وزیر علوم: بازنگری سهمیههای کنکور تا ۱۰ روز آینده نهایی میشود

به گزارش خبرنگار آنا،حسین سیمایی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، امشب (شنبه، ۴ مرداد ۱۴۰۴) در یک برنامه تلویزیونی با اشاره به جنگ ۱۲ روزه و لزوم عبرتگیری دشمن، از آمادگی کامل برای مقابله با هرگونه تهدید خبر داد.
وی با اشاره به بیانیه وزارت علوم درباره منویات رهبر معظم انقلاب، گفت: رهبر معظم انقلاب همواره در راهبری علم و فناوری و در سیاستگذاری علم و فناوری پیشرو بودهاند و مفاهیم مهمی در این حوزه مرهون فرمایشات ایشان است.
سیمایی با تاکید بر لزوم انعطافپذیری در برنامههای آموزشی و بهروزرسانی سریع دانشگاهها، گفت: حوزه هوش مصنوعی و کوانتوم از حوزههایی است که مورد تاکید رهبر معظم انقلاب بوده است.
وی با اشاره به وجود بیش از ۳۶۰۰ برنامه درسی در دانشگاهها، تحولات انجام شده در حوزه علوم انسانی و مهندسی را کافی ندانست و خواستار شتاب بیشتر در این زمینه شد.
وزیر علوم با اشاره به مهاجرت نخبگان، بر لزوم بورسیه کردن دانشجویان در داخل و خارج از کشور و ایجاد فرصتهای مطالعاتی برای دانشجویان و اساتید تاکید کرد.
وی با انتقاد از کاهش فرصتهای مطالعاتی در ۱۰ سال گذشته، خواستار افزایش ۱۰ برابری آن شد.
سیمایی همچنین از بررسی طرح کاهش سنوات تحصیلی دوره کارشناسی با استفاده از ظرفیت هوش مصنوعی خبر داد و گفت: میتوان دوره کارشناسی را به ۳ سال کاهش داد و به جای آن، مهارتآموزی را تقویت کرد.
وی با انتقاد از رویکرد تحمیلی در انتخاب استاد راهنما، از ایجاد سازوکاری خبر داد که دانشجویان بتوانند با اختیار خود، استاد راهنمای خود را انتخاب کنند.
وزیر علوم با اشاره به وجود بیعدالتی در سهمیههای کنکور، از بازنگری این سهمیهها و اعمال اصلاحات در آینده نزدیک خبر داد.
وی همچنین از تدوین بستهای برای مقابله با مهاجرت نخبگان خبر داد و خواستار اراده سیاسی جدی برای اجرای آن شد.
سیمایی با انتقاد از خدشهدار شدن شایستهسالاری در جذب هیات علمی، گفت: در شیوهنامهها اختیاراتی به مقام جذبکننده دادیم که شاخص نداشته و سلیقهای بوده است.
وی با بیان اینکه دانشگاههای ما در تراز جهانی قرار ندارند، خواستار افزایش کنفرانسهای بینالمللی و جذب دانشجویان خارجی شد.
تداوم تحصیل در شرایط جنگی
سیمایی با اشاره به تمهیدات پیشبینیشده برای سال آینده، اظهار کرد: بله، ما سناریوهای مختلفی را برای سال آینده، بهویژه در بخش آموزش، در نظر گرفتهایم. برنامهریزیهای مختلفی انجام شده تا اگر خدای ناکرده دشمن باز هم خطایی کرد و عبرت نگرفت، جریان آموزش ادامه یابد.
وزیر علوم ادامه داد: خوشبختانه در طول جنگ، دانشگاهها و خوابگاهها آسیبی ندیدند و حمله همزمان دشمن به سرداران رشید اسلام و استادان گرانقدر، نشان از پیوند عمیق بین علم و امنیت دارد و هر کجا سرمایهگذاری گستردهای در علم و دانش صورت گرفت، نتیجه آن را در دفاع از امنیت و تمامیت ارضی کشور مشاهده کردیم.
وی در ادامه افزود: دفاع سربلندانه و افتخارات کسبشده، ناشی از اعتماد به دانشگاه و حکمرانی علمی در حوزه دفاعی است. اساتیدی داشتیم که در همان زمان جنگ، شخصاً به نظافت بخش متروکه دانشگاه پرداخته و استودیو ایجاد کردند تا به تولید خبر و مصاحبه بپردازند. همچنین، اساتیدی بودند که با وجود اخراج و دلخوری، حاضر به همکاری در دفاع از ایران شدند. یکی از این اساتید گفت که حاضر است دست در دست کسی بگذارد که او را اخراج کرده، اما در دفاع از ایران با او همپیمان خواهد بود.
