آبِ پایتخت زیر میکروسکوپ/ سنگ کلیه، کلر، رسوب و چیزهایی که باید بدانید!

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، وضعیت آب تهران از آن مواردی است که در سالهای اخیر راجع به آن صحبتهای زیادی مطرح شده است، از کم شدن آب پشت سدها گرفته، تا هزینه آن برای مردم و ادعای ناسالم بودن آب در برخی نقاط پایتخت. مسئله وجود املاح غیراستاندارد در آب که باعث خرابی لوازمی مثل آبگرمکن، پکیج، ماشین ظرفشویی، ماشین لباسشویی و... میشود و برخی از متخصصان پزشکی هم آنها را دلیل ایجاد بیماریهای کلیوی میدانند هم از دیگر حواشی مربوط به کیفیت آب تهران است.
ما پیش از این در گزارشی (رسوبهای خطرناک بلای جان تهرانیها) این مسئله را بررسی کردیم، هم درخصوص آسیبی که آب به لوازم خانگی میزند، هم تاثیری که روی سلامت شهروندان دارد. اما از آنجا که مسئله سلامتی مردم طبیعتا ارزش بالاتری دارد پیگیری این جنبه از کیفیت آب تهران را در اولویت قرار داده و در این خصوص با غلامرضا شقاقی رئیس گروه بهداشت آب و فاضلاب مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت گفتوگو کردیم.
کیفیت آب شرب شهر تهران چگونه کنترل میشود؟
ما استانداردهای ملی برای بررسی وضعیت میکروبی و همچنین استانداردهای فیزیکی و شیمیایی آب داریم که بر اساس آنها، آب پایش میشود و در صورت عدم انطباق با این استانداردها، مداخلات لازم انجام میگیرد.
در این میان تمام بحث نظارت برعهده وزارت بهداشت است؟
در حوزه آب آشامیدنی، دو سازمان نقش دارند، یکی وزارت نیرو (که از طریق شرکت آب و فاضلاب مسئول تأمین و نظارت بر کیفیت آب است) و دیگری وزارت بهداشت (که بهصورت مستقل آزمایشهای کنترل کیفیت را انجام میدهد). در بسیاری از موارد هم وزارت نیرو به صورت داوطلبانه نتایج آزمایشات را به ما ارسال میکند که این موارد را نیز خودمان نمونهگیری و بررسی میکنیم و در صورت مشاهده هرگونه انحراف از استانداردها، موضوع پیگیری و اختلال مورد نظر برطرف میشود.
این نظارتهایی که وزارت بهداشت و وزارت نیرو انجام میدهند با چه معیارهایی انجام میشود و چند بار در ماه صورت میگیرد؟
مدت زمان انجام این تستها بستگی به نوع پارامترهای مورد بررسی دارد. برخی از پارامترها مانند ترکیبات شیمیایی آب که تغییرات آنها کند است، هر ۶ ماه یکبار یا سالانه کنترل میشوند. اما مواردی مانند وضعیت میکروبی آب که ممکن است بهسرعت تغییر کند، با فواصل کوتاهتری بررسی میشود. برخی پارامترها نیز روزانه پایش میشوند، مانند کلر آزاد باقیمانده و کدورت آب که با توجه به جمعیت تحت پوشش هر منطقه اندازهگیری میشوند. همچنین، نمونهبرداریهای ماهیانه با تعداد نمونههای بالا نیز انجام میشود که این تعداد نیز متناسب با حجم مصرفکنندگان و استانداردهای تعیینشده است.
این نظارتها چگونه انجام میشود؟
سه دانشگاه در استان تهران مسئول نظارت بر کیفیت آب هستند، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی که مناطق شمال و شرق پایتخت را پوشش میدهد، دانشگاه علوم پزشکی ایران که مناطق شمال غرب و غرب تهران را زیر نظر دارد و دانشگاه تهران که مسئول پایش مناطق مرکزی و جنوبی پایتخت است. این دانشگاهها از طریق مراکز جامع سلامت در سطح شهر، پایشهای مستمر را انجام میدهند و در صورت مشاهده هرگونه مشکل، گزارش آن مسئله را به شرکت آب و فاضلاب منطقه ارسال میکنند تا اقدامات اصلاحی صورت گیرد و مشکل شهروندان برطرف شود.
