12:30 22 / 04 /1404
در گفت‌و‌گوی تفصیلی با آنا تشریح شد

۲۵ درصد درآمد دانشگاه آزاد قزوین از محل فعالیت‌های دانش‌بنیان؛ جذب دانشجو با نرخ مثبت ۸ درصد

۲۵ درصد درآمد دانشگاه آزاد قزوین از محل فعالیت‌های دانش‌بنیان؛ جذب دانشجو با نرخ مثبت ۸ درصد
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان قزوین با بیان اینکه ۲۵ درصد درآمد این دانشگاه از محل فعالیت‌های دانش‌بنیان است از نرخ مثبت ۸ درصد جذب دانشجو در بودجه پیشنهادی سال مالی جدید خبر داد.

خبرگزاری آنا ـ حسین بوذری؛ جلسات پیش‌دفاع بودجه‌های پیشنهادی استانی سال ۱۴۰۴-۱۴۰۵ با حضور معاونان دانشگاه، رؤسای استانی دانشگاه، معین‌های استانی، معاونان رؤسا و رئیس دانشکدگان استانی، اعضای «هسته فکری بودجه‌ریزی هدفمند دانشگاه» (هسته سازمانی و استانی) از ۱۷ تیر ۱۴۰۴ آغاز شده و تا ۲۸ تیر در سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی ادامه دارد.

جلسات پیش‌دفاع بودجه همه استان‌ها بسته به شرایط موجود و در هماهنگی با سرپرست دانشگاه تا حد امکان به صورت حضوری برگزار می‌شود. اعضای هسته فکری هر استان به همراه معاونان واحد دانشگاهی مرکز استان و نیز در استان‌های بزرگ حداقل دو نفر از رؤسای واحد‌های مؤثر در بودجه استان در جلسه سازمان مرکزی حضور خواهند داشت. در صورتی که شرایط منجر به برگزاری جلسه مجازی شود، همه اعضای هسته فکری بودجه ریزی استان در یک مکان حاضر شده و از طریق یک IP به صورت مجازی، صوتی- تصویری با جلسه هسته فکری بودجه‌ریزی دانشگاه مستقر در سازمان مرکزی ارتباط خواهند گرفت.

خبرنگار آنا برای بررسی بودجه‌ پیشنهادی دانشگاه آزاد اسلامی استان قزوین در سال مالی ۱۴۰۴ ـ ۱۴۰۵، دستاوردهای این دانشگاه در زمینه درآمدهای غیرشهریه‌ای و موفقیت آن در زمینه کسب درآمدهای غیرشهریه‌ای در سال مالی ۱۴۰۳ ـ ۱۴۰۴ گفت‌و‌گویی را با مهدی ورسه‌ای رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان قزوین در حاشیه جلسات پیش‌دفاع بودجه‌های پیشنهادی استانی سال ۱۴۰۴-۱۴۰۵ دانشگاه ترتیب داده است.

گپ و گفت آنا با ورسه‌ای در پی می‌آید:

کاهش ده‌ساله زیان‌دهی؛ قزوین در آستانه تراز مالی مثبت دانشگاه آزاد 
 
آنا: با توجه به آغاز پیش‌دفاع بودجه سال مالی ۱۴۰۴ ـ ۱۴۰۵ استانی دانشگاه‌ها در سازمان مرکزی از ۱۷ تیر ابتدا مختصری از وضعیت فعلی دانشگاه آزاد اسلامی استان قزوین در بخش بودجه بگویید. 
 
ورسه‌ای: آنچه که مهم است اینکه در تدوین بودجه برآورد ما کم یا زیاد باشد، یعنی نباید کم‌برآوردی یا بیش‌برآوردی داشته باشیم، چراکه هر دوی این گزاره‌ها عملکرد دانشگاه آزاد اسلامی استان قزوین را با انحراف مواجه خواهند کرد. 
 

با همت همکاران در دانشگاه آزاد اسلامی استان قزوین نسبت ۶۰ به ۴۰ درآمد‌های شهریه‌ای و غیرشهریه‌ای را محقق خواهیم کرد تا سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی و برنامه‌ریزی شهید دکتر طهرانچی و دکتر رنجبر سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی را محقق کنیم

از سوی دیگر دانشگاه آزاد اسلامی استان قزوین ظرفیت‌های خوبی دارد به‌طوری‌که در این استان قزوین درمجموع بیش از ۴ هزار واحد صنعتی مشغول به فعالیت هستند و حجم عظیمی از منابع کشاورزی و باغات دارد، به این ترتیب استان قزوین ظرفیت بسیار خوبی به‌لحاظ زیرساخت‌ها داراست. 
 
