چرا قهوه صبحگاهی حال برخی از افراد را بهتر میکند؟

پژوهش جدیدی از دانشگاه دولتی بیلهفلد و دانشگاه تحقیقات دولتی واریک انگلیس نشان میدهد افرادی که مرتبا کافئین مصرف میکنند، معمولا پس از نوشیدن یک فنجان قهوه یا نوشیدنی کافئیندار دیگر، خلق و خوی بهتری دارند و این تاثیر صبحها بسیار بیشتر از اواخر روز است. شرکتکنندگان گزارش دادند در صبحهایی که قهوه یا نوشیدنی کافئیندار دیگر مصرف کرده بودند نسبت به روزهایی که در همان ساعت هنوز قهوه نخورده بودند، احساس شادی و اشتیاق بیشتری داشتند.
تاثیر محدود بر احساسات منفی
همچنین ارتباطهایی با کاهش احساسات منفی مانند غم و ناراحتی مشاهده شد، اگرچه این تاثیرات کمتر بود. شرکتکنندگان پس از نوشیدن قهوه، نسبت به روزهای مشابه بدون قهوه، کمی کمتر احساس غم یا ناراحتی میکردند. برخلاف افزایش احساسات مثبت، این تاثیر به زمان روز وابسته نبود.
پژوهش در شرایط واقعی زندگی روزمره
این پژوهش شامل ۲۳۶ جوان آلمانی بود که طی چهار هفته، روزانه هفت بار از طریق پرسشنامههای کوتاه در گوشی هوشمند خود، وضعیت خلقی لحظهای و مصرف نوشیدنیهای کافئیندار ۹۰ دقیقه قبل از تکمیل پرسشنامه را گزارش کردند. به این ترتیب، این پژوهش به مصرف کافئین در زندگی واقعی توجه داشت نه فقط در شرایط آزمایشگاهی.
تاثیر کافئین در همه افراد مشابه بود
این پژوهشگران همچنین بررسی کردند که آیا قهوه اثرات متفاوتی بر افراد مختلف دارد یا خیر. «جاستین هاخنبرگر» از دانشگاه بیلهفلد آلمان میگوید: «ما تا حدودی از عدم وجود تفاوت میان افراد با سطوح مختلف مصرف کافئین یا درجات مختلف علائم افسردگی، اضطراب یا مشکلات خواب شگفتزده شدیم. ارتباط میان مصرف کافئین و احساسات مثبت یا منفی در تمام گروهها نسبتا ثابت بود.»
پژوهشگران انتظار داشتند افرادی که سطوح بالاتری اضطراب دارند، پس از مصرف کافئین، تغییرات خلقی منفی مانند افزایش بیقراری را تجربه کنند. با این حال، هاخنبرگر تاکید میکند افرادی که به کافئین واکنش بدی نشان میدهند، ممکن است از آن پرهیز کنند و این پژوهش افرادی را شامل نمیشود که کاملا از کافئین اجتناب میکنند.
نقش علائم ترک کافئین هنوز مشخص نیست
این پژوهشگران توضیح میدهند که تاثیر مثبت قهوه در صبح احتمالا به خاطر مسدود کردن گیرندههای آدنوزین (Adenosine receptor) از سوی کافئین است که باعث بیداری و افزایش انرژی میشود. مسدود شدن گیرندههای آدنوزین میتواند فعالیت دوپامین را در مناطق کلیدی مغز افزایش دهد و این افزایش در پژوهشها با بهبود خلق وخو و هوشیاری بیشتر مرتبط دانسته شده است.
همچنین ممکن است این تاثیر مربوط به کاهش علائم ترک کافئین بعد از یک شب نخوردن آن باشد؛ حتی افراد با مصرف متوسط میتوانند علائم خفیف ترک را تجربه کنند که با نخستین فنجان قهوه صبح برطرف میشود.
پروفسور «ساکاری لمولا» نویسنده ارشد این پژوهش، میگوید: حدود ۸۰ درصد از بزرگسالان در سراسر جهان نوشیدنیهای کافئیندار مصرف میکنند و استفاده از چنین مواد محرکی به تاریخ بشر برمیگردد. حتی حیوانات وحشی کافئین مصرف میکنند؛ زنبورهای عسل و زنبورهای گرده شهد گیاهانی را که حاوی کافئین هستند ترجیح میدهند
حیوانات نیز کافئین را ترجیح میدهند
پروفسور «ساکاری لمولا» از دانشگاه بیلهفلد و نویسنده ارشد این پژوهش، میگوید: «حدود ۸۰ درصد از بزرگسالان در سراسر جهان نوشیدنیهای کافئیندار مصرف میکنند و استفاده از چنین مواد محرکی به تاریخ بشر برمیگردد. حتی حیوانات وحشی کافئین مصرف میکنند؛ زنبورهای عسل و زنبورهای گرده شهد گیاهانی را که حاوی کافئین هستند ترجیح میدهند.»
با این حال، پژوهشگران هشدار میدهند که مصرف زیاد کافئین میتواند باعث وابستگی شده و در صورت مصرف در ساعات پایانی روز مشکلات خواب ایجاد کند.
یافتههای این پژوهش در مجله Scientific Reports منتشر شده است.
این خبر با استفاده از گزارش منتشر شده در وبسایت «مدیکال اکسپرس» (Medical Xpress) تهیه شده است.
انتهای پیام/