در گفت‌وگو با آنا مطرح شد

بزم ترور در باکو؛ نقشه جولانی و موساد برای شعله‌ور کردن قفقاز علیه ایران

بزم ترور در باکو؛ نقشه جولانی و موساد برای شعله‌ور کردن قفقاز علیه ایران
کارشناس ارشد مسائل بین‌الملل با تحلیل سفر احمد الشرع (الجولانی) به جمهوری آذربایجان گفت: این رویداد بخشی از نقشه راه رژیم صهیونیستی برای بی‌ثبات‌سازی مرز‌های شمال غربی ایران است. بازگشت تکفیری‌های قفقاز شمالی به منطقه و ورود ناتو به قفقاز جنوبی، تهدیدی استراتژیک برای ایران و روسیه خواهد بود.

به گزارش خبرگزاری آنا، سفر اخیر «احمد الشرع» ملقب به «ابومحمد الجولانی»، رهبر گروه تروریستی هیئت تحریرالشام، به جمهوری آذربایجان، با واکنش‌ها و تحلیل‌های متفاوتی در محافل سیاسی و امنیتی منطقه همراه بوده است. درحالی‌که برخی آن را تلاشی برای تأمین نیاز‌های انرژی سوریه در قالب واردات گاز ارزیابی می‌کنند، گروهی دیگر این سفر را گامی در مسیر پروژه عادی‌سازی روابط میان دمشق و رژیم صهیونیستی می‌دانند. بااین‌حال، طیفی از تحلیلگران معتقدند این سفر می‌تواند نشانه‌ای از طرح بزرگ‌تری برای جابه‌جایی نیرو‌های تکفیری از سوریه به قفقاز جنوبی باشد؛ منطقه‌ای راهبردی که هم‌مرز با ایران، روسیه و ترکیه است و تحرکات امنیتی در آن می‌تواند بر موازنه‌های ژئوپلیتیکی منطقه تأثیرگذار باشد.

«مهدی خرسند» کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت‌و‌گو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا، به تحلیل ابعاد مختلف این سفر پرداخت و آن را هشداری مهم برای امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران دانست و اظهار کرد: هدف اصلی از این سفر، نه‌فقط مسائل دوجانبه سوریه و جمهوری آذربایجان، بلکه هدف‌گذاری علیه جمهوری اسلامی ایران است.

وی با اشاره به برخی اهداف این سفر افزود: یکی از اهداف اعلامی این سفر ممکن است تأمین گاز سوریه باشد، یا اینکه برخی آن را در راستای عادی‌سازی روابط سوریه و رژیم صهیونیستی ارزیابی می‌کنند، اما به اعتقاد من یکی از اصلی‌ترین اهدافی که رژیم صهیونیستی دنبال می‌کند، انتقال گروه‌های تکفیری از سوریه به قفقاز جنوبی است.

این کارشناس منطقه‌ای تصریح کرد: این گروه‌های تکفیری، که بخشی از آنها از قفقاز شمالی آمده‌اند، ازجمله چچنی‌ها که به غرب آسیا آمده بودند، اکنون به دلایلی نمی‌توانند آرام بگیرند. اینها جنگ‌طلبانی هستند که حضورشان در سوریه برای دولت بشار اسد هزینه‌زا بود. بنابراین، رژیم صهیونیستی و برخی بازیگران دیگر، در حال طراحی انتقال آنها به قفقاز جنوبی‌اند؛ منطقه‌ای که هم‌مرز با ایران است و بازگشت این عناصر به زادگاه یا حوزه قومیتی‌شان، برای آنان مطلوب محسوب می‌شود.

وی ادامه داد: این انتقال، تنها تصمیم یک‌جانبه نیست بلکه به‌نظر می‌رسد زمینه‌چینی بین‌دولتی برای آن در حال انجام است. به اعتقاد من، این سفر می‌تواند در راستای مقدمات آغاز جنگ مجدد جمهوری آذربایجان با ارمنستان یا حتی تحمیل پروژه‌های کلان منطقه‌ای باشد.

