دستاورد محققان مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر

معرفی ۲ هیبرید جدید محصول کشاورزی در راستای ارتقای کیفیت تولید داخلی

معرفی ۲ هیبرید جدید محصول کشاورزی در راستای ارتقای کیفیت تولید داخلی
محقق مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، از معرفی ۲ هیبرید جدید فلفل کشیده با نام‌های «نیکا» و «آوینا» خبر داد. ارقامی که با عملکرد بالا، یکنواختی و بازارپسندی مطلوب، نقطه عطفی در اصلاح و توسعه فلفل کشیده ایران به شمار می‌روند.

ساسان کشاورز، درباره روند تحقیق و معرفی دو رقم هیبرید جدید فلفل کشیده در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا،  توضیح داد: در سال‌های اخیر یکی از چالش‌های اصلی تولید فلفل کشیده در ایران، عملکرد پایین، نبود یکنواختی میوه‌ها و فقدان بازارپسندی در توده‌های محلی بود. این موضوع رقابت با هیبرید‌های وارداتی را دشوار می‌کرد. از سال ۱۳۸۹، پروژه‌ای گسترده در این مؤسسه برای شناسایی، انتخاب و اصلاح لاین‌های برتر فلفل کشیده آغاز شد و مراحل متعددی از انتخاب لاین‌های خالص، بررسی تنوع ژنتیکی، تلاقی‌های دی‌آلل و آزمایش‌های چندساله در مناطق مختلف کشور طی شد.

محقق بخش تحقیقات سبزی، صیفی و حبوبات آبی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر وزارت جهادکشاورزی، افزود: در نهایت، دو هیبرید جدید با نام‌های نیکا و آوینا انتخاب و ثبت شدند. هیبرید نیکا که حاصل تلاقی یک لاین خالص انتخاب شده از توده محلی استان سمنان (۲-۱۵) با لاین بین‌المللی ۹۹۰۷ است، جزء فلفل‌های نیمه‌قطور و بلند به شمار می‌آید و علاوه بر رنگ سبز متوسط و پوست براق، در برداشت زودهنگام دارای تندی ملایم بوده و برای مصرف تازه‌خوری مطلوب است. کشاورز به سایر ویژگی‌های این محصول پرداخت و گفت: با افزایش زمان برداشت، تندی میوه بیشتر می‌شود و این ویژگی، امکان استفاده از آن را برای صنایع فرآوری فراهم می‌کند. از لحاظ عملکرد، نیکا به طور متوسط حدود ۲۰ تن در هکتار محصول می‌دهد که نسبت به میانگین کشور (۱۱ تن) جهش چشم‌گیری محسوب می‌شود.

همچنین یکنواختی بالا، قدرت رشد مطلوب و بازارپسندی این رقم، آن را از دیگر توده‌های داخلی متمایز ساخته است. مجری این طرح درباره رقم آوینا نیز گفت: هیبرید آوینا از تلاقی لاین نازک ۹۹۰۷ (دریافت‌شده از مرکز تحقیقات بین‌المللی سبزیجات) و یک لاین خالص منتخب از توده محلی گیلان (۶-۲۴) حاصل شده و در زمره فلفل‌های نازک و بلند مرغوب است که به دلیل تندی صفر یا ملایم (در برداشت زودهنگام)، گزینه‌ای بسیار مناسب برای تازه‌خوری به ویژه در استان‌های شمالی و همچنین سایر نقاط کشور به شمار می‌رود.

این رقم در برداشت‌های دیرهنگام کمی تندتر شده و برای صنایع فرآوری نیز قابل استفاده است. رقم فلفل هیبرید آوینا با رنگ سبز متوسط، پوست صاف و یکنواختی بالا، عملکردی معادل ۱۵ تن در هکتار دارد و از لحاظ تجاری مورد استقبال زیادی قرار گرفته است. این محقق در پایان تأکید کرد: معرفی ارقام هیبرید نیکا و آوینا، محصول سال‌ها تلاش مستمر و گروهی بخش تحقیقات سبزی، صیفی و حبوبات آبی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر است.بهینه‌سازی و اصلاح این ارقام، زمینه را برای استفاده کشاورزان از بذر‌های استاندارد، افزایش بهره‌وری و پایداری تولید داخلی، و رقابت با نمونه‌های خارجی فراهم کرده است.امیدواریم با گسترش کشت این دو هیبرید، گام بلندی در حمایت از کشاورزان ایرانی و رشد صنایع غذایی کشور برداشته شود.

انتهای پیام/

ارسال نظر
رسپینا
گوشتیران
قالیشویی ادیب