حفاظت از میراث فلسطینی: چالشهای موزه بیت جویزه

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا به نقل از آرت نیوزپیپر، موزه فلسطین در بیت جویزه، در کرانه غربی اشغالی، در حال بازتعریف نقش خود در پی جنگ غزه و خشونتهای روزافزون در سراسر سرزمینهای اشغالی است. این موزه در تلاش است تا با تمرکز بر تحقیق، دسترسی دیجیتال و همکاریهای بین المللی، بین باز نگه داشتن درهای خود برای بازدیدکنندگان و محافظت از مجموعه آثارش خطی نازک را در پیش گیرد.
آمر شومالی، مدیرکل موزه، در گفتوگو با آرت نیوزپیپر میگوید: "فکر نمیکنم که این چیزی باشد که در دانشگاه به ما یاد دادهاند؛ این که چطور برای جنگ و نسل کشی برنامه ریزی کنیم. " او ادامه میدهد: تمام جنبههای فنی کار ما در موزه خیلی سریع و شدید در حال تغییر است.
شومالی کار خود را در ۸ اکتبر ۲۰۲۳ آغاز کرد، یعنی یک روز پس از طوفان الاقصی و آغاز عملیات نظامی رژیم صهیونیستی در غزه. جنگ روی تمام سرزمینهای اشغالی تأثیر گذاشته است و نیروهای اسرائیلی جادهها را بستهاند، تعداد ایست بازرسیها را افزایش دادهاند و جابه جایی فلسطینیها را محدود کردهاند. موزه مجبور شد از اکتبر ۲۰۲۳ تا فوریه ۲۰۲۴ به مدت چهار ماه تعطیل شود.
شومالی و تیمش شاهد بودند که حملات هوایی رژیم صهیونیستی بسیاری از زیرساختهای فرهنگی غزه شامل موزه ها، مراکز هنری، آرشیوها و سایتهای تاریخی را به خاک و خون کشید. در ژوئن، یک نهاد مستقل تحقیقاتی سازمان ملل متحد نتیجه گرفت که برخی از این حملات به سایتهای فرهنگی، مذهبی و آموزشی در سرزمینهای اشغالی فلسطین، جنایت جنگی و نسل کشی است. رژیم صهیونیستی هم گزارش و هم یافتههای این نهاد و گزارشگر ویژه سازمان ملل و تعدادی از گروههای حقوق بشری را رد کرده است که اقدامات رژیم صهیونیستی در غزه را مصداق نسل کشی میدانند.
در میان ناپایداری روزافزون و اختلالات مستمر، این موزه نگران مجموعه اش شد که شامل نقاشیها و گلدوزیهای قرن ۱۹ و ۲۰ و همچنین پوسترهای سیاسی است. این موزه که توسط انجمن التعاون تأسیس شده، برای حفظ، ترویج و احیای فرهنگ و روایتهای فلسطینی ایجاد شده است. این موزه در سال ۲۰۱۶ پس از سالها برنامه ریزی و جمع آوری کمکهای مالی به روی عموم گشوده شد و اکنون سالانه حدود ۱۵,۰۰۰ بازدیدکننده دارد.
شومالی میگوید: البته، ما از احتمال بروز آسیب به این مجموعه میترسیم؛ به همین دلیل است که در حال جابه جایی آن به مکانهای امنتر هستیم.
او ادامه میدهد: اما در عین حال، سوال بزرگی داریم که آیا باید موزه را تخلیه کنیم و در طول جنگ خالی نگه داریم؟ آیا این یعنی تسلیم شدن؟ آیا این یعنی مجموعه مهمتر از خود فلسطینیها است؟
موزه تدابیری برای حفاظت از آثار خود اندیشیده است، مانند نگه داشتن نقاشیهایی که در اروپا به نمایش درآمدهاند در همان جا، و توسعه پروژههای بین المللی. یکی از این همکاریها منجر به برگزاری نمایشگاهی در موزه V&A داندی اسکاتلند شد. نمایشگاه "یادگار نخ: گلدوزی از فلسطین" که در ۲۶ ژوئن افتتاح شد، هنر و میراث تترزی (گلدوزی دستی فلسطینی) را بررسی میکند. تترزی که به دلیل تنوع منطقهای خود شناخته میشود و عمدتاً توسط زنان انجام میشود، هویت اجتماعی و فرهنگی مردم فلسطین را بازتاب میدهد.
تغییر در شیوههای موزه داری
در فوریه ۲۰۲۴، موزه فلسطین نمایشگاه جسورانهای برگزار کرد که به هنرمندان غزه پرداخت. این تصمیم نشان دهنده اعتقاد تیم موزه به "ایستادن در کنار هم در مقابل نسل کشی" بود، طبق گفته شومالی. این نمایشگاه، که هنوز هم ادامه دارد، شامل ۳۳۵ اثر از ۱۲۲ هنرمند است که حداقل پنج تن از آنها کشته شدهاند.
با وجود چالشهای مالی و تداوم جنگ، موزه همچنان بر هدف بلند مدت خود تأکید میکند: یعنی برگزاری یک نمایشگاه دائمی که تاریخ فلسطین و مردم آن را بازتاب دهد. شومالی میگوید: "موزه در شرایط مالی بسیار شکنندهای قرار دارد. "، اما در عین حال از تمام کسانی که میتوانند از طریق وب سایت موزه کمک کنند، درخواست میکند که از فعالیتهای موزه حمایت کنند.
انتهای پیام/