دانشگاه آزاد اسلامی استان قزوین (واحد قزوین، واحد تاکستان، واحد بوئین‌زهرا و مرکز شال، بخش آب گرم و آوج) امکانات خوبی دارد، به‌خصوص در دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین، واحد تاکستان و واحد بوئین‌زهرا زیرساخت‌های خوبی اعم از امکانات کارگاهی و تجهیزات آزمایشگاهی وجود دارد که این ظرفیت‌ها و امکانات زیرساختی منجر به تحول عملکرد می‌شود، به این دلیل استفاده از این ظرفیت‌ها بالفعل و بالقوه را در سال مالی جدید برای تحقق برنامه‌ها لحاظ کردیم. 
 
آنا: در حوزه درآمدزایی غیرشهریه‌ای در بودجه ۱۴۰۳ ـ ۱۴۰۴ چقدر موفق بوده‌اید؟ 
 
ورسه‌ای: برای سال مالی ۱۴۰۴ ـ ۱۴۰۵ در بخش شهریه‌ای و غیرشهریه‌ای با یک رویکرد تحولی برنامه‌ریزی و رشد مثبتی را پیش بینی کرده‌ایم. سال قبل نرخ جذب دانشجو ۴ درصد بوده است و برای سال مالی جدید در زمینه جذب دانشجو نرخ مثبت ۸ درصد را در نظر گرفته‌ایم، درحالی که میانگین کشوری در زمینه جذب دانشجو نرخ زیر ۳ درصد است، اما در دانشگاه آزاد اسلامی استان قزوین برنامه‌های جذب مورد توجه قرار دارد و کمیته‌های جذب دانشجو را تشکیل داده‌ایم. 
 
موضوع مهم‌تر اینکه برای جذب دانشجو تلاش داریم به رشته‌ها تنوع ببخشیم و حضور در شرکت‌ها، صنایع بزرگ و مناطق صنعتی درراستای همین تنوع‌بخشی به رشته‌هاست. 
 
برای سال جدید درخواست راه‌اندازی ۱۴ رشته جدید را داده‌ایم تا در شورای گسترش سازمان مرکزی این مورد تصویب قرار بگیرد، براین اساس پیش‌بینی رشد ۸ درصدی جذب دانشجو را خواهیم داشت و این نشان می‌دهد که با این رشد دانشجو در زمینه کسب درآمد‌های شهریه‌ای مطابق آنچه که پیش‌بینی کرده‌ایم و شهید دکتر طهرانچی مدنظر داشتند وضعیت مناسب‌تر خواهد بود. 
 
براساس برنامه‌ای که شهید دکتر طهرانچی برای سال مالی جدید دانشگاه آزاد تدوین کرده بودند، مقرر شد۶۰ درصد کل درآمد‌ها بر مبنای درآمد شهریه‌ای و ۴۰ درصد بر مبنای درآمد غیرشهریه‌ای باشد. 
 
در دانشگاه آزاد اسلامی استان قزوین تلاش کردیم براساس برنامه‌ای که شهید والامقام دکتر طهرانچی رئیس فقید دانشگاه آزاد اسلامی مدنظر داشتند، پیش برویم و به این برنامه وفادار باشیم و نسبت‌ها را رعایت کنیم.

براساس سال مالی جدید آنچه که برای استان قزوین در نظر گرفته شده، ۶۲ درصد منابع شهریه‌ای خواهد بود و ان‌شاءالله درآمد‌ها از منابع شهریه‌ای حاصل می‌شود و درآمد‌های غیرشهریه‌ای هم بالغ بر ۳۸ درصد خواهد بود که در مقایسه با سال گذشته که بیش از ۸۵ تا ۹۰ درصد درآمد‌های ما مبتنی بر شهریه‌ای بود، فاصله گرفتیم که میزان رشد ۳۰۰ درصدی کاملاً روند محسوسی را نشان می‌دهد؛ بنابراین تلاش کردیم از درآمد‌های صرف شهریه‌ای فاصله بگیریم و این تغییر درآمد‌ها را به سمت درآمد‌های غیرشهریه‌ای سوق دادیم. 
 
آنا: منبع درآمد‌های غیرشهریه‌ای دانشگاه آزاد اسلامی استان قزوین از کجا تأمین می‌شود؟ 
 
ورسه‌ای: در این راستا بیش از ۲۵ درصد منابع درآمدی خود را از فعالیت‌های دانش‌بنیان، اقتصادی، پروژه‌های دانش‌بنیان، کلان‌پروژه‌های پژوهشی و خدماتی که با توجه به زیرساخت‌های دانشگاه آزاد اسلامی استان قزوین داریم به دست می‌آوریم و آن را محقق خواهیم کرد تا در این بخش درآمدی یک تحولی بزرگی را در استان قزوین شاهد باشیم. 
 
