در گفتگو با آنا مطرح شد

دکتر طهرانچی هویت‌ساز، مهدویت‌پرور و معمار وحدت در دانشگاه بود

دکتر طهرانچی هویت‌ساز، مهدویت‌پرور و معمار وحدت در دانشگاه بود
رئیس هماهنگی استان‌های دبیرخانه مهدویت کشور در دانشگاه آزاد اسلامی، طهرانچی را مدیری دانش‌آموخته، راهبردی و متعهد معرفی کرد که با نگاهی عمیق و آینده‌نگر، دانشگاه آزاد اسلامی را به حرکتی تمدن‌ساز و واحد کننده در عرصه ملی و بین‌المللی تبدیل کرد.

مسیب داوری، رئیس هماهنگی استان‌های دبیرخانه مهدویت کشور در دانشگاه آزاد اسلامی و دبیر تخصصی دفاتر همگرایی و گفتگوی ادیان، اقوام و مذاهب، در گفت‌و‌گو با آنا به ابعاد گوناگون شخصیت و اقدامات ماندگار دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس فقید این دانشگاه، در حوزه ترویج فرهنگ مهدویت، وحدت اسلامی و تمدن‌سازی پرداخت. این مصاحبه، دریچه‌ای گشود به دغدغه‌های بنیادین یک مدیر فرهیخته و دلسوز برای هویت اسلامی و ایرانی دانشگاه و جامعه. داوری، دکتر طهرانچی را شخصیتی جامع‌الاطراف، مسلط به مسائل کلان آموزش عالی و برخوردار از دیدگاهی راهبردی و آینده‌پژوهانه توصیف کرد که همواره تلاش می‌کرد تا دانشگاه را به یک نهاد مؤثر در حل مسائل جامعه و پیشبرد اهداف عالیه انقلاب اسلامی تبدیل کند.

داوری، با اشاره به اشراف کامل دکتر طهرانچی به زوایا و برنامه‌های تحولی دانشگاه، او را فردی جامع‌الاطراف و آشنا به همه جوانب توصیف کرد. وی تأکید کرد که دکتر طهرانچی با نگاهی راهبردی و آینده‌پژوهانه به ارکان دانشگاه می‌نگریست و همواره بر مرکزیت علمی، انتظار تمدن‌ساز و تمدن‌سازی در دانشگاه تأکید داشت.

مسئول دبیرخانه مهدویت دانشگاه آزاد اسلامی، با اشاره به نقش محوری دکتر طهرانچی در تأسیس دبیرخانه مهدویت در این دانشگاه، این اقدام را نقطه عطفی در توجه نظام‌مند به مسائل مهدویت در سطح آموزش عالی کشور دانست. وی با تأکید بر این که دکتر طهرانچی صرفاً به فعالیت‌های شکلی و مناسبتی در این زمینه بسنده نمی‌کرد، با قاطعیت گفت: ایشان مهدویت را به عنوان یک موضوع محوری و راهبردی در دانشگاه مطرح کردند و با هدایت مقالات، پژوهش‌ها، پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها، دبیرخانه مهدویت را به یک مرکز فعال و پویا تبدیل نمودند. داوری با اشاره به رتبه آوری این دبیرخانه در سال نخست گفت کسب رتبه اول دبیرخانه مهدویت دانشگاه آزاد در سال اول تأسیس این مهم مرهون هدایت و راهبری داهیانه دکتر طهرانچی بوده و جایزه این رتبه از سوی رئیس مجلس و کمیسیون تمدن‌سازی مجلس به نمایندگی از کل دانشگاه آزاد به آقای دکتر طهرانچی اهدا شد.

مسئول دبیرخانه مهدویت دانشگاه آزاد اسلامی، جشنواره امامت و مهدویت را نمونه‌ای بارز از تلاش‌های دکتر طهرانچی برای ترویج فرهنگ مهدویت در میان دانشجویان و اساتید برشمرد. وی این جشنواره را حرکتی عظیم با رویکردی بسیار وسیع در کل پهنه آموزش عالی توصیف و تأکید کرد که این رویداد فرهنگی توانسته است سلیقه‌های مختلف دانشجویی را در مسیر گفتمان امامت و مهدویت به هم نزدیک کند. داوری با تأکید بر جدیت دکتر طهرانچی در پیگیری مسائل مهدویت گفت ایشان این بحث را خیلی جدی می‌گرفتند، نه به عنوان یک کار شکلی یا حاشیه‌ای، بلکه به عنوان کاری متنی، راهبردی، اصیل و بنیادی تلقی می‌کردند.

