مدیریت هوشمندانه و مصرف بهینه راه نجات پایتخت از بحران آب/ نصب پمپهای خانگی راه مقابله با بحران کم آبی است؟

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، تهران عمدتاً از منابع آب زیرزمینی و چند منبع سطحی تأمین میشود. با توجه به خشکشدن سریع و کاهش آبخوانها، فشار زیادی بر این منابع وارد شده است. مصرف آب در تهران بیشتر از نیاز روزانه است، و در نتیجه نیاز به مدیریت هوشمندانه و مصرف بهینه احساس میشود.
شهر تهران به عنوان پایتخت ایران با جمعیت بیش از ۸ میلیون نفر، با مشکلات جدی در تامین آب مواجه است. محدودیت منابع آبی و نگرانیهای مربوط به کاهش ذخایر آب زیرزمینی، این موضوع را بیش از پیش اهمیتبخشیده است.
محدودیت آب در تهران، هشدار جدی است که نیازمند توجه و اقدامات فوری است. مصرف بهینه آب نه تنها در حفظ منابع موجود اهمیت دارد، بلکه برای آیندهای پایدار و سالمتر برای جامعه و محیط زیست ضروری است. همکاری تمامی اقشار و نهادها در تدوین و اجرای سیاستهای مدیریت مصرف آب، کلید حل مشکل محدودیت منابع آبی در تهران است.
با تشدید بحران آب و مشکلات فنی در شبکه توزیع چه باید کرد
مسئله کمبود و محدودیت آب، یکی از جدیترین چالشهای پیش روی بسیاری از کلانشهرها از جمله تهران است. در چنین شرایطی، رویکرد رایج در میان برخی شهروندان، استفاده از پمپهای آب خانگی برای تأمین فشار و جریان مورد نیاز آب است. این راهکار اگرچه در کوتاهمدت مشکل کمبود فشار آب را حل میکند، اما در بلندمدت نه تنها راهگشا نیست، بلکه به تشدید بحران آب و مشکلات فنی در شبکه توزیع دامن میزند. بنابراین، ضرورت دارد تا به جای اتکا به راهحلهای فردی و مقطعی مانند استفاده از پمپ، برنامهریزیهای جامع و سیستمی برای مدیریت محدودیت آب صورت پذیرد.
پمپهای خانگی با مکش قوی آب از شبکه اصلی، باعث افت فشار شدید در نقاط دیگر و برای سایر مصرفکنندگان میشوند. این امر به ویژه در ساعات اوج مصرف، بحران کمبود فشار آب را برای همسایگان تشدید میکند. افت فشار در بخشهایی از شبکه، میتواند منجر به نشتیهای بیشتر در لولهکشیهای فرسوده شده و حجم آب هدررفته را افزایش دهد. کارکرد مداوم پمپها، مصرف برق خانوارها را افزایش داده و بار مضاعفی بر شبکه برق وارد میکند. این در حالی است که پمپها تنها علائم کمبود فشار را پوشش میدهند و مشکل اصلی یعنی کمبود منابع آبی یا ناتوانی شبکه در توزیع متعادل را حل نمیکنند.
عدم رعایت مصرف در روزهای اوج
در همین رابطه علی سیدزاده مدیرکل دفتر مدیریت مصرف آبفای کشور، با تأکید بر اینکه قطع برنامهریزیشده آب در دستور کار شرکت آب و فاضلاب قرار ندارد، اظهار داشت که با افزایش دمای هوا، مصرف آب به طور میانگین ۲ تا ۵ درصد افزایش مییابد و در صورت عدم رعایت مصرف در روزهای اوج، ممکن است شاهد کاهش فشار آب در برخی مناطق باشیم.به طوری که میانگین سرانه مصرف آب در کشور که حدود ۱۹۵ لیتر به ازای هر نفر در شبانهروز است، این میزان بسته به شرایط هر شهر متفاوت است، اما الگوی مصرف تعریفشده در کشور ۱۳۰ لیتر در شبانهروز است که نشاندهنده مصرف بالای آب است و باید تلاش کنیم تا به این الگو نزدیک شویم. بانک جهانی حداقل مصرف آب برای هر فرد را ۱۰۰ لیتر در شبانهروز اعلام کرده است.
وی با اشاره به مصرف ۴۰۰ تا ۶۰۰ لیتر آب توسط کولرهای آبی در تابستان، پیشنهاد نصب سایهبان برای صرفهجویی ۱۰ تا ۲۰ درصدی را داد. همچنین، استفاده از سردوشها و شیرآلات کاهنده مصرف را در کاهش چشمگیر مصرف آب مؤثر دانست و فرسودگی لولهها را یکی از عوامل اصلی هدررفت آب عنوان کرد. حدود ۱۵ درصد از آب بهصورت فیزیکی هدر میرود که بخشی از آن ناشی از فرسودگی لولههاست و کنترل و کاهش این هدررفت از برنامههای اولویتدار است.
دلایل محدودیت آب در تهران
اما دلایل اصلی محدودیت آب در پایتخت چیست و چه راهکارهایی برای آن در نظر گرفته شده است.کاهش بارشها و سوءمدیریت در برداشت آب، روند کاهش منابع آبی را تسریع کرده است.رشد جمعیت و توسعه شهر، مصرف آب را افزایش داده است و از سوی دیگر ساختوسازهای بیرویه و تغییر کاربری اراضی، منابع آب را تهدید میکند به طوری که عدم رعایت الگوهای مصرف صحیح و مدیریت ناکافی، بحران آب را تشدید کرده است.
اهمیت مصرف بهینه آب برای تداوم جریان حفظ منابع آبی حیاتی است به گونهای که با مصرف بهینه، میتوان از کاهش سریع منابع آبی جلوگیری کرد و هزینههای مربوط به تأمین و تصفیه آب را کاهش میدهد به طوری که در کل می تواند سلامت منابع طبیعی و اکوسیستمها را تضمین کند.البته مدیریت صحیح مصرف، به جلوگیری از بحرانهای آبی کمک میکند و امنیت اقتصادی و اجتماعی را برقرار میسازد.
راهکارهای لازم برای بهینه سازی مصرف آب در تهران چیست
کارشناسان همواره به راهکارهای لازم برای موضوع بهینه سازی مصرف آب تاکید دارند چراکه افزایش آگاهی عمومی درباره مصرف بهینه آب و بهبود شبکههای توزیع و جلوگیری از هدررفت منابع یکی از اساسی ترین راه برای نجات از کم آبی است. ناگفته نماند بهرهبرداری از سیستمهای صرفهجویی در مصارف خانگی و صنعتی و جریمه و سیاستهای تشویقی برای کاهش مصرف بیرویه نیز می تواند تا حد زیادی به بهینه سازی مصرف آب آن هم در زمان تشدید این بحران کارساز باشد.
انتهای پیام/