کنگره شعر اقوام و مذاهب گامی در راستای تعامل با شاعران اهل سنت

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، کنگره شعر قدسیان ویژه شاعران اقوام و مذاهب، به همت حوزه هنری و سازمان تبلیغات اسلامی از اوایل بهمن ۱۴۰۳ آغاز به کار کرد و اختتامیه این کنگره قرار است اول مرداد ماه امسال در برج ازادی برگزار شود.
محمدجواد الهیپور، مسئول دبیرخانه کنگره شعر اقوام و مذاهب در گفتوگو با آنا گفت: در توضیحاتی افزود: این اولین کنگره ملی ویژه اقوام و مذاهب بود و از آنجا که همیشه دوست دارم اولینها را تجربه کنم، پذیرفتم که در این رویداد همراه شوم.
از شبشعرهای استانی تا ارتباط مستقیم با شاعران مناطق مرزی
وی ادامه داد: در ابتدا بنا بر این بود که فراخوانی منتشر کنیم و در آن اشاره شود که کنگره ویژه اهل سنت است، اما فکر کردم اگر فقط منتظر ارسال آثار بمانیم، بسیاری از شاعران مناطق مرزی از آن بیاطلاع خواهند ماند؛ بنابراین تصمیم گرفتیم خودمان به آن مناطق برویم و شبشعرهایی برای معرفی کنگره برگزار کنیم.
الهیپور گفت: با موافقت مسئولان، برنامههای استانی آغاز شد و در ۷ استان شب شعرها برگزار و فراخوان کنگره اعلام شد. با حضور در ۱۵ شهرستان از استانهای گلستان، کردستان، سیستان و بلوچستان، گیلان، کرمانشاه، آذربایجان غربی و هرمزگان با انجمنهای شعر ارتباط گرفتیم و حلقهای ارتباطی با شاعران اهل سنت تشکیل شد.
۹۰۰ اثر از کمتر از ۲۰۰ شاعر؛ مشارکتی فراتر از انتظار
مسئول دبیرخانه کنگره اظهار کرد: در نهایت حدود ۹۰۰ اثر از کمتر از ۲۰۰ شاعر به دبیرخانه رسید که این میزان برای جشنوارهای که عمومی نیست، قابل قبول و مطلوب است.
حضور اساتید ملی و برگزاری کارگاههای آموزشی
وی با اشاره به اهمیت حضور اساتید برجسته ملی در این تعامل فرهنگی گفت: حضور این اساتید نقش مهمی در شناسایی شاعران اهل سنت داشت. در استانها همچنین کارگاههای آموزشی برگزار کردیم که دور دوم آن بعد از محرم و صفر برگزار خواهد شد.
موضوع آزاد، اما با نگاهی به غزه
الهیپور درباره رویکرد محتوایی کنگره بیان کرد: با توجه به اینکه هدفمان ارتباط با شاعران اهل سنت بود، موضوع اشعار آزاد در نظر گرفته شد. البته با توجه به همزمانی فراخوان با جنایات رژیم صهیونیستی در غزه، بخش جنبی «فلسطین» هم به کنگره افزوده شد.
تنوع زبانی، بدون محدودیت قالبی
وی تاکید کرد: در این کنگره هیچ محدودیتی در قالب شعر وجود نداشت. اشعار به زبانهای ترکمنی، بلوچی، کردی، تالشی، بندری و فارسی ارسال شد و از هر بخش سه اثر برگزیده خواهد شد.
داوری توسط اساتید بومی هر زبان
الهیپور درباره روند داوری گفت: داوری شعرها توسط اساتید برجسته همان زبانها انجام شد؛ از جمله ناصر حامدی و مینو امیر برای شعر تالشی، حواشی و بلوچزهی برای شعر بلوچی، امجد ویسی برای شعر کردی، مشهدقلی قزل و خوجه برای شعر ترکمنی، عبدالحمید انصاری برای شعر بندری و محمدمهدی عرفانپور و شرافت برای شعر فارسی.
نگاه بلندمدت برای حفظ همدلی و رشد شاعران
وی افزود: هدف ما رسیدن به فضایی وحدتآمیز با اهل سنت است. این هدف تنها با برگزاری یک دوره محقق نمیشود و نیاز به استمرار در برگزاری ادوار آینده دارد. ما در هر شب شعر حدود ۶۰ شاعر را میزبانی کردیم و این نشان میدهد که ظرفیتهای بیشتری نیز وجود دارد.
الهیپور تاکید کرد: میانگین سنی شاعران بالاست و ما قصد داریم با شناسایی چهرههای تازه از اقوام، این مسیر را به سوی آینده هدایت کنیم.
آموزش، حلقه مفقوده رشد ادبی
وی با اشاره به نیاز به آموزش هدفمند گفت: در حال آمادهسازی برنامهای دو ساله هستم که در آن آموزش و حمایت علمی و ادبی در کنار برگزاری رویدادهای منطقهای، استانی و ملی دیده شده است. جشنواره به خودی خود موجب پیشرفت نمیشود؛ بلکه آموزش است که موجب رشد میشود.
الهیپور ادامه داد: در استانها معمولا افرادی که اطلاعات ادبی دارند، حلقهای از شاگردان را تا سطح خود آموزش دادهاند، اما حضور اساتید کشوری میتواند زمینه رشد این شاعران را در سطح ملی فراهم کند. باید قدردان معلمان شهرستانی باشیم، اما برای توسعه پایدار، حضور آموزشهای تخصصی ضروری است.
اختتامیه با حضور شاعران اهل سنت در برج آزادی
الهیپور همچنین افزود: اختتامیه کنگره شعر اقوام و مذاهب با عنوان «قدسیان» چهارشنبه اول مردادماه، با حضور شاعران اهل سنت برگزیده و مسئولان فرهنگی هنری کشور در برج آزادی برگزار خواهد شد.
عدالت آموزشی، ضرورتی برای رشد اقوام
وی در پایان گفت: همه ما فرزندان ایران هستیم و هر کسی در هر نقطه کشور باید از امکانات آموزشی برابر برخوردار باشد. عدالت آموزشی، ضرورتی است که باید به آن توجه شود تا زمینه پیشرفت برای همه فراهم شود. مهماننوازی عزیزان در این سفرها برای ما حیرتآور بود، اما فراتر از آن، شناخت استعدادهایی بود که تاکنون مورد توجه قرار نگرفته بودند. به گواه اساتید همراه همچون علیرضا بدیع، محمدسعید مبرزایی، ناصر حامدی و وحید سمنانی، این شاعران مستعد با کمی آموزش اصولی میتوانند به چهرههای درخشان آینده شعر ایران تبدیل شوند.
وی در پایان از حوزه هنری و سازمان تبلیغات اسلامی برای حمایت همهجانبه و دغدغهمندی فرهنگی قدردانی کرد.
انتهای پیام/