08:00 26 / 04 /1404
در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا عنوان شد

افق روشن دانشگاه آزاد کردستان در سال مالی جدید؛ آزمایشگاه استاندارد مشتقات نفتی راه‌اندازی می‌شود

افق روشن دانشگاه آزاد کردستان در سال مالی جدید؛ آزمایشگاه استاندارد مشتقات نفتی راه‌اندازی می‌شود

خبرگزاری آنا؛ جلسات پیش‌دفاع بودجه‌های پیشنهادی استانی سال ۱۴۰۴-۱۴۰۵ با حضور معاونان دانشگاه، رؤسای استانی دانشگاه، معین‌های استانی، معاونان رؤسا و رئیس دانشکدگان استانی، اعضای «هسته فکری بودجه‌ریزی هدفمند دانشگاه» (هسته سازمانی و استانی) از ۱۷ تیر ۱۴۰۴ آغاز شده و حالا از نیمه رد شده و تا ۲۸ تیر در سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی ادامه دارد.

جلسات پیش‌دفاع بودجه همه استان‌ها بسته به شرایط موجود و در هماهنگی با سرپرست دانشگاه تا حد امکان به صورت حضوری برگزار می‌شود. اعضای هسته فکری هر استان به همراه معاونان واحد دانشگاهی مرکز استان و نیز در استان‌های بزرگ حداقل دو نفر از رؤسای واحد‌های مؤثر در بودجه استان در جلسه سازمان مرکزی حضور خواهند داشت. در صورتی که شرایط منجر به برگزاری جلسه مجازی شود، همه اعضای هسته فکری بودجه ریزی استان در یک مکان حاضر شده و از طریق یک IP به صورت مجازی، صوتی- تصویری با جلسه هسته فکری بودجه‌ریزی دانشگاه مستقر در سازمان مرکزی ارتباط خواهند گرفت.

دانشگاه آزاد استان کردستان با تکیه بر برنامه‌ریزی دقیق و اجرای پروژه‌های نوآورانه، درصدد است در سال مالی جدید به رشد پایدار در حوزه‌های درآمدی و کنترل هزینه‌ها ادامه دهد. توسعه منابع غیرشهریه‌ای و کاهش وابستگی به شهریه دانشجویی از ۹۳ درصد به ۷۹ درصد اولویت‌های اصلی این استان خواهد بود

تاکنون جلسات بررسی پیش‌بینی بودجه سال ۱۴۰۵-۱۴۰۴ دانشگاه آزاد اسلامی استان‌های البرز، مرکزی، زنجان، قزوین، اصفهان، واحد مستقل نجف آباد، کهگیلویه و بویراحمد، یزد، گیلان، سمنان، خراسان رضوی، خراسان شمالی، کردستان، کرمانشاه، خوزستان، بوشهر و گلستان برگزار شده و کلیات بودجه استان‌ها مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

مقرر شده اصلاحات پیشنهادی حوزه‌های تخصصی دانشگاه در جداول بودجه‌ای اعمال و بودجه اصلاحی به کمیسیون دائمی هیئت امنای استانی ارجاع و برای تأیید نهایی در هیئت امنای استانی تا قبل از دفاع مرداد امسال اقدام شود.

هدف دانشگاه آزاد اسلامی این است که بودجه ۳۱ استان به اضافه سه واحد ویژه دانشگاهی، پس از مرحله پیش‌دفاع و تصویب در هیئت امنای استانی، بودجه نهایی دانشگاه از طریق تلفیق بودجه واحد‌های استانی و سازمان مرکزی تا پایان مرداد 1404 آماده شده و برای تصویب نهایی به هیئت امنای مرکزی دانشگاه ارسال خواهد شد.

در این راستا خبرنگار آنا برای بررسی بودجه پیشنهادی دانشگاه آزاد اسلامی استان کردستان در سال مالی ۱۴۰۴ ـ ۱۴۰۵، دستاورد‌های این دانشگاه در زمینه درآمد‌های غیرشهریه‌ای و موفقیت در کسب درآمد‌های غیرشهریه‌ای در سال مالی ۱۴۰۳ ـ ۱۴۰۴ گفت‌و‌گویی را با کیوان شافعی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان کردستان در حاشیه جلسه پیش‌دفاع بودجه‌ پیشنهادی این استان ترتیب داده است.

گفت‌وگوی آنا با شافعی را پی می‌گیریم؛

آنا: آقای دکتر! ابتدا مختصری از وضعیت فعلی استان کردستان در بخش بودجه بفرمایید.