وی افزود: دانشگاهیان ما با اتحاد، اختلافات داخلی و خانوادگی را در برابر دشمن نادیده گرفتند و یکپارچه ایستادند.
سیمایی در ادامه بیان کرد: جریان علمی متناسب با شرایط جنگ تغییراتی کرد و ما با سرعت، بههنگام، قاطع و همدلانه تصمیماتی اتخاذ کردیم تا دانشگاه به فعالیت عادی خود ادامه دهد. در روز ۲۳ خرداد که جنگ آغاز شد، پس از ظهر همان روز با وزارت بهداشت به صورت مشترک، اطلاعیهای برای ادامه کار دانشگاه صادر کردیم.
وزیر علوم در خصوص برگزاری آزمونها گفت: در آغاز جنگ، ما در وسط امتحانات بودیم، دفاع از رسالههای دکتری مطرح بود، مصاحبه دکتری داشتیم و جذب داوطلبان هیئت علمی در جریان بود. در همان روز جمعه، بخشی از این مسائل را برنامهریزی و هماهنگی کردیم و اطلاعیه دادیم.
وزیر علوم تاکید کرد: به گمانم هیچ نهاد اجتماعی به اندازه دانشگاه، متشکل از سلایق، ادیان و مذاهب گوناگون نیست و در همه اقشار نفوذ دارد. این یک فرصت است که اگر دانشگاه همراه باشد، کل کشور همراه خواهد بود. دانشگاهیان در این ۱۲ روز نشان دادند که در برابر دشمن، قومیت و سلایق سیاسی رنگ میبازد و همگی زیر پرچم جمهوری اسلامی قرار میگیرند.
وی افزود: موضوع دیگر، کنکور بود که قرار بود در ۵ و ۶ تیر برگزار شود و اکثر کارها انجام شده بود. در مقطعی اعلام کردیم که ۱۶ تیر زمان برگزاری کنکور را اعلام میکنیم و چون جنگ زود تمام شد، پیشبینی کردیم که کنکور با حضور بیش از ۸۲۰ هزار متقاضی در ۲۵ و ۲۶ تیر برگزار شود که عملیاتی و اجرا شد.
وزیر علوم در ادامه به وضعیت بودجه دانشجویی در ایران پرداخت و با مقایسه سرانه بودجه هر دانشجو در ایران با برخی کشورهای پیشرو، بر لزوم اصلاحات اساسی در این زمینه تأکید کرد.
سرانه ۱۵۰۰ دلاری در مقابل ۲۵۰۰۰ دلاری جهانی
به گفته سیمایی، سرانه بودجه اختصاص یافته به هر دانشجو در ایران تنها ۱۵۰۰ دلار است، در حالی که این رقم در برخی کشورها به ۲۵۰۰۰ دلار نیز میرسد.
یک پنجم بودجه دانشجو صرف غذا میشود
وی با اشاره به اینکه یک پنجم بودجه سرانه دانشجو صرف غذای دانشجویی میشود، این میزان را ناکافی خواند و بر ضرورت تأمین بودجهای متناسب با نیازهای روز دانشجویان تأکید کرد.
وزیر علوم با بیان اینکه اختلاف فاحش در سرانه بودجه نیازمند اصلاحات اساسی است، اظهار کرد: این امر گامی مهم در جهت فراهم کردن شرایط تحصیلی بهتر برای دانشجویان و ارتقاء کیفیت آموزشی و زندگی دانشجویی خواهد بود. جذب دانشجوی خارجی؛ مانعتراشی ۱۶ مرجع!
وزیر علوم با اشاره به به چالشهای موجود در روند جذب دانشجویان خارجی اشاره کرد و گفت: برای جذب دانشجوی خارجی، ۱۶ مرجع داریم و گاهی یک سال برای جذب وقت می بریم؛ بنابراین این روند طولانی و بوروکراتیک مانع جدی در مسیر جذب دانشجویان بینالمللی است که نیازمند تسهیل است تا دانشگاههای ایران بتوانند با جذب سریعتر و کارآمدتر دانشجویان خارجی، جایگاه مناسبی در سطح بینالمللی کسب کنند.
سیمایی، با بیان اینکه برخی تغییرات اراده سیاسی میخواهد و زمان چندانی نمیبرد؛ تاکید کرد: امیدوار هستیم با حمایت مسئولان، شاهد بهبود این روندها و ارتقای سطح علمی و بینالمللی دانشگاههای کشور باشیم.
انتهای پیام/