برنامه ۵ ساله وزارت جهاد کشاورزی برای تولید ۷۰ درصد واکسن دام/ تلاش برای افزایش کیفیت و کاهش شکست ایمنی تا ۳۰ درصد

علیرضا رفیعی پور در پاسخ به سوال خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا مبنی بر چگونگی تعیین کیفیت و قیمت واکسن طیور،گفت: برنامه پنجساله هفتم وزارت کشاورزی به موسسه رازی تکلیف کرده است که تا پایان این دوره، ۷۰ درصد واکسنهای مصرفی تولید داخل باشد و تنها ۳۰ درصد واردات داشته باشیم. این برنامه امسال آغاز شده و امیدواریم طبق برنامه پیش برود. در این زمینه، تولید داخلی واکسن تیوبرسولین نیز به زودی مطابق برنامه پنجساله افزایش خواهد یافت.
وی افزود: در حال حاضر، کیفیت، سلامت و بهداشت واکسنها برای ما اهمیت بالایی دارد. هر واکسنی که وارد کشور میشود ابتدا در مرکز ملی تشخیص و آزمایشگاههای پیشرفته مورد بررسی و آزمایش قرار میگیرد. نمونهای از واکسن گرفته میشود و پس از انجام تستهای متعدد و ارزیابی تأثیرگذاری، در صورت تأیید اجازه توزیع دریافت میکند.
وی ادامه داد: برای مثال، با رعایت استانداردهای بهداشتی و استفاده از واکسنهای باکیفیت، ما توانستهایم نزدیک به سه میلیون تن گوشت مرغ تولید کنیم. اگر واکسن کیفیت نداشته باشد، نه تنها اثر مطلوب ندارد بلکه میتواند خطرناک باشد. به همین دلیل بعد از تأیید ما اجازه توزیع صادر میشود.
وی گفت: اخیراً سیستم سری و پیشرفتهای راهاندازی شده که در چهار نقطه کشور فعالیت میکند. واکسنهای باکیفیت وارد شده، آزمایشات لازم را میگذرانند و در زنجیره توزیع ملی و استانی پخش میشوند تا به مراکز واکسیناسیون برسند. همکاران زبده و مجرب ما در مراکز واکسیناسیون به دقت این واکسنها را تزریق میکنند.
وی افزود: با این حال، شکست ایمنی واکسنها در برخی موارد رخ میدهد که ما پس از بررسی متوجه شدهایم ۱۰ تا ۱۵ عامل مختلف در این شکست نقش دارند. مهمترین عامل، رعایت نکردن الزامات امنیت زیستی توسط خود تولیدکنندگان است. اگر این اصول رعایت شود، اثربخشی واکسن نزدیک به ۱۰۰ درصد خواهد بود ولی در حال حاضر، شکست ایمنی واکسن تا ۷۰ درصد هم گزارش شده است.
وی ادامه داد: زنجیره تولید و انتقال واکسن بسیار حساس است؛ عوامل محیطی مانند گرمای هوا، گرد و غبار، شوکهای برقی و آبی، کیفیت آب و شرایط نگهداری واکسن میتواند روی تأثیر واکسن موثر باشد. بنابراین، اگر در همه مراحل، از جوجهریزی تا تولید، امنیت زیستی رعایت شود، نگرانی بابت شکست ایمنی وجود نخواهد داشت.
وی گفت: ما تاکنون ۱۵ تا ۱۶ عامل مهم شکست ایمنی را شناسایی کردهایم که عمده آن به دلیل عدم رعایت استانداردهای ایمنی زیستی در مزارع تولید است. امیدواریم با همکاری همه دستاندرکاران، بتوانیم به سمت تولید غذای سالم و سیستم صنعتی موفق پیش برویم.
وی افزود: تغییرات اقلیمی نیز بیتاثیر نیست و باید حتماً در برنامهریزیها لحاظ شود تا بتوانیم در شرایط متغیر، امنیت غذایی کشور را حفظ کنیم.
انتهای پیام/
