توازن بین میدان و دیپلماسی، ابتکار رهبر معظم انقلاب

توازن بین میدان و دیپلماسی، ابتکار رهبر معظم انقلاب
حفظ توازن استراتژیک بین میدان و دیپلماسی، ازجمله راهبرد‌های ایران در عرصه سیاست خارجی است. در این نوشتار، با تکیه بر برخی حقایق تاریخی، سیر تحول دیپلماسی ایرانی و نسبت آن با میدان را تحت رهنمود‌های امام راحل و رهبر فرزانه انقلاب پی می‌گیریم.

خبرگزاری آنا- علی رحمانی: در خاطرات سیاسی برجای‌مانده از مورخ‌الدوله سپهر (یکی از رجال سیاسی بانفوذ عصر قاجار و پهلوی)، نقل شده است که ناصرالدین‌شاه قاجار در دومین سفر خود به اروپا، ضمن ملاقات با بیسمارک صدراعظم آهنین آلمان در قرن نوزدهم میلادی، با تشریح وضعیت اسف‌بار آن روز‌های ایران برای وی، از این شخصیت سیاسی برجسته برای حل مشکل سیاسی و ژئوپلیتیک ایران با ۲ ابرقدرت مشهور آن دوران یعنی روسیه تزاری و انگلستان کمک می‌طلبد.

 اوتوفون بیسمارک با پیشنهاد استفاده از راهبرد موازنه مثبت در عرصه دیپلماسی بنیان جهت‌گیری دیپلماتیک ایران تا ۱۰۰ سال آینده (زمان پیروزی انقلاب اسلامی) را در این ملاقات پی می‌ریزد. گفتنی است که این استراتژی ذلت‌بار به‌غیراز مقطع کوتاهی (در دوران ملی شدن صنعت نفت) استخوان‌بندی سیاست ایران در عرصه بین‌الملل را تا هنگام تغییر اساسی دیپلماسی ایران براثر پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ ش شکل داده بود.

در ادامه با تکیه بر برخی حقایق تاریخی، سیر تحول دیپلماسی ایرانی و نسبت آن با میدان را تحت رهنمود‌های امام راحل و رهبر فرزانه انقلاب پی می‌گیریم.

دیپلماسی در میدان جنگ و دیگر هیچ

بدون کمترین تردیدی می‌توان گفت برجسته‌ترین موضوعی که در دفاع مقدس ۸ ساله و چند سال پس‌ازآن دیپلماسی ایرانی را تحت شدیدترین تأثیرات قرار داد، عبارت بود از مسئله جنگ. در این دوره باوجود دست‌خالی ایران در هر دو حوزه میدان (به دلیل تحریم‌های شدید تسلیحاتی ایران انقلابی) و دیپلماسی (به علت رویکرد تبعیض‌آمیز نهاد‌های بین‌المللی علیه ایران اسلامی)، رهبری روشن‌اندیش انقلاب نوپای ایران با تکیه بر مفهوم «بازسازی عزتمندانه و توأمان دستگاه دیپلماسی و نظامی ایران» به تلاشی همه‌جانبه برای تبدیل ایران انقلابی به اٌم القری عالم اسلام دست زد. آن‌گونه که از اسناد، مدارک، سخنرانی‌ها و آثار برجای مانده از ایشان برمی‌آید؛ امام راحل عظیم‌الشأن همواره سعی داشتند با طرح شعار‌های راهبردی نظیر «راه قدس از کربلا می‌گذرد» و نیز تکیه بر مفهوم مترقی وحدت اسلامی، دست دیپلماسی ایرانی را در میدان جنگی نابرابر در مقابل رژیم بعث عراق پر کنند؛ هم‌چنان که در فرازی از بیانات پرمعنای خود راجع به لزوم تأکید بر اصل وحدت اسلامی فرمودند: «ملت‌ها و دولت‌ها اگر بخواهند به پیروزی و هدف‌های اسلامی به تمام ابعادش که سعادت بشر است برسند، باید اعتصام به حبل‌الله کنند؛ از اختلافات و تفرقه بپرهیزند فرمان حق‌تعالی را «واعتصموا بحبل الله ... جمیعاً و لا تفرقوا» را اطاعت نمایند.»

 رهبر معظم انقلاب اسلامی (مدظله‌العالی) و اصل تمدنی حفظ توازن راهبردی بین میدان و دیپلماسی

با پایان جنگ تحمیلی ۸ ساله و سرافراز بیرون آمدن ملت و دولت ایران از دو عرصه میدان و دیپلماسی در این دوران، رهبر فرزانه انقلاب به‌عنوان جانشین عالی‌قدر بنیان‌گذار کبیر انقلاب اسلامی ایران، با تلاش شبانه‌روزی برای تقویت بنیه دفاعی کشور اقدامات مشهودی نظیر صدور فرمان تأسیس قرارگاه خاتم الأنبیاء (ص) سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در دهه ۱۳۷۰ ش، حمایت از دستاورد‌های بخش جهاد خودکفایی نیروی هوافضای سپاه پاسداران و...، به دنبال پر کردن دست فرزندان برومند ایران اسلامی در عرصه میدان بوده‌اند. اما فارغ از این اقدامات قابل‌تقدیر، دقیقاً برخلاف ادعا‌های واهی برخی اشخاص و جناح‌های سیاسی خوش‌بین به غرب، ایشان به‌عنوان عالی‌ترین مقام سیاسی حاکم بر کشور در سال‌های زعامت خود تلاش بی‌شائبه‌ای را جهت ارائه رهنمود‌های عزتمندانه برای تقویت دستگاه دیپلماسی ایران اسلامی آغاز نمودند؛ تلاشی پرثمر که اکنون با پیروزی آشکار ایران بر رژیم ضدبشری صهیونیستی قابلیت و کارایی خود را بیش‌ازپیش نشان داده و خواهد داد چراکه طبق بیان معظم له «ما هم در میدان دیپلماسی، هم در میدان نظامی ان‌شاءالله به توفیق الهی هر وقت وارد بشویم با دست پر وارد خواهیم شد.»

 بنابراین طبق نقشه راهبردی ترسیم شده توسط رهبر انقلاب در آخرین دیدار ایشان با قضات قوه قضائیه و دادگستری، در جنگ احتمالی آینده با اسرائیل غاصب و متحدانش، ایران و البته محور مقاومت خواهد بود که با پیروی از ابتکار تاریخی رهبر خویش در زمینه حفظ توازن استراتژیک بین میدان و دیپلماسی به‌عنوان دو عنصر مقوم سیاست‌خارجی دست برتر را در هر دو حوزه خواهد داشت.

انتهای پیام/

ارسال نظر
رسپینا
گوشتیران
قالیشویی ادیب