همانطور که گفتم درتلاشیم در مقایسه با سال جاریکه بیش از ۸۵ تا ۹۰ درصد درآمد‌های ما مبتنی بر شهریه‌ای بود، فاصله بگیریم و نسبت درآمد‌های غیرشهریه‌ای دانشگاه آزاد اسلامی استان قزوین را به ۴۰ برسانیم یعنی از ۱۰ الی ۱۵ درصد سال جاری به ۴۰ درصد در سال مالی ۱۴۰۴-۱۴۰۵ برسیم که رشدی حدود میانگین ۳۰۰ درصدی خواهد داشت (۶۰ درصد درآمد‌های شهریه‌ای و ۴۰ درصد درآمد‌های غیرشهریه‌ای). 

۲۵ درصد درآمد دانشگاه آزاد قزوین از محل فعالیت‌های دانش‌بنیان؛ جذب دانشجو با نرخ مثبت ۸ درصد
 
با همت همکاران در دانشگاه آزاد اسلامی استان قزوین نسبت ۶۰ به ۴۰ درآمد‌های شهریه‌ای و غیرشهریه‌ای را محقق خواهیم کرد تا سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی و برنامه‌ریزی شهید دکتر طهرانچی و دکتر رنجبر سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی را محقق کنیم. 
 
رشد ضریب اشغال کلاس‌ها به ۹۵ درصد 
 
آنا: به تنوع رشته‌ها در دانشگاه آزاد اسلامی قزوین اشاره کردید، این موضوع می‌تواند به درآمدزایی شهریه‌ای و حتی غیرشهریه‌ای کمک کند. 
 
ورسه‌ای: بله. در زمینه تنوع‌بخشی به رشته‌ها و توسعه رشته‌های جدید امیدواریم با کمک شورای گسترش سازمان مرکزی برای تمامی واحد‌های دانشگاه آزاد اسلامی استان قزوین رشته‌های مورد نظری که تقاضا دادیم به تصویب برسد که ۱۴ رشته است و مقرر شده در صورت تصویب این رشته‌ها به مجموعه رشته‌های فعال دانشگاه آزاد اسلامی استان قزوین که تعداد ۳۵۹ رشته در مقاطع مختلف است اضافه شود. 
 
نکته مهم برنامه‌ریزی شده کاهش هزینه‌ها از محل صرفه‌جویی و مدیریت بهره‌وری است که در دانشگاه آزاد اسلامی استان قزوین اتفاق خواهد افتاد. 
 
در جهت کاهش هزینه‌ها و افزایش بهروری اقداماتی برنامه ریزی شده است به عنوان مثال افزایش ضریب اشغال کلاس‌ها نیازمند مدیریت منسجم و برگزاری منظم کلاس‌ها هستیم و درتلاشیم هزینه‌های ناشی از برگزاری کلاس‌ها را کاهش دهیم، اینکه ضریب اشغال کلاس‌ها پایین و نزدیک ۶۰ تا ۷۰ درصد باشد، مطلوب دانشگاه نیست به‌طوری‌که ضریب اشغال فضا‌های کلاسی باید بالای ۹۵ درصد باشد، براین اساس برای ترم مهر برنامه‌ریزی کردیم تا رشد ضریب اشغال کلاس‌ها را محقق کنیم و این موجب کاهش بسیاری از هزینه‌های غیرضروری و همچنین صرفه‌جویی انرژی به‌خصوص برای کلاس‌هایی که در عصر برگزار می‌شود، خواهد شد. 
 
آنا: با توجه به مشکل ناترازی انرژی و خاموشی‌های برق در واحد‌های دانشگاهی به‌خصوص در استان قزوین، چه برنامه‌هایی برای افزایش ضریب اشغال کلاس‌ها و انتقال ساعات خاموشی به زمان‌های غیرکلاسی در نظر گرفته شده است؟ 
 

ورسه‌ای: با توجه به ناترازی انرژی در بسیاری از زمان‌ها در دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین و سایر واحد‌ها خاموشی برق داریم، امیدوارم با افزایش ضریب اشغال بتوانیم بازه ارائه کلاس‌های را حداکثر تا ساعت ۱۷:۳۰ ببندیم و ساعت خاموشی‌ها را به سمت ساعت غیرکلاسی ببریم و تا به کاهش انرژی مصرفی در استان و صرفه جویی انرژی کمک کنیم. 
 