شافعی: سال‌های اخیر، دانشگاه آزاد اسلامی استان کردستان روندی نسبتاً باثبات، اما متکی بر شهریه را تجربه کرده است. در سال مالی جاری (۱۴۰۳–۱۴۰۴)، عملکرد بودجه‌ای استان حدود ۳۳۵۴ میلیارد ریال بوده که تاکنون، حدود ۹۵ درصد از درآمد مصوب محقق شده است.

در سال آتی، درآمد کل استان به ۴۹۹۱ میلیارد ریال خواهد رسید که نشان‌دهنده رشد قابل توجهی نسبت به سال‌های گذشته است. در سمت هزینه‌ها نیز با وجود افزایش هزینه‌های کارکنان و پشتیبانی، کنترل قابل قبولی اعمال شده و نسبت هزینه به درآمد، وضعیت پایداری دارد. سهم درآمد‌های غیرشهریه‌ای نیز در ترکیب منابع بودجه در حال افزایش است، هرچند هنوز سهم غالب با شهریه باقی مانده است.

در مجموع، استان کردستان در وضعیت فعلی با حفظ تعادل عملیاتی و حرکت تدریجی به سمت تنوع‌بخشی به درآمدها، مسیر اصلاح ساختار مالی را دنبال می‌کند؛ اما همچنان نیازمند حمایت در توسعه زیرساخت‌های اقتصادی و فناورانه برای تقویت سهم درآمد‌های پایدار و غیرشهریه‌ای است.

آنا: درباره تحقق بودجه ۰۳/۰۴ در دانشگاه آزاد کردستان در حوزه‌های مختلف توضیح دهید.

شافعی: عملکرد بودجه‌ای دانشگاه آزاد اسلامی استان کردستان در سال مالی جاری (۱۴۰۳–۱۴۰۴) مؤید تثبیت نسبی وضعیت درآمدی و بهبود قابل توجه در مدیریت مصارف است. تحقق بخش عمده‌ای از منابع پیش‌بینی‌شده در ده‌ماهه نخست، به‌ویژه در بخش شهریه، بیانگر انضباط مالی و پایداری نسبی ساختار درآمدی استان است.

شهریه خالص با تحقق ۱۰۸.۹ درصدی نسبت به بودجه مصوب، مهم‌ترین عامل در پایداری مالی دانشگاه بوده و بیانگر افزایش کارآمدی در ثبت‌نام، وصول شهریه و کاهش انحرافات پیش‌بینی است. افزون بر این، در برخی ردیف‌های درآمدی نظیر طرح‌های برون دانشگاهی پژوهشی (تحقق ۱۴۵.۴ درصد)، تحقق واقعی از رقم مصوب فراتر رفته است.

این عملکرد در حالی حاصل شده که دانشگاه با چالش‌هایی ازجمله افزایش هزینه‌های کارکنان، تورم نهاده‌های خدماتی و محدودیت در جذب منابع جایگزین مواجه بوده است. با وجود این با اصلاحات تدریجی در نظام هزینه‌کرد، کنترل مصارف و جهت‌دهی منابع به اولویت‌های راهبردی، دانشگاه توانسته نسبت هزینه به درآمد را در محدوده قابل قبول حفظ کند. 

 ظرفیت‌های درآمدی غیرشهریه‌ای هم اگرچه هنوز به سهم هدف‌گذاری‌شده نرسیده‌اند؛ اما حرکت آنها در مسیر رشد و تثبیت و نویدبخش آینده‌ای متنوع‌تر و مقاوم‌تر در ساختار مالی دانشگاه بوده که با رشد ۸۸ درصدی نسبت به سال گذشته مواجه بوده است.

آنا: در حوزه درآمد غیرشهریه‌ای در بودجه ۰۳/۰۴ چقدر موفق بوده‌اید؟

شافعی: درآمد‌های غیرشهریه‌ای در بودجه سال جاری، اگرچه نسبت به کل منابع سهم محدودتری داشته‌اند، اما از منظر روند و رشد نسبت به سنوات گذشته قابل توجه‌اند.

دانشگاه آزاد اسلامی استان کردستان  در سال مالی ۱۴۰۳–۱۴۰۴ توانسته با تمرکز بر برخی ظرفیت‌های بالفعل مانند آموزش‌های کوتاه‌مدت و طرح‌ها و قرارداد‌های پژوهشی، تحقق حدود ۴۴ درصدی نسبت به بودجه مصوب غیرشهریه‌ای را ثبت کند؛ هرچند این میزان هنوز فاصله معنی داری با اهداف تعیین‌شده دارد؛ اما نسبت به عملکرد سال‌های قبل، حدود ۸۸ درصد رشد داشته است. برای مثال قرارداد‌های برون‌دانشگاهی ۱۴۵درصد و خدمات دانشجویی ۱۲۱درصد محقق شده است.

