درگیری خونین در جنوب سوریه با ۳۷ کشته/ ارتش سوریه مداخله کرد

به گزارش خبرگزاری آنا به نقل از المیادین ، بر اساس گزارش «دیدهبان حقوق بشر سوریه»، روز یکشنبه درگیریهای شدیدی در محله «المقوس» در شرق شهر السویداء و مناطق اطراف آن میان نیروهای مسلح محلی دروز و برخی گروههای مسلح وابسته به عشایر بدوی رخ داد که در جریان آن دستکم ۳۷ نفر کشته و بیش از ۵۰ تن دیگر زخمی شدند.
در میان کشتهشدگان، ۲۷ نفر از دروزیان – از جمله دو کودک – و ۱۰ نفر از اعضای عشایر بدوی گزارش شدهاند. برخی منابع از تبادل شدید آتش با استفاده از مسلسلهای سنگین و خمپارهاندازها در مناطق مسکونی خبر دادهاند.
واکنش دولت شورشیان و اعزام نیرو برای مهار بحران
وزارت کشور سوریه با صدور بیانیهای رسمی ضمن ابراز «نگرانی شدید» از این حادثه، اعلام کرد که آمار اولیه حاکی از بیش از ۳۰ کشته و ۱۰۰ زخمی است. به گفته این وزارتخانه، نیروهای امنیتی و نظامی ارتش سوریه برای کنترل بحران و بازگرداندن آرامش به منطقه، وارد عمل شدهاند.
در بیانیه دولت آمده است که عملیات نظامی برای «مهار آشوب، دستگیری عوامل درگیری و تحویل آنان به دستگاه قضایی» در دستور کار قرار گرفته است. خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) نیز گزارش داده که تعدادی از نیروهای ارتش در جریان مداخله برای حمایت از غیرنظامیان، هدف تیراندازی گروههای مسلح قرار گرفته و کشته شدهاند.
بازگشت تنشهای قومی؛ ریشه در درگیریهای پیشین
این نخستین درگیری خونین قومی در السویداء از زمان ناآرامیهای ماههای آوریل و مه (فروردین و اردیبهشت) است که طی آن دهها نفر از دروزیان و نیروهای امنیتی سوریه کشته شدند. وزارت کشور سوریه ریشه این بحران را «تنشهای متراکم از گذشته» اعلام کرده که با جرقهای جدید به خشونتی گسترده انجامیده است.
منابع محلی از جمله پلتفرم «السویداء ۲۴» گزارش دادهاند که جاده استراتژیک دمشق – السویداء نیز بهدلیل درگیریها مسدود شده و حملونقل در محورهای جنوبی سوریه با اختلال شدید روبهرو شده است.
درخواست برای آرامش از سوی مقامات و رهبران مذهبی
مصطفی البکور، استاندار السویداء، با صدور بیانیهای خواستار «خویشتنداری، گفتوگو و حل مسالمتآمیز اختلافات» شد و از تلاشهای محلی و قومی برای مهار درگیریها تمجید کرد. همزمان، رهبران دینی و روحانیون طایفه دروز نیز با انتشار بیانیهای خطاب به مردم، خواستار توقف فوری خشونتها و ورود عملی دولت برای تضمین امنیت شدند.
اسرائیل و تحولات مرزی؛ نگرانی از گسترش بحران
برخی ناظران منطقهای میگویند که وقوع چنین درگیریهایی در مناطق دروزنشین نزدیک به مرز جولان اشغالی، ممکن است مورد سوءاستفاده رژیم صهیونیستی قرار گیرد. اسرائیل، که بخشی از جولان را از سال ۱۹۶۷ اشغال کرده و در ۱۹۸۱ الحاق آن را اعلام کرده، پیشتر در واکنش به درگیریهای مشابه در السویداء هشدار داده بود که «از حقوق دروزیان دفاع خواهد کرد».
پیشینه: توافقنامههای ناتمام پس از سقوط دولت قبلی
در پی تحولات سیاسی ماه دسامبر گذشته و کنار رفتن حکومت سابق بشار اسد، دولت انتقالی جدید به ریاست احمد الشرع (ابومحمد الجولانی) تلاشهایی برای مصالحه و آرامسازی تنشهای قومی در پیش گرفت. اما بهنظر میرسد توافقهای امنیتی میان دولت و بزرگان دروز، هنوز نتوانستهاند بستر آرامش بلندمدت را فراهم کنند.
به گزارش آنا، درگیری خونین در السویداء نشانهای هشداردهنده از بازگشت تنشهای قومی در سوریه پسااسد است؛ تنشهایی که اگر مهار نشوند، میتوانند تهدیدی جدی برای آینده امنیتی جنوب سوریه و ثبات دولت انتقالی باشند. تداوم ناآرامیها در مناطق راهبردی مجاور جولان، همچنین ممکن است پای بازیگران فرامنطقهای را بیش از پیش به میدان باز کند.
انتهای پیام/