راهکارهای حقوقی ایران علیه تجاوز رژیم صهیونیستی/ مسئولیت بینالمللی کشورها؛ از «خطر» تا «شریک جرم»

به گزارش خبرنگار آنا، امیر هنری عضو هیئت علمی گروه حقوق دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان و مدیرکل حقوقی این دانشگاه در نشست تخصصی بررسی آثار تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران با اشاره به تجربه تاریخی ایران در دعاوی حقوقی بینالمللی، خواستار تدوین مبانی حقوقی نوینی برای مقابله با آثار تجاوزات رژیم صهیونیستی و متحدان آن شد.
وی با مرور دعاوی معروف ایران و آمریکا پس از انقلاب اسلامی و توافقنامه الجزایر تأکید کرد: بسیاری از اصول بنیادین داوری بینالمللی در چارچوب همین دعاوی شکل گرفت و بعدها بهعنوان رویههای معتبر در رسیدگیهای بینالمللی مورد استناد قرار گرفت.
عضو هیئت علمی گروه حقوق دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان و مدیرکل حقوقی این دانشگاه خاطرنشان کرد: مسئولیت بینالمللی دولتها با وجود مقاومتهای ساختار حقوق بینالملل کلاسیک، باید مورد بازنگری قرار گیرد، چراکه نهادینه کردن آن میتواند مانع سوءاستفاده قدرتهای بزرگ و بیپاسخ ماندن در برابر اقدامات تجاوزکارانهشان شود.
هنری با تأکید بر اهمیت نظریه «خطر» در تعیین مسئولیت حقوقی کشورها حتی بدون اثبات تقصیر افزود: این نظریه یکی از ابزارهایی است که میتوان برای مطالبه خسارت در چارچوب حقوق بینالملل از آن بهره گرفت.
وی به اقدام برخی از وکلای استان اصفهان برای ثبت شکایات کیفری علیه کشورهای حامی گروههای تروریستی در استان سیستان و بلوچستان پرداخت و تأکید کرد: این تلاشها هرچند در مرحله اجرا نیازمند حمایت حقوقی بینالمللی است، اما میتواند الگویی عملیاتی برای پیگیری عدالت باشد.
عضو هیئت علمی گروه حقوق دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان و مدیرکل حقوقی این دانشگاه با اشاره به نظریه مسئولیت بینالمللی اشتقاقی، تبیین کرد: کشورهای تأمینکننده تجهیزات نظامی و حمایتکننده از دولتهای متجاوز، شریک جرم محسوب میشوند و باید پاسخگو باشند.
هنری با استناد به همین تجربه، پیشنهاد کرد که ایران با بهرهگیری از ظرفیتهای حقوقدانان داخلی و نهادهای حقوقی بینالمللی، بتواند برای پیگیری آثار تجاوزات رژیم صهیونیستی دست به تدوین روشها و اصول نوینی بزند که حتی قابلیت الگوبرداری برای دعاوی جهانی داشته باشد.
وی، توجه ویژهای به نقش هوش مصنوعی در تجاوزات اخیر داشت و هشدار داد: استفاده ناآگاهانه از این فناوری توسط کشورها و گروههای متخاصم میتواند چالشهای پیچیدهای در عرصه حقوقی ایجاد کند.
عضو هیئت علمی گروه حقوق دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان و مدیرکل حقوقی این دانشگاه با بیان اینکه امید میرود این نشست نقطه آغاز تحولاتی در رویکردهای حقوق بینالملل ایران باشد، پیشنهاد داد: کارگروههای تخصصی برای تحلیل دقیق نقش فناوریهای نوین تشکیل شوند و زیرساختهای حقوقی لازم برای مقابله با سوءاستفادههای احتمالی فراهم شود.
انتهای پیام/

تلاش ناکام دشمن برای فاصلهگذاری بین «جمهوری اسلامی» و «ایران»؛ تجاوز ترکیبی رژیم صهیونی در تجریش