 راهکارهای ایران برای خنثی کردن توطئه 

خرسند تأکید کرد: در این شرایط، جمهوری اسلامی ایران باید راهکار داشته باشد و با هوشمندی عمل کند. یکی از فوری‌ترین اقدامات ما می‌تواند هوشیار کردن روسیه باشد. همان‌طور که ورود روسیه به جنگ سوریه در سال‌های قبل پس از هشدار‌های ما درباره خطر تکفیری‌ها ممکن شد، اینجا نیز باید به روس‌ها هشدار دهیم که یکه‌تازی جمهوری آذربایجان در قفقاز جنوبی، به معنای باز شدن پای تکفیری‌ها و ناتو به این منطقه است؛ امری که هم برای ما و هم برای روسیه بسیار خطرناک خواهد بود

وی افزود: روس‌ها درگیر جنگ اوکراین هستند و تمرکزشان از قفقاز جنوبی برداشته شده؛ ما باید آنها را متوجه کنیم که بی‌تفاوتی به تحولات این منطقه، بر‌ای‌شان تبعات امنیتی دارد.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل در ادامه گفت: نکته دوم، ضرورت تذکر جدی به ارمنستان است. ایران باید با دیپلماسی جدی، هشدار‌های لازم را به ایروان بدهد. نکته دیگر، تعیین تکلیف کریدور شمال–جنوب در خاک ارمنستان است؛ این پروژه کلان باید نهایی شود. همچنین، ما می‌توانیم کریدور جایگزینی از جمهوری آذربایجان از داخل خاک ایران به ترکیه فعال کنیم و در این چارچوب، حتی امتیازات اقتصادی به جمهوری آذربایجان بدهیم.

وی تأکید کرد: ابتکار ایران در ایجاد منطقه آزاد مشترک در مرز با جمهوری آذربایجان اقدام مثبتی بود، اما این کافی نیست. در کنار امتیازات اقتصادی، باید در حوزه‌های اطلاعاتی و امنیتی نیز جدی‌تر عمل کنیم. رصد ما در قفقاز جنوبی باید حساس‌تر و دقیق‌تر باشد؛ پایگاه‌ها و چشم‌های ما در آن منطقه باید بیناتر شوند.

خرسند با هشدار نسبت به اقدامات اخیر رژیم صهیونیستی در شمال‌غرب ایران گفت: این رژیم در حال طراحی برنامه‌ای سنگین برای تجزیه احتمالی آن مناطق است. این پروژه خطرناک، باید از هم‌اکنون خنثی شود.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا روسیه توان مداخله مجدد در این منطقه را دارد، گفت: روسیه کشوری بی‌قدرت نیست، بلکه یک قدرت بزرگ است. در دکترین امنیتی روسیه آمده که ناتو نباید به محیط پیرامونی‌اش نزدیک شود و قفقاز جنوبی بخشی از همین محدوده امنیتی است. روسیه اگرچه درگیر جنگ اوکراین است، اما می‌تواند و باید وارد تحولات قفقاز شود. ما باید مدل ورود آنها به جنگ سوریه را بار دیگر در اینجا بازآفرینی کنیم.

این کارشناس مسائل بین‌الملل در ادامه در خصوص ارتباط میان خلع سلاح گروه پ. ک. ک، سفر جولانی به آذربایجان و پروژه عادی‌سازی سوریه و رژیم صهیونیستی گفت: به‌طورکلی، معتقدم که خلع سلاح پ. ک. ک یک اقدام نمادین است. این سلاح‌ها آن‌قدر مهم نیستند که بگوییم منبع تهدید از بین رفته. چهار سلاح گذاشتند زمین، اما اصل قضیه پابرجاست.

خورسند تأکید کرد: منطقه غرب آسیا در ماه‌های آینده آبستن حوادث جدی‌تری است. دلیل آن هم این است که تحولات منطقه، به‌شدت مصنوعی و هدایت‌شده‌اند. ملت‌های سوریه، لبنان و عراق، اجازه نخواهند داد که رژیم صهیونیستی وارد منطقه‌شان شود. به نظر من، پروژه‌های عادی‌سازی بیشتر حالت ظاهری و نمایشی دارد و دوام زیادی نخواهد داشت.

وی در پایان گفت: امیدوارم دستگاه سیاست خارجی و امنیتی کشور، این تحولات را با هوشمندی، واقع‌بینی و آینده‌نگری دنبال کند، چراکه آینده امنیت ملی ما، در گرو شناخت درست این بازی‌های پیچیده منطقه‌ای است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
رسپینا
گوشتیران
قالیشویی ادیب