نکته مهم آن است که سهم منابع غیرشهریه‌ای از کل درآمد‌های استان در حال گذار از یک وضعیت ایستا به سمت ساختار متنوع‌تر و پویا‌تر است. 

آنا: آقای دکتر! بودجه ۰۴/۰۵ دانشگاه متبوعتان در حوزه‌های مختلف چگونه خواهد بود و آیا در حوزه درآمدی بویژه غیرشهریه رشد خواهید داشت؟

طراحی کلان‌پروژه‌های مبتنی بر سند تحول و تعالی دانشگاه شامل راه‌اندازی آزمایشگاه استاندارد مشتقات نفتی در مرز باشماق مریوان، توسعه گاوداری، شیلات و کارگاه پاستوریزاسیون شیر در مجتمع کشاورزی و دامپزشکی واحد سنندج و مرکز آموزش هوش مصنوعی که همگی علاوه بر افزایش درآمد‌های پایدار غیرشهریه‌ای، مقوم آموزش و دانش‌بنیان هستند، مهم‌ترین برنامه استان کردستان برای سال مالی آتی خواهند بود

شافعی: در تدوین بودجه سال آتی، رویکرد دانشگاه افزایش ضریب پایداری مالی و کاهش ریسک‌های وابستگی به شهریه بوده است. بر این اساس، کل درآمد پیش‌بینی‌شده، رشد حدود ۴۹ درصد در مقایسه با عملکرد سال جاری داشته است. درآمد‌های غیرشهریه‌ای، رشد چشمگیر ۲۱۸ درصدی در مقایسه با عملکرد سال‌ جاری و درآمد ناشی از سرمایه‌گذاری در حوزه پژوهش، فناوری و نوآوری، افزایش بیش از دو برابری و افزایش سرمایه‌گذاری‌ها در پروژه‌های تحولی (که عمدتا مبتنی بر سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی است) رشد ۱۱۰ درصدی را شاهد خواهند بود.

رشد پایدار در حوزه‌های درآمدی و کنترل هزینه‌ها

آنا: و سخن آخر....

شافعی: طراحی کلان‌پروژه‌های مبتنی بر سند تحول و تعالی دانشگاه شامل راه‌اندازی آزمایشگاه استاندارد مشتقات نفتی در مرز باشماق مریوان، توسعه گاوداری، شیلات و کارگاه پاستوریزاسیون شیر در مجتمع کشاورزی و دامپزشکی واحد سنندج و مرکز آموزش هوش مصنوعی که همگی علاوه بر افزایش درآمد‌های پایدار غیرشهریه‌ای، مقوم آموزش و دانش‌بنیان هستند، مهم‌ترین برنامه استان کردستان برای سال مالی آتی خواهند بود که مؤید تلاش این استان برای تدوین بودجه منطبق بر برنامه در راستای افزایش بهره‌وری و پایداری اقتصادی است.

پیش‌بینی می‌شود بازدهی عملکردی استان کردستان در سال آتی هم به ۴.۷۹ درصد افزایش یابد.

در مجموع دانشگاه آزاد استان کردستان با تکیه بر برنامه‌ریزی دقیق و اجرای پروژه‌های نوآورانه، درصدد است در سال مالی جدید به رشد پایدار در حوزه‌های درآمدی و کنترل هزینه‌ها ادامه دهد. توسعه منابع غیرشهریه‌ای و کاهش وابستگی به شهریه دانشجویی از ۹۳ درصد به ۷۹ درصد اولویت‌های اصلی این استان خواهد بود.

به گزارش آنا، بخشنامه بودجه سال مالی جدید دانشگاه که به سیاست‌ها و چارچوب‌های کلی بودجه دانشگاه پرداخته، تاریخ ۲۱ خرداد گذشته در آخرین روز کاری پیش از شهادت دکتر طهرانچی رئیس فقید دانشگاه ابلاغ شد. بلافاصله پس از ابلاغ این بخشنامه، فرآیند بودجه‌ریزی از واحد‌های دانشگاهی آغاز شد که این مرحله حدود دو هفته به طول انجامید و سپس مرحله بررسی و تصویب بودجه در سطح استان‌ها آغاز شده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
رسپینا
گوشتیران
قالیشویی ادیب