مصرف مکرر غذا‌های فوق‌فرآوری‌شده فقط دور کمر را افزایش نمی‌دهد

مصرف مکرر غذا‌های فوق‌فرآوری‌شده فقط دور کمر را افزایش نمی‌دهد
تصویربرداری مغزی از ۳۰ هزار نفر نشان می‌دهد غذا‌های فوق‌فرآوری‌شده با تفاوت‌های ساختاری در مغز مرتبط هستند؛ یعنی تفاوت‌هایی که می‌توانند به پرخوری دامن بزنند. این پژوهش نشان می‌دهد افزودنی‌هایی مانند امولسیفایر‌ها ممکن است در این اثرات نقش داشته باشند. در حالی که برخی غذا‌های فرآوری‌شده مفیدند، محصولات فوق‌فرآوری‌شده خطر آشکاری ایجاد می‌کنند.

به گزارش «سای‌تک‌دیلی» (SciTechDaily)، یک تیم بین‌المللی از پژوهشگران اسکن‌های مغزی نزدیک به ۳۰ هزار نفر را بررسی کرده و به ارتباط‌های قابل‌توجهی میان مصرف مکرر غذا‌های فوق‌فرآوری‌شده (UPFs) و تفاوت‌هایی در ساختار مغز دست یافته‌اند. این تفاوت‌های ساختاری ممکن است به الگو‌های پرخوری کمک کنند و تنظیم رفتار‌های خوردن را برای افراد دشوارتر سازند.

«آرسن کانیامبیوا»، نویسنده مشترک اول پژوهش از دانشگاه هلسینکی، توضیح می‌دهد: «یافته‌های ما نشان می‌دهد مصرف بیشتر غذا‌های فوق‌فرآوری‌شده با تفاوت‌هایی در مغز همراه است. این ارتباط‌ها می‌توانند با الگو‌های رفتاری مانند پرخوری مرتبط باشند، هرچند مطالعه ما نمی‌تواند روابط علّی را تایید کند. این ارتباط‌ها صرفا با التهاب یا چاقی توضیح داده نمی‌شوند؛ مواد تشکیل‌دهنده و افزودنی‌های رایج در غذا‌های فوق‌فرآوری‌شده مانند امولسیفایرها، نیز ممکن است نقش داشته باشند، اگرچه این موضوع به شواهد طولی یا آزمایشی بیشتری نیاز دارد».

درک غذا‌های فرآوری‌شده و اثرات آنها بر سلامت

اگرچه بسیاری از غذا‌های فرآوری‌شده ایمن و حتی مفیدند؛ به‌ویژه آنهایی که منشأ گیاهی دارند؛ اما این یافته‌ها نگرانی‌هایی را درباره غذا‌های فوق‌فرآوری‌شده مطرح می‌کند. این محصولات اغلب حاوی افزودنی‌های صنعتی و اجزای شیمیایی تغییر‌یافته‌اند که آنها را از غذا‌های حداقل‌فرآوری‌شده متمایز می‌کند.

«به‌طور خاص، غذا‌های فرآوری‌شده با منشا گیاهی؛ مانند سبزیجات منجمد، می‌توانند توصیه شوند. نمونه خوب دیگری از مزایای فرآوری، پاستوریزه کردن شیر است. در مقابل، غذا‌هایی که سرشار از مواد شیمیایی تغییر‌یافته و افزودنی‌ها هستند؛ مانند فرآورده‌های گوشتی فرآوری‌شده، مشکل‌سازند».

پیامد‌ها برای رژیم غذایی، وضع مقررات و سلامت عمومی

کانیامبیوا اشاره می‌کند که انباشت شواهد علمی درباره غذا‌های فوق‌فرآوری‌شده می‌تواند به هدایت انتخاب‌های غذایی سالم‌تر و تأثیرگذاری بر سیاست‌های آینده با هدف بهبود سلامت جمعیت کمک کند.

او تاکید می‌کند: «با توجه به مجموعه رو‌به‌رشد شواهد، کاهش مصرف غذا‌های فوق‌فرآوری‌شده و تقویت استاندارد‌های نظارتی در تولید مواد غذایی می‌تواند گام‌های مهمی در جهت تضمین پیامد‌های بهتر برای سلامت عمومی باشد».

همکاری علمی پشت این پژوهش

این تحلیل بر «داده‌های بانک زیستی بریتانیا» (UK Biobank) تکیه داشت که شامل یک گروه بزرگ از افراد میانسال در سراسر بریتانیاست. این پروژه حاصل همکاری پژوهشگرانی از دانشگاه هلسینکی و موسسه عصب‌شناسی مونترآل در دانشگاه مک‌گیل بود و تخصص‌ها در حوزه علوم اعصاب، سلامت عمومی و پژوهش‌های تغذیه‌ای را برای درک بهتر تاثیر رژیم‌های غذایی مدرن بر مغز کنار هم آورد.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب
رسپینا