آنا: با توجه به رویکرد جذب اساتید بومی، چه سازوکار‌هایی برای کاهش هزینه‌های تردد و حفظ کیفیت آموزشی اتخاذ خواهد شد تا ضمن کاهش هزینه‌ها و افزایش درآمد‌های غیرشهریه‌ای، تراز مالی مثبت در استان قزوین محقق شود؟ 
 
ورسه‌ای: در زمینه جذب اساتید تلاش کردیم به سمت استادان بومی استان قزوین حرکت کنیم؛ چراکه رفت‌و‌آمد به استان قزوین از سایر استان‌ها به مصلحت نمی‌باشدی و با همکاری با مدیران گروه‌ها در استان درتلاشیم استادان بومی جذب کنیم و در عین حفظ کیفیت آموزشی با کاهش هزینه‌ها و افزایش درآمد‌های غیرشهریه‌ای انتظار داریم که تراز مالی دانشگاه آزاد اسلامی استان قزوین که بیش از ۱۰ سال است منفی بوده به سمت تراز مثبت سوق دهیم و آنچه که برنامه‌ریزی کرده‌ایم تراز مثبت است و ان‌شاءالله آن را محقق خواهیم کرد. 
 
 
آنا: درراستای ضرورت مولدسازی منابع راکد و غیرمولد برای سرمایه‌گذاری و دستیابی به جهش تحولی در استان قزوین، چه اقدامات و برنامه‌هایی برای سال مالی ۱۴۰۴-۱۴۰۵ تدوین و چه فرآیند‌هایی برای اخذ مجوز‌های لازم از سازمان مرکزی در این خصوص پیش‌بینی شده است؟

ورسه‌ای: استفاده از منابع راکد و غیرمولد و مولدسازی این منابع برای سرمایه‌گذاری و جهش تحولی که در استان قزوین نیاز بوده، ضروری است، از این رو براساس برنامه سال مالی ۱۴۰۴-۱۴۰۵، کمک سازمان مرکزی و اخذ مجوز‌های لازم این کار در دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین صورت خواهد گرفت. 
 

در بخش شهریه‌ای عملکرد دانشگاه آزاد اسلامی استان قزوین نسبت به آنچه که پیش‌بینی شده بود، قابل دفاع بوده به‌طوری‌که با رشد ۱۱۲ درصدی درآمد‌های شهریه‌ای مواجه بوده‌ایم و بیشتر از آنچه که پیش‌بینی شده بود، محقق شده است

وجود زیرساخت‌های بسیار خوب در استان قزوین، ما را در تحقق برنامه تحولی کمک خواهد کرد، به‌طوری‌که پردیس فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی استان قزوین به‌عنوان یکی از پردیس‌های فناوری مصوب وزارت علوم و دانشگاه آزاد اسلامی یکی از آن زیرساخت‌های بسیار خوبی است که با توجه به برند رباتیک و هوش مصنوعی در استان قزوین و ظرفیت‌های خوب اعضای هیئت علمی می‌توانیم کار‌های تحولی در این بخش داشته باشیم. 
 
در بخش آزمایشگاه‌های استاندارد در استان قزوین در بخش صنایع غذایی و نیز صنعت ساختمان و بتن با توجه به اخذ مجوز آزمایشگاه ۱۷۰۲۵ جهش خوبی در این بخش داشته‌ایم، امیدواریم محقق شود. 
 
در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تاکستان هم با وجود زمین‌های کشاورزی و باغات این زمینه‌ها را از اجاره‌داری خارج می‌کنیم و گروه‌های کشاورزی و صنایع غذایی در این حوزه فعال خواهند شد، امیدواریم با رویکرد تحولی که در بخش نظام‌نامه دانشی دانشگاه آزاد اسلامی رخ داده و ما هم آن را در قزوین پیاده‌سازی کرده‌ایم، با دانشکده‌های موضوعی به مأموریت دانشگاه آزاد اسلامی در جامعه، جامه عمل بپوشانیم. 
 
دانشکده‌های موضوعی را با هدف ماموریت گرایی در عرصه جامعه و حل مسئله راه‌اندازی کرده‌ایم، امیدواریم در در بودجه امسال آن را محقق کنیم تا اثرگذاری دانشگاه به‌عنوان یک نهاد تاثیرگذار برای حل مسئله آنچه که در سندهم دیده شده، در استان قزوین پیاده‌سازی شود. 
 
