ترکیب دانش و فناوری؛ رمز موفقیت فرمول ایرانی-اسلامی پیشرفت

خبرگزاری آنا-علی رحمانی: هر عقل سلیم و ذهن جویشگری بر صدق این گفتار مهر تأیید میزند که اولین گام پیشرفت هر تمدن و ملتی تلاش نخبگان آن ملت در راه دستیابی به ترکیبی معقول از دانش و صنعت است؛ زیرا همچنان که تجربه رنسانس اسلامی در قرون میانه و تجدد اروپایی در دوران جدید ثابت کرد، این نه علوم محض مبتنی بر حفظیات بشری بلکه علم حلاجیشده در دستان استاد تجربه نوع بشر است که راه را برای ایجاد اختراعات جدید و نهایتاً ورود مردم هر کشوری به عرصه رقابتهای جهانی در حوزه ثروت تولیدشده از دانش میگشاید.
در این میان، رهبران هر قوم و ملتی اولین و مهمترین هدایتکنندگان مردم و نخبگان علمی برای ورود همهجانبه به این عرصه هستند. مسلماً رهبر معظم انقلاب (مدظلهالعالی) نیز به دلیل داشتن نگاه تمدنی به نظام جمهوری اسلامی و تلاش برای طراحی نقشه راه چنین پیشرفتی مستثنا از این قاعده نیستند.
در ادامه، طبق آخرین رهنمودهای ایشان در آخرین پیام صادره از جانب معظم له خطاب به ملت غیور ایران، به تحلیل و تفسیر اصل حیاتی «لزوم ترکیب دانش و فناوری» از نگاه ایشان بهعنوان اولین مشوق نخبگان و دانشمندان در این زمینه میپردازیم.
نسبت پیشرفت توأمان در حوزه علم و فناوری با الگوی تدوین علوم اسلامی
توقف ناگهانی سیر پیشرفت علوم تجربی در قلمرو کشورهای اسلامی چرایی و چگونگی این توقف را به سؤالی بیپاسخ برای پژوهندگان تاریخ تمدن اسلامی تبدیل کرده است، اما به عقیده نگارنده پاسخ سؤال بسیار ساده است و توجه دانشمندان و چهرههای درخشان عصر رنسانس تمدن اسلامی (قرن چهارم و پنجم) به تدوین منظم علوم تجربی و علوم برخاسته از الهیات (که امروزه مشهور به علوم انسانی است)، مهمترین رمز موفقیت و عصاره تلاشهای طولانی مسلمین برای کسب علم توأم با عمل است.
به همین دلیل، رهبر انقلاب بهعنوان آگاهترین فرد نظام جمهوری اسلامی به تاریخ تمدن اسلامی، طی دیدار با جمعی از دانشجویان در تاریخ هفدهم خرداد سال ۱۳۹۶ ش میفرمایند «در دانشگاه باید هم عالِم تولید بشود، هم علم تولید بشود، هم عِالم و علم جهت درست پیدا کند؛ این سه نکته اساسی در دانشگاه باید باشد. تربیت عالِم که من از آن تعبیر میکنم به تولید عالم، و تولید علم که همان چیزی است که سالها است تکرار میکنیم؛ یعنی خطوط مرزیِ علم را شکستن و جلو رفتن که این کاری است که ما در کشورمان هنوز نتوانستهایم آنچنانکه شایسته نظام جمهوری اسلامی است به آن برسیم؛ البتّه کارهایی شده، لکن عقبیم. باید بتوانیم ازلحاظ علمی جلو برویم؛ وقتی علم جلو رفت، آنوقت فناوری هم جلو میرود؛ وقتی فناوری جلو رفت، تأثیر در زندگی میگذارد؛ وقتی فناوری جلو رفت، در دنیا چشمها به شما متوجّه میشود و احساس نیاز میکنند؛ در زندگی انسانها تأثیر میگذارید؛ اینها مسائل بسیار مهمی است. تکیه بنده روی علم و فنّاوری و ... که همیشه میگویم، به خاطر این است؛ اینها فراموش نشود.»
طبق این دیدگاه عام و همهجانبه نسبت به علم و ملزومات صنعتی آن، ازنظر رهبر ارجمند انقلاب تلفیق دانش و صنعت بهمنظور دستیابی به چرخه کامل علمی امری ضروری برای پیشرفت کشور و ضامن دوام و بقای آن است؛ بنابراین هدف گرفتن همزمان فرماندهان نظامی و دانشمندان ایرانی در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه باهدف متوقف کردن این چرخه تازه ایجادشده امری طبیعی و ناشی از ذات پلید دشمن صهیونیستی است که البته رهبر اندیشمند انقلاب اسلامی با نگاهی دلسوز و پدرانه در آخرین پیام خویش خطاب به آحاد ملت آن را متذکر شدهاند.
ایجاد چرخه کامل علمی-صنعتی با هدف باروری اقتصاد
در کنار توجه به ضرورت پرورش علم و عالم در دانشگاهها و مراکز علمی، رهبر انقلاب بهعنوان پدر خردمند ملت قهرمان و رنجدیده ایران بههیچوجه از اهمیت چرخه کامل علمی (متشکل از ۲ بعد ترکیب یافته دانش و فناوری) در عرصه اقتصاد غفلت نورزیده و در تاریخ اول فروردین ۱۳۹۴ ش در جمع زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی فرمودند «اینکه ما روی علم و فنّاوری تکیه میکنیم، فقط به خاطر این نیست که میخواهیم نِصاب علمی خودمان را بالا ببریم؛ پیشرفت علم و فنّاوری به پیشرفت اقتصاد کمک میکند؛ بنگاههایی که دانشبنیان هستند میتوانند به اقتصاد ملّی کمک کنند.»
این بیانات تیزبینانه و از سر صدق و اخلاص بهترین سند برای اثبات توجه روزافزون پیر فرزانه انقلاب حضرت آیتالله خامنهای به هدف اساسی تقویت اقتصاد از طریق بارور نمودن درخت علم در ایران اسلامی است؛ اقدامی که در صورت توانایی و همیت مسئولان ذیربط نه تنها موجبات توجه جهانیان به دانش و توانایی جوانان و دانشمندان ایرانی را فراهم خواهد کرد بلکه دست و پای گره خورده اقتصاد بیمار ایران را در برهه حساس کنونی از بند اسارت نفت خام و ملزومات آن خواهد رهانید و ایران و تمدن ایرانی-اسلامی را به بلندای قله دانش بشری نزدیکتر خواهد نمود.
انتهای پیام/

رهبر انقلاب: الگوی ترامپ برای کشورهای عربی شکستخورده است/ آمریکا از این منطقه باید برود و خواهد رفت
