آنا گزارش می‌دهد

انجام اولین تزریق مستقیم داروی شیمی‌درمانی به مغز کودک در کشور

انجام اولین تزریق مستقیم داروی شیمی‌درمانی به مغز کودک در کشور
در بیمارستان حکیم تهران، برای اولین بار تزریق مستقیم داروی شیمی‌درمانی به مغز یک کودک مبتلا به تومور با موفقیت انجام شد. این روش نوین می‌تواند درمان تومورهای مغزی کودکان را در ایران متحول کند.

به گزارش خبرنگار آنا؛ در یک اقدام نوآورانه پزشکی، تزریق مستقیم داروی شیمی‌درمانی به مغز کودک مبتلا به تومور، با استفاده از روش پیشرفته کارگذاری پورت مغزی، برای نخستین‌بار با موفقیت در بیمارستان حکیم تهران انجام شد. این روش، راه امیدبخشی برای کودکان مبتلا به تومورهای پیشرفته مغزی و نخاعی به شمار می‌رود.

عقب‌ماندگی ایران در درمان تومورهای مغزی کودکان؛ نتیجه تحریم‌ها

بابک عبدالکریمی، فوق تخصص خون و سرطان کودکان، در گفت‌وگو با خبرنگار آنا درباره این اقدام گفت: متأسفانه تحریم‌ها در سال‌های گذشته مانع ورود بسیاری از تجهیزات و داروهای حیاتی و همچنین تبادل علمی مؤثر با سایر کشورها شده‌اند. همین مسئله باعث شد ما نسبت به سایر کشورها از جمله کشورهای منطقه در درمان تومورهای مغزی کودکان عقب بمانیم. بسیاری از این روش‌ها، سال‌هاست که در دنیا رایج‌اند، اما در کشور ما یا اجرا نمی‌شوند یا به‌ندرت مورد استفاده قرار گرفته‌اند.

تزریق دارو از کمر؛ روشی ناکارآمد در موارد پیشرفته

وی ادامه داد: در روش سنتی، داروی شیمی‌درمانی از ناحیه کمر تزریق می‌شود تا از طریق مایع مغزی–نخاعی به سمت مغز حرکت کند. اما در عمل، دارو به‌سختی می‌تواند خلاف جهت جاذبه و با حفظ غلظت مؤثر، خود را به ناحیه درگیر در مغز برساند. همین موضوع، اثربخشی درمان را به‌ویژه در بیماران با درگیری گسترده، کاهش می‌دهد.

طراحی پروتکل درمانی بومی بر اساس منابع علمی جهانی

عبدالکریمی با اشاره به نبود دستورالعمل داخلی برای این روش، افزود: با بررسی پروتکل‌های بین‌المللی، مشاهده مستندات علمی، فیلم‌های آموزشی و تجربه دیگر کشورها، تصمیم گرفتیم یک پروتکل درمانی کاملاً بومی‌سازی‌شده طراحی کنیم. که در گام نخست، کارگذاری مسیر دائمی تزریق (پورت مغزی) با موفقیت توسط دکتر هادی دیاله، جراح مغز و اعصاب، انجام شد.

عبدالکریمی با اشاره به اینکه پس از گذشت چند روز و اطمینان از عملکرد صحیح پورت، نخستین تزریق دارو انجام شد، گفت: این کار با همکاری جراح مغز و اعصاب، متخصص بیهوشی دکتر پریسا آریانا و تیم پرستاری انجام گرفت و خوشبختانه بدون هیچ عارضه‌ای دارو تزریق شد. وضعیت بیمار تا ساعت‌ها پس از تزریق پایدار بود و این موفقیت مرحله‌ای بسیار حساس را پشت سر گذاشت.

استفاده از داروی ایرانی برای نخستین‌بار

وی همچنین به یک دستاورد دیگر اشاره کرد و افزود: برای نخستین‌بار به‌جای داروی وارداتی، از نوع ایرانی داروی "تیوتپا" استفاده شد که توسط یکی از شرکت‌های داخلی تولید شده است. این دارو بسیار خاص و کمیاب است و نقش حیاتی در درمان این بیماران دارد. موفقیت این تزریق می‌تواند راه را برای کاهش وابستگی به داروهای وارداتی هموار کند.

پسر بچه ۷ ساله با درگیری پنج‌گانه نخاع

عبدالکریمی با تاکیر بر اینکه بیمار، کودک پسری ۷ ساله اهل زاهدان است که فقط ۱۴ کیلوگرم وزن دارد و دو بار عود بیماری داشته است، ادامه داد: نخاع او در پنج ناحیه درگیر تومور است. این روش درمانی را برای پاکسازی نواحی درگیر پیش از انجام پیوند مغز استخوان آغاز کردیم و امیدواریم بتوانیم او را به مرحله پیوند برسانیم.

وی افزود: پورت مغزی، مشابه پورت‌هایی است که روی قفسه سینه برای تزریق شیمی‌درمانی نصب می‌شوند. اما در این روش، پورت زیر پوست سر و بالای استخوان جمجمه قرار داده می‌شود و به بطن مغزی متصل است. این مسیر اجازه می‌دهد داروی شیمی‌درمانی مستقیماً به محل موردنظر در مغز تزریق شود.

روش جدید برای همه مناسب نیست؛ اهمیت تشخیص به‌موقع

عبدالکریمی تأکید کرد: اجرای یک روش درمانی به‌تنهایی کافی نیست. انتخاب صحیح بیمار، زمان‌بندی مناسب و تشخیص درست، عوامل تعیین‌کننده در موفقیت درمان‌اند. این روش برای همه‌ی بیماران توصیه نمی‌شود، اما برای برخی می‌تواند اثر نجات‌بخش داشته باشد.

آینده این روش؛ درمانی ملی برای کودکان مبتلا به تومورهای مغزی

این بیمار اکنون در مرحله نخست از دوره‌ای شامل ۶ تا ۸ تزریق قرار دارد. اگر پاسخ مناسبی دریافت کند، وارد مرحله پیوند خواهد شد. به گفته عبدالکریمی: هدف ما این است که با حمایت دانشگاه علوم پزشکی تهران، بیمارستان حکیم را به قطب درمان تومورهای مغزی در کودکان تبدیل کنیم. ارائه این خدمات به‌صورت دولتی و با قیمت مناسب، می‌تواند عدالت درمانی را در کشور گسترش دهد و دسترسی بیماران از اقصی نقاط کشور را تسهیل کند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
رسپینا
گوشتیران
قالیشویی ادیب