، در اینکه رژیم صهیونیستی از گروههای تروریستی ضد ایرانی حمایت و تأمین مالی و تسلیحاتی میکند تردیدی نیست و هدف هم ایجاد ناامنی در ایران است. این اقدام تروریستی قطعاً محکوم است، نهادهای انتظامی و امنیتی ما با جدیت عوامل و بانیان این جنایت کور را شناسایی و مجازات خواهند کرد. این اقدامات در ادامه جنایت رژیم صهیونیستی علیه ایران معنا دار است و معنای آن این است که این رژیم از هر ابزاری برای ایجاد ناامنی در ایران فروگذار نمیکند و این اقدامات باعث جدیتر شدن عزم ما برای مقابله با این جنایات خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد پایگاه آمریکایی در آلمان گفت: جزئیات این رأی را دوستان حقوقی ما بررسی میکنند. این رأی از لحاظ حقوقی قابل خدشه است، چون اصولاً در اختیار گذاشتن سرزمین برای استفاده توسط یک کشور دیگر علیه دولتهای ثالث منع شده است. در این مورد خاص گزارشها و شواهدی وجود داشت که این پایگاه مورد استفاده آمریکا برای اقدامات ایضایی علیه کشورهای دیگر و شهروندان ایرانی قرار میگیرد؛ لذا این رأی از لحاظ حقوقی مخدوش است. کشوری که پایگاه خود را آگاهانه در اختیار کشور دیگری برای سازماندهی و اقدامات تجاوزکارانه علیه کشور دیگر قرار دهد به نوعی همدست کشور متعرض محسوب خواهد شد.
وی درباره اعلام خروج آمریکا از سازمان علمی و فرهنگی اجتماعی یونسکو گفت: سومین بار است که آمریکا از یونسکو خارج میشود، این ادامه روندی است که دولت جدید آمریکا در قبال سازمانهایبین المللی اتخاذ کرده و شاهد روشنی است بر غلبه رویکرد یک جانبه گرایانه در جهت گیریهای دولت آمریکا. چیزی که در این مورد خاص زننده است، اعلام اینکه آمریکا از یونسکو خارج میشود به دلیل حمایت یونسکو از فلسطین در شرایطی که یک نسل کشی وحشتناک در وقوع است این اقدامات باعث ترغیب رژیم صهیونیستی به کشتار بیشتر در فلسطین اشغالی میشود و توجیحی ندارد. خیلی از مقامات سازمانهای بینالمللی و کشورها در این مورد اعتراض و انتقاد کردند، نه به دلیل اینکه یک کشور تصمیم گرفته حضورش را در یک سازمان بینالمللی پایان بدهد، اما اینکه این خروج را تبدیل کنند به پیامی برای ادامه حمایت از جنایات و کشتار در سرزمینهای اشغالی قابل پذیرش نیست.
بقایی تصریح کرد: غربیها به صورت متعدد در منطقه تجاوز نظامی انجام دادند. با استناد به یک جمله یا یک حرف یا یک گزاره، سعی میکنند در فضای رسانهای آمریکا هیاهو به راه بیندازند که گویا ایران درصدد ترور مقامات آمریکایی است. یک نکته را هم باید در نظر داشته باشیم: ببینید، شما نمیتوانید از عبارات و گزارههای سخیف و زشت و توهینآمیز و تهدیدآمیز در مورد مقامهای یک کشور استفاده بکنید، نسبت به شخصیتهای مورد احترام هم از لحاظ ملی، سیاسی و مذهبی بیاحترامی بکنید و انتظار داشته باشید که جامعه مدنی و پویای ایران، به شمول جامعه مذهبی، سکوت بکند و اعتراض و نگرانی خودش را مطرح نکند. آن مباحثی که مطرح بوده در مورد صدور فتوا بدون تعیین مصداق، خوب، نشانگر ناراحتی و عصبانیت جامعه مذهبی ایران ـ نه تنها در داخل ایران بلکه در خارج از ایران ـ هست نسبت به صحبتها و تهدیدهای سخیف علیه مقامات جمهوری اسلامی ایران. بنابراین، به جای اینکه چنین مواردی را سعی بکنند بزرگ جلوه بدهند و به آن نگاه بکنند، باید در عملکرد خودشان بنگرند و صحبتهای سخیف و توهینآمیز علیه جمهوری اسلامی ایران را متوقف کنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره احتمال خروج ایران از معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) در صورت فعال شدن مکانیسم ماشه (اسنپبک) گفت: موضع ما خیلی سریع توسط وزیر محترم امور خارجه بیان شد. ما فکر میکنیم خیلی صورت مسئله ساده است؛ اگر قرار است جمهوری اسلامی ایران عضو معاهده منع اشاعه بماند، این ماندن باید همراه با بهرهمندی از حقوق و مزایای مترتب بر این عضویت باشد. نمیتوان انتظار داشت کشوری در معاهده منع اشاعه عضویتش ادامه پیدا بکند، اما از حقوق مصرح در این معاهده، مبنی بر استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای، محروم بشود؛ بنابراین تکلیف ادامه برنامه هستهای ایران، به شمول غنیسازی، خیلی روشن است.
وی افزود: در مورد جزئیات مربوط به وضعیت موجود در تاسیسات هستهای ما که مورد حمله غیرقانونی آمریکا و رژیم صهیونیستی قرار گرفتند، ما منتظر دریافت گزارشهای مربوطه از سازمان تخصصی ذیربط، یعنی سازمان انرژی اتمی هستیم. راجع به آژانس، ما کماکان طرف موافقتنامههای پادمان هستیم. قرار است یک شیوهنامه جدید با آژانس بینالمللی انرژی اتمی تعریف بکنیم، با در نظر گرفتن مصوبه مجلس شورای اسلامی که برای ما الزامآور است، برای اینکه ببینیم به چه نحو میتوانیم همکاریها را ادامه بدهیم. احتمالاً ظرف دو هفته آینده یکی از مقامهای آژانس از ایران دیدار خواهد کرد و در آن دیدار قرار است راجع به این ابعاد فنی بحث کنیم.