وی ادامه داد: به اعتقاد شهید فقید دکتر طهرانچی، بدون درک امامت و مهدویت نمی‌توان جهت گیری تمدّنی داشته باشیم؛ لذا با دستور ایشان با به بکارگیری ظرفیت ملّی دانشگاه آزاد اسلامی، با مشارکت حداکثری دانشجویان و اساتید با سلسله برنامه‌های متنوع و جامع و فاخر، در راستای تحقق رسالت دانشگاه، بعنوان دانشگاه اجتماعی و تربیتی بویژه «تربیت مهدوی» و دانشگاه تمدن ساز؛ با  «برنامه علمی» مهدویت، گفتمان سازی، کادر سازی، شبکه سازی و جامعه سازی در جهت تحقق جامعه تمدنی مهدوی، نقش آفرینی و تجربه موفقی را بنیان نهاد و دستاورد ملی نوآورانه، بدیع و متقنی را در سطح حوزات علمیه و دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی کشور به یادگار گذاشت.

رئیس هماهنگی استان‌های دبیرخانه مهدویت کشور گفت: با توجه به اهمیت موضوع و به دلیل گستردگی واحد‌های دانشگاه آزاد اسلامی و حضور پیروان مذاهب مختلف اسلامی، اقوام گوناگون ایرانی و پیروان ادیان و اتباع دیگر کشور‌ها در بزرگترین دانشگاه حضوری جهان اسلام، دانشگاه آزاد اسلامی پرداختن به این مسائل را در دستور کار خود قرار داد. دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان یک دانشگاه اجتماعی و حل مساله، با تشخیص بهنگام، به یک مساله اساسی و محوری کشور، که همانا مبحث هویت ملی، همگرایی مذاهب، اقوام و ادیان و از سوی دیگر جریان‌های تفرقه انگیز است، ورود نموده و در راستای اجرای بند دوازدهم بسته کاری ارتقاء تربیت اخلاقی، فرهنگی و هویتی سند تحول و تعالی دانشگاه، انسجام اجتماعی که یکی از آرمان‌های اساسی بنیانگذار جمهوری اسلامی امام خمینی (رحمت الله علیه) و بعد از ایشان، مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) است را دغدغه خود دانسته و با اعلام موضع در این امر مهم خود را یک دانشگاه همبسته ساز و وحدت آفرین به جوامع علمی ایران، اعم از حوزوی، دانشگاهی و عموم مردم ایران و جهان معرفی نموده است.

داوری اضافه کرد: همگرایی میان پیروان ادیان، مذاهب و اقوام موجود در دانشگاه و متعاقب آن انسجام دست یافتنی در سطح کلان، فراهم کننده قدرتی حقیقی در مواجهه و رویارویی فرهنگی و تمدنی و مقوم هویت ملی است. با اینکه توده‌های مسلمان و پیروان سایر ادیان و بخصوص اقشار فرهنگی و علمی دانشگاهی از نیروی عظیم انسانی، امکانات مادی فراوان، موقعیت‌های استراتژیک، روحیه معنوی و فرهنگی والا، ظرفیت علمی جدی برخوردارند، اما چنانچه میان این اجزا و عناصر پراکنده، اتحادی ایجاد نشود، کارآمدی لازم را نخواهند داشت.

وی بیان کرد: تأسیس  و توسعه دفاتر گفت‌و‌گو و همگرایی ادیان، اقوام و مذاهب به عنوان محور این اقدامات در دانشگاه آزاد اسلامی یادگار ماندگار و ارمغانی ست از دانشمند فقید جناب دکتر طهرانچی، بر یک مسیر عقلانی و منطقی که می‌تواند اساس فعالیت‌های تعاملی و تمدن ساز منطقه‌ای، ملّی و بین المللی قرار گیرد.

