آشپزی با چاشنی تکریم مادران

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، زهرا صلواتی فعال فرهنگی و رسانه یادداشتی با عنوان «آشپزی با چاشنی تکریم مادران» بدین شرح در اختیار خبرگزاری قرار داد: برنامههای آشپزی عموما ساختاری مشابه دارند و از ارکان و اجزای ثابتی مانند رقابت، شرکتکننده، مجری و داور بهره میبرند. در یک نمای کلی، این برنامهها از رویکردی سرگرم کننده و آموزشی برخوردار هستند و شرکتکنندگان در قالب گروه و دسته، بر سر طبخ یک غذا به رقابت میپردازند و خروجی تلاششان توسط داور یا تیم داوری مورد کارشناسی و ارزیابی قرار میگیرد و در نهایت، برنده مشخص میشود. تقریبا همه برنامههای آشپزی دنیا از چنین شاکلهای برخوردار هستند و از این ساختار کلی تبعیت میکنند و فقط ریزهکاریها و نحوه اجرا است که آنها را از یکدیگر متمایز مینماید.
برنامه «آشپزی با مامان» شبکه پنج سیما که وارد سومین فصل خود شده است و یکی از پربینندههای تلویزیون بهشمار میرود اما، طرحی نو درافکنده و با نوآوریها و خلاقیتهای هوشمندانه، حساب خود را از مسابقات آشپزی مشابه جدا کرده و حتی به لحاظ ساختاری نیز برنامهای متمایز محسوب میشود. این نوآوری و بدعت هنرمندانه که از آن یاد شد، حضور مادران در کنار دختران به هنگام رقابت برای آشپزی است. به عبارت دیگر، هر شرکت کننده به همراه مادرش پا به عرصه رقابت میگذارد و میزان تبحر و تسلط خود را در آشپزی محک میزند. باز به تعبیر بهتر، هر شرکت کننده علاوه بر رقابت در فضایی شاد و دوستانه، یک حامی را در کنار خود میبیند و صدالبته کدام حمایتکننده، بهتر و مطمئنتر از مادر؟
به طور قطع، سازندگان و اتاق فکر برنامه آشپزی با مامان در طراحی و اجرای چنین سیاستی به اهدافی والاتر از بالابردن عیار جذابیت برنامه خود میاندیشیدهاند که تکریم مقام مادر و یادآوری نقش و جایگاه حمایتی او در خانواده از واضحترین و سرراستترین آنهاست. در هر قسمت برنامه، دختران و مادرانی در قالب دو گروه به رقابت با یکدیگر میپردازند و تمام تجربه و مهارت خود را بهکار میگیرند تا غذای پیشنهادی را به بهترین شکل طبخ کنند. فضای برنامه هم به مانند آثار مشابه، شاد است و رفاقت و صمیمیت در کنار رقابت، حرف اول و آخر را میزند. برنامه آشپزی با مامان البته رویکرد آموزشی هم دارد و در کنار سرگرمسازی و پر کردن اوقات فراغت مخاطب میکوشد تا نحوه پخت و پز غذاهای اصیل ایرانی را به بینندگان به ویژه نوجوان و جوان خود بیاموزد.
شاخصه اصلی و ویژگی ممتاز برنامه آشپزی با مامان که آن را از سایر برنامههای مشابه متمایز میکند اما، در نوع نگرش و تکریم مقام مادر و تبیین و تشریح نقش او در خانواده و حمایت از فرزندان است. به تعبیری دقیقتر، این برنامه میکوشد تا بر روی نکات و نقاطی دست بگذارد که شاید در سالهای اخیر و در اثر عواملی همچون زندگی ماشینی، گرفتاریهای اقتصادی، تنگناهای معیشتی، ناهنجاریهای اجتماعی، فضای مجازی و... کمرنگ شده باشند.
در سبک زندگی ایرانی_ اسلامی جایگاه مادر در خانواده، شاخص و بینظیر است و مادران نقش محوری در اداره خانه، تربیت فرزندان و چرخاندن چرخ زندگی دارند. توصیههای دین و بزرگانش در باب جایگاه مادر و لزوم تقدیر و تکریماش هم که معروف است و نیازی به بازگو کردنش نیست. عواملی که در بالا ذکر شد اما، شاید این جایگاه را به ویژه در سالهای اخیر کمرنگ کرده است و شاهد جدایی جوانان و روی آوردن آنها از خانواده به زندگی مجردی هستیم. این رویکرد نامبارک علاوه بر عوارض جبران ناپذیر فردی و اجتماعی، کاهش ارتباطات درون خانوادگی و قلت صمیمیت میان اعضای خانواده و به ویژه مادران و فرزندان را به دنبال دارد.
موضوع شکاف و تفاوت میان نسلها و اختلاف سلیقه بین والدین و فرزندان هم که بحث امروز و دیروز نیست و به یکی از معضلات اجتماعی چند دهه اخیر تبدیل شده است. برنامه آشپزی با مامان تلاش دارد تا با طراحی و اجرای یک مسابقه جذاب و سرگرم کننده، فضایی را فراهم آورد تا نقش و جایگاه حمایتی مادران از فرزندان و به ویژه دختران یادآوری شود و یک بازنمایی از صمیمیت و محبت برقرار میان آنها صورت گیرد. به بیان دیگر، سازندگان برنامه بر این باور هستند که میتوان در قالب یک مسابقه آشپزی هم فرهنگسازی کرد و مباحثی مهم همچون ارتباط صمیمانه و سازنده میان والدین و فرزندان، نقش مادران در انسجام و مدیریت خانواده، لزوم تکریم مادران، اهمیت درک فرزندان و... را در قالبی جذاب و سرگرمکننده به مخاطبان آموزش داد.
از دیگر عوامل جذابیت برنامه آشپزی با مامان که باید به آن اشاره کرد، نوع اجرای لاله صبوری و نحوه تعامل او با شرکتکنندگان در مقام مجری است. صبوری که چهرهای نوستالژیک است و نسلهای قدیمی بینندگان تلویزیونی با نقش آفرینیهای او در سریالهای طنز شبانه خاطرهها دارند، در اجرای برنامه آشپزی با مامان از شمایل یک مجری فاصله گرفته و به دوستی همراه و صمیمی برای شرکتکنندگان تبدیل شده است. نحوه برخورد و تعامل
وی با شرکتکنندگان، چه دختران و چه مادران، همراه با صمیمیت توام با احترام است. راحتی صبوری با شرکتکنندگان و همدلی و همراهی اش با آنها از عوامل موثر در ایجاد فضای صمیمی و باورپذیر برنامه است.
به هر حال، برنامه آشپزی با مامان از جمله تولیدات پرمخاطب شبکه پنج است که به نظر میرسد بینندگان وفادار خود را دارد و رسیدن به فصل سوم، مویدی بر این ادعا است. مسابقه جذاب مادران و دختران آشپز چهارشنبه و پنجشنبه هر هفته حول و حوش ساعت ۲۱ روی آنتن این شبکه میرود.
انتهای پیام/