اسماعیل بقایی در پاسخ به سؤالی دیگر درباره سیاست و مواضع جمهوری اسلامی ایران در قبال رژیم صهیونیستی و اینکه آیا تغییری در سیاست کشور نسبت به این رژیم صورت گرفته یا خیر، تصریح کرد: سیاست ما یک سیاست اصولی است. ما رژیم صهیونیستی را به رسمیت نمیشناسیم و معتقدیم که این رژیم بر مبنای اشغال سرزمین فلسطین بنا شده و مادامی که حق تعیین سرنوشت ملت فلسطین محقق نشود، در منطقه ما متأسفانه آرامش برقرار نخواهد شد. ضمن اینکه بنا به گزارشهای صریح سازمانهای بینالمللی، موجودیت صهیونیستی اکنون یک ساختار نژادپرست دارد و از سوی دیگر، همانطور که باز همه میدانند، در حال ارتکاب یک نسلکشی آشکار است؛ لذا موضع ما یک موضع اصولی است و هیچ تغییری هم در این موضوع صورت نگرفته است.
سخنگوی وزارت امورخارجه درباره احتمال سفر مسعود پزشکیان، رئیسجمهور، به افغانستان اظهار داشت: ما روز گذشته شاهد گفتوگوی تلفنی آقای عراقچی با سرپرست وزارت امور خارجه افغانستان هم بودیم. موضوع دیگر با توجه به حجم گسترده تعاملات بین دو کشور، این است که آیا جمهوری اسلامی ایران آماده است همانند روسیه، حکومت امارت اسلامی افغانستان را به رسمیت بشناسد یا نه. آن چیزی که در رسانهها آمد شاید دقیق منعکس نشده است. در حال حاضر، برنامهای برای سفر رئیسجمهور محترم به افغانستان به ما ابلاغ نشده است. آنچه که مطرح شد، ابراز علاقه و حسن نیت جمهوری اسلامی ایران و تأکید ایشان بر تداوم سیاست حسن همجواری و برادری با افغانستان بود؛ بهعنوان یک همسایه، یک کشور مسلمان و دارای علائق تاریخی؛ و بیان شد که در صورت شکلگیری تمهیدات مناسب و متناسب و فراهم شدن مقدمات لازم، این موضوع قابل بررسی خواهد بود.
وی در پاسخ به سئوال دیگری درباره محل برگزاری مذاکرات با سه کشور اروپایی گفت: ما ترجیح دادیم نشست ایران و سه کشور اروپایی در استانبول برگزار شود.
بقایی در پاسخ به سئوال دیگری درباره از سرگیری مذاکرات با آمریکا تصریح کرد: واقعیت این هست که آمریکا در قبال ایران علاوه بر اینکه مرتکب یک جنایت بین المللی شد یک نقض فاحش منشور سازمان ملل و حقوق بینالملل را مرتکب شد و ضربه شدیدی به اصل دیپلماسی و مذاکره زد. این بی سابقه است که دو کشور در حین مذاکره در حالی که برای دور بعدی مذاکره قرار و مدار گذاشتند، طرف مقابل نایب خود را تشویق بکند به تجاوز نظامی علیه آن کشور؛ لذا هیچ توجیهی برای این حمله نظامی قائل نیستیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: نکتهای که مذاکره کنندگان ما تاکید کردند این است که شرط هر مذاکرهای تغییر رفتار و تغییر نگاه نسبت به اصل مذاکره است؛ قرار نیست مذاکره یا دیپلماسی یک ابزاری باشد برای زورگویی و ارعاب طرف مقابل. مادامی که ما اطمینان حاصل بکنیم مصالح و منافع ما از طریق مذاکره تامین میشود حتما در استفاده از دیپلماسی درنگ نخواهیم کرد.
وی در پاسخ به سئوالی در مورد احتمال بازگشت تحریمهای شورای امنیت نیز بیان کرد: اگر تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل مجدداً علیه ایران اعمال شود حتماً واکنش ما انجام خواهد شد، چون ما هیچ دلیل و مبنایی برای این کار نمیدانیم. من باز تکرار میکنم اصولاً هیچ مبنای حقوقی برای بازگرداندن این تحریمها وجود ندارد. تاکید ایران این هست که در موعد مقرر موضوع ایران از دستور کار شورای امنیت سازمان ملل متحد باید خارج شود؛ هر چیزی غیر از این از نظر ما غیرقابل پذیرش است.
بقایی در رابطه با همکاری مرزی با بغداد نیز اظهارداشت: ین موضوع نیازمند همکاری و هماهنگی میان ایران و عراق است. همکاران ما در بخش حقوقی وزارت امور خارجه و وزارت کشور، بهعنوان نهادهای ذیصلاح در امور مرزی، بهصورت جدی پیگیر این مسئله هستند. از دیدگاه ایران و نیز عراق، موافقتنامه ۱۹۷۵ الجزایر، سندی معتبر و موجود است که مبنای تعیین حدود مرزی دو کشور به شمار میرود. اجرای مفاد این موافقتنامه، از جمله موضوعاتی چون لایروبی، نیازمند اقدامات عملی و تشکیل کمیتههای مشترک بر اساس مفاد این عهدنامه است. بخش حقوقی وزارت امور خارجه آمادگی دارد تا این روند را در چارچوب توافقات موجود و از طریق سازوکارهای تعریفشده، پیگیری و اجرا کند.
در حال بروزرسانی...
انتهای پیام/