در ادامه این مصاحبه، داوری به تفصیل در مورد تأسیس دفاتر تقریب ادیان، اقوام و مذاهب در دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان یکی دیگر از اقدامات ماندگار دکتر طهرانچی در جهت تحقق آرمان وحدت و همگرایی سخن گفت. وی با تأکید بر این که این دفاتر نقش مهمی در خنثی‌سازی توطئه‌های دشمنان در زمینه تفرقه‌افکنی و ایجاد شکاف‌های قومی و مذهبی داشته‌اند، اظهار داشت: دکتر طهرانچی با تأسیس این دفاتر، بستر مناسبی را برای گفت‌وگوی سازنده و تعامل مثبت بین پیروان ادیان و مذاهب مختلف فراهم کرد. مسئول دبیرخانه مهدویت دانشگاه آزاد به دستاورد‌های این دفاتر اشاره کرده و گفت ایجاد همگرایی بین سلایق و علایق مختلف، معرفی دانشگاه آزاد به‌عنوان یک دانشگاه فرهنگ‌ساز و پیشرو، خنثی‌سازی توطئه‌های دشمنان در زمینه تجزیه‌طلبی و رویارویی اقوام و نحله‌ها از اثرات مثبت این حرکت بوده است.

داوری در تشریح دلایل و انگیزه‌های دکتر طهرانچی در پرداختن به این موضوعات گفت: ایشان همواره دانشگاه را یک نهاد اجتماعی و حلّال مسائل می‌دانستند و معتقد بودند که دانشگاه آزاد به عنوان‌ام‌القرای جهان اسلام، باید در جهت تحقق وحدت و همگرایی در جهان اسلام گام بردارد.

مسئول دبیرخانه مهدویت با ذکر دغدغه‌های رئیس فقید دانشگاه آزاد اسلامی گفت ایشان با نگاه به ایران به عنوان‌ام القرای جهان اسلام و الگویی برای حکومت‌ها و دولت‌ها و امت‌های دنیا، همواره به لزوم وحدت در کشور تاکید داشتند و معتقد بودند که گام نخست این حرکت باید در داخل کشور برداشته شود. از این رو دانشگاه به عنوان نهاد جامعه پرداز و دانشجو و استاد به عنوان نیرو‌های فعال جامعه باید در این زمینه پیشقدم می‌شدند.

داوری با تأکید بر این که دکتر طهرانچی حفظ وحدت را یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر برای پیشرفت و تعالی کشور می‌دانست، تصریح کرد: ایشان به خوبی می‌دانستند که در دنیای پرآشوب امروز، تنها با اتکا به وحدت و همدلی می‌توان در برابر تهدیدات و چالش‌ها ایستادگی کرد. به همین دلیل، ایشان تمام تلاش خود را برای تقویت این مهم در دانشگاه آزاد به کار بستند.

وی در ادامه افزود دشمنان همواره به دنبال ایجاد تفرقه و اختلاف در جامعه ما بوده‌اند و از هر فرصتی برای رسیدن به این هدف استفاده می‌کنند. در چنین شرایطی، تقویت وحدت و همدلی در جامعه یک ضرورت حیاتی است و دکتر طهرانچی به این موضوع کاملاً واقف بودند.

داوری در پایان این مصاحبه مشروح، میراث دکتر طهرانچی در دانشگاه آزاد را یک شجره طیبه امت‌سازی و وحدت امت توصیف کرد و ابراز امیدواری نمود که این یادگار ارزشمند همواره ماندگار و الهام‌بخش باشد. وی تأکید کرد که اقدامات دکتر طهرانچی در زمینه ترویج فرهنگ مهدویت، وحدت و تمدن‌سازی، الگویی موفق برای سایر دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی کشور است و می‌تواند به عنوان یک نقشه راه برای مدیران دلسوز و دغدغه‌مند مورد استفاده قرار گیرد.

داوری همچنین با اشاره به تأسیس شورای عالی راهبری تقریب در دانشگاه آزاد اسلامی به ابتکار دکتر طهرانچی، این اقدام را نشانه اهتمام جدی رئیس فقید دانشگاه به این موضوع دانست و افزود: این شورا نشان می‌دهد که ایشان خیلی اهتمام جدی داشتند به این موضوع و در واقع هم این موضوع هم نتیجه خوبی الحمدلله داده و توانسته اثرات و برکات ماندگاری داشته باشد. وی همچنین با اشاره به حضور مستقیم دکتر طهرانچی در بسیاری از جلسات و نشست‌های مرتبط با تقریب مذاهب گفت جالبه که در بسیاری از این افتتاحیه‌ها و جلسات خودشان شخصا حضور داشتند و هیچ گاه این موضوع را به عنوان یک کار حاشیه‌ای قلمداد نمی‌کردند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
رسپینا
گوشتیران
قالیشویی ادیب