 رشد ۱۱۲ درصدی درآمد‌های شهریه‌ای 
 
آنا: با توجه به ظرفیت‌های موجود در واحد‌های دانشگاه آزاد اسلامی استان قزوین در زمینه ساخت قطعات صنعتی و برنامه‌ریزی برای احیا و بهسازی باغات و زمین‌ها چه استراتژی مشخصی برای تبدیل شدن از یک دانشگاه صرفاً آموزشی به دانشگاه نسل سوم و چهارم و دانشگاهی مولد و در خدمت جامعه و صنعت استان دارید؟ 
 
ورسه‌ای: دانشگاه آزاد اسلامی واحد‌های قزوین و تاکستان زیرساخت‌های خوبی برای ساخت قطعات صنعتی دارد و با توجه به وجود امکانات زیرساختی و دستگاه‌های تولید از جمله CNC و دستگاه‌های تراش در واحد‌های قزوین و تاکستان برنامه‌ریزی کرده‌ایم تا علاوه بر احیا، بهسازی و در حقیقت مولدسازی باغات و زمین‌های این واحد دانشگاهی هم محقق شود. 
 
در دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوئین‌زهرا هم تولید قطعات پلیمری، تولید محلول‌های شیمیایی و سم و کود در برنامه است تا دانشگاه آزاد اسلامی استان قزوین از دانشگاهی صرفاً آموزشی به دانشگاه نسل سه و چهار و مولد و در خدمت جامعه و صنعت استان قزوین سوق پیدا کند، امیدواریم با ظرفیت‌هایی که وجود دارد، این موارد محقق شود. 
 
شهید والامقام دکتر طهرانچی بر حرکت دانشگاه‌ها بر مبنای برنامه و سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی به‌عنوان محور اصلی کار‌ها تأکید می‌کردند و آنچه که تحول در نظام آموزش عالی و مشخصاً دانشگاه آزاد اسلامی افتاده، بسیار ارزنده است و این ناشی از روحیه جهادگری و خستگی‌ناپذیری شهید دکتر طهرانچی بود و تلاش کردیم در بودجه سال ۱۴۰۴-۱۴۰۵ به آن وفادار باشیم و وفاداری به آرمان‌های شهید والامقام دکتر طهرانچی بیش از همه موارد برای ما مهم و ارزشمند است، امیدوارم بتوانیم با رویکرد تحولی که در برنامه‌های عملکرد دانشگاه آزاد اسلامی استان قزوین وفاداری خود را ثابت کنیم. 
 
آنا: چه اقداماتی برای بهبود عملکرد دانشگاه آزاد اسلامی استان قزوین در سایر حوزه‌ها و افزایش همکاری میان اساتید، کارکنان و دانشجویان در سال مالی جدید برنامه‌ریزی شده است؟ 
 
ورسه‌ای: در بخش شهریه‌ای عملکرد دانشگاه آزاد اسلامی استان قزوین نسبت به آنچه که پیش‌بینی شده بود، قابل دفاع بوده به‌طوری‌که با رشد ۱۱۲ درصدی درآمد‌های شهریه‌ای مواجه بوده‌ایم و بیشتر از آنچه که پیش‌بینی شده بود، محقق شده است. 
 
این مطلب نشان‌دهنده آن است که در جذب دانشجو توانسته‌ایم گام خوبی برداریم و افزایش تعداد ثبت‌نامی‌های نودانشجویان مؤید این موضوع است، اما در سایر حوزه‌ها هم نسبت به پیش‌بینی‌ها خوب عمل نشده و در مقایسه با ظرفیت‌های استان قزوین فاصله دارد و به طور متوسط در بقیه حوزه‌ها ما عملکردی به صورت میانگین ۴۰ تا ۵۰ درصدی داشته‌ایم که با توجه به ظرفیت‌های بالفعل و بالقوه‌ای که در استان قزوین وجود دارد، انتظار است که یک جهش تحولی داشته باشیم. 


 
در تدوین عملکرد بودجه سال مالی ۱۴۰۴-۱۴۰۵ هم این را لحاظ کردیم و با همدلی و همیاری بین همه ارکان دانشگاه آزاد اسلامی استان قزوین آن را پیش خواهیم برد، اعم از استادان، کارکنان و دانشجویان که بازوی اصلی تحقق عملکرد برنامه‌ها و نیز بودجه دانشگاه هستند. 
 
آنا: و سخن پایانی...

ورسه‌ای: با تشکر از خبرگزاری آنا که پوشش‌دهنده اخبار خوب و امیدبخش است و آنچه که مقام معظم رهبری از رسانه‌ها انتظار دارند را با تیم خوب رسانه‌ای انجام می‌دهد، امیدواریم بتوانیم در بخش نظام علم و فناوری کشور گام‌های خوب و تأثیرگذاری برداریم.

انتهای پیام/

ارسال نظر
رسپینا
گوشتیران
قالیشویی ادیب