آیا کیفیت آب در مناطق مختلف تهران (شمال تا جنوب شهر) یکسان است؟
بهطور کلی، کیفیت آب در اکثر مناطق تهران یکسان است. با این حال، ممکن است در برخی نقاط به دلیل تفاوت در مخازن ذخیرهسازی یا منابع تأمین آب، اندکی تفاوت وجود داشته باشد. اما در مجموع، آب شرب تهران در تمام مناطق از کیفیت مطلوبی برخوردار است.
آب تهران املاح متعددی دارد، این املاح موجود در آب ممکن است به سلامتی شهروندان آسیب بزند؟ برخی وجود این املاح در آب را دلیل اصلی ابتلا به بیماری سنگ کلیه میدانند.
بر اساس نظر مراجع معتبر علمی، هیچ ارتباطی بین املاح آب و ابتلا به سنگ کلیه وجود ندارد. برخی املاح ممکن است باعث ایجاد رسوب در کتری و سماور شوند یا در هنگام شستشوی دستان کفآوری صابون را کاهش دهند، اما تأثیر منفی بر سلامتی ندارند. در واقع، این املاح بیشتر بر طعم و مقبولیت آب تأثیر میگذارند. حتی حذف کامل املاح (مثل استفاده از دستگاههای آب شیرینکن) ممکن است برای سلامتی مضر باشد، زیرا بدن به برخی از این مواد معدنی نیاز دارد.
اما استفاده از این دستگاهها و فیلترهای تصفیه آب در خانه تهرانیها توصیه برخی پزشکان به شهروندان است که معتقدند املاح آب باعث بیماریهای کلیوی میشود.
مراجع علمی معتبر هیچ رابطهای بین مواد محلول در آب (مانند کلسیم و منیزیم) و سنگ کلیه تأیید نکردهاند. در واقع، نبود این املاح ممکن است برای سلامت بدن مشکلساز شود. افزایش املاح بیشتر بر طعم آب و تشکیل رسوب در لوازم خانگی تأثیر میگذارد، نه بر سلامت افراد. یعنی ممکن است به دلیل وجود این املاح آبگرمکن یا کتری مردم رسوب بگیرد و آسیب ببیند، ولی بدنشان خیر.
شرکت آبفا ادعا میکند کیفیت آب تهران از استانداردهای جهانی بالاتر است. آیا این ادعا درست است؟
اصلاً چیزی تحت عنوان استاندارد جهانی کیفیت آب وجود ندارد و استانداردهای آب در کشورهای مختلف متفاوت است. استاندارد ملی ایران بر اساس رهنمودهای سازمان جهانی بهداشت تنظیم شده است. خوشبختانه، کیفیت آب تهران در تمام پارامترها پایینتر از حد مجاز سازمان جهانی بهداشت است و مشکل خاصی در این زمینه وجود ندارد.
اگر مردم با مشکلاتی مانند تغییر طعم یا ظاهر آب مواجه شوند، باید چه کاری انجام دهند؟
شهروندان میتوانند مشکلات موجود در آب ساختمانشان را از طریق سامانه ۱۲۲ آبفا یا سامانه ۱۹۰ وزارت بهداشت گزارش دهند. این موارد بررسی میشود تا مشخص شود آیا مشکل از شبکه توزیع آب است یا مربوط به لولهکشی داخل ساختمان میشود، چون تعداد زیادی از این مشکلات به سیستم داخل ساختمانها مربوط میشود.
این روزها به دلیل کم بودن فشار آب در سیستم توزیع در اکثر آپارتمانهای شهر از پمپ آب استفاده میشود، این پمپها باتوجه به قدرت مکشی که دارند و هرانچه در سیستم توزیع دارند را به خانهها وارد میکنند، آسیبزا نیستند؟
با توجه به کمآبی اخیر، برخی از مردم از پمپ آب برای افزایش فشار استفاده میکنند. توصیه مهم ما با شهروندان این است که پمپ را مستقیماً به شبکه آب وصل نکنید، زیرا این کار باعث کاهش فشار آب همسایهها میشود و قدرت مکش پمپ آلودگیهایی را نیز به داخل لولههای ساختمان وارد میکند. متاسفانه در موارد زیادی این ماجرا دیده شده و بهتر است شهروندان در کنار استفاده از پمپ از مخزن ذخیره آب هم استفاده کنند تا پمپ آب مورد نیاز اهالی را از مخزن به واحدها منتقل کند.
انتهای پیام/