در گفت‌و‌گو با آنا

یزدیان: مسئولین دولتی کمبود آب را جدی نگرفتند/ ضرورت تامین مالی برای رفع بحران

یزدیان: مسئولین دولتی کمبود آب را جدی نگرفتند  ضرورت تامین مالی برای رفع بحران
دبیر کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی گفت: متاسفانه تا این لحظه که واقعا خطر بحران آب خیلی جدی‌تر شده مسئولین دولتی که باید تامین مالی پروژه‌ها را انجام می‌دادند بحران را خیلی درک نکرده‌اند.

حامد یزدیان دبیر کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی در گفت‌و‌گو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا، گفت: متاسفانه در سال‌های گذشته بحران آب در کشور ما جدی گرفته نشده و برنامه‌ریزی‌های کمی را برای جلوگیری از بحران انجام دادیم چرا که تصورمان تصور یک دوران پرآبی و اینکه هیچ مشکلی وجود ندارد بوده است. 

وی افزود: در سال‌های اخیر در برخی از استان‌ها هم این زنگ خطر به صدا درآمده بود ولی توسط مسئولین خیلی جدی گرفته نشد. به عنوان نمونه واقعا بحران آبی که در فلات مرکزی و شهر اصفهان در سال‌های اخیر وجود داشت هیچ گاه جدی گرفته نشد.

یزدیان با بیان اینکه امسال در استان تهران با توجه به اینکه بارش‌ها مقدار قابل توجهی کاهش داشت این خطر خیلی جدی‌تر از گذشته لمس می‌شود و متاسفانه این بحران آب شرب مردم را هم تهدید می‌کند، خاطرنشان کرد: از ابتدای سال این بحث مطرح شد که متاسفانه طبق برآورد‌ها بر اثر کمبود بارش‌ها سد‌هایی که محل ذخیره آب برای تامین آب شرب تهران هستند تا اواخر تابستان کشش و در حقیقت پتانسیل تامین آب را ندارند به همین دلیل از همان ابتدای سال و شاید حتی اواخر زمستان بحث انتقال آب از طالقان به تهران توسط خط لوله مطرح شد. اقدامات جدی هم از لحاظ اجرایی شروع شد ولی یکی از گلوگاه‌های چنین پروژه‌هایی تامین منابع مالی برای اجراست.

نماینده اصفهان در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این پرسش که سهم دولت در پیش آمدن این بحران تا چه حد است، بیان کرد: متاسفانه تا این لحظه که واقعا خطر بحران خیلی جدی‌تر شده مسئولین دولتی که باید تامین مالی این پروژه را انجام می‌دادند بحران را خیلی درک نکردند و در تامین مالی پروژه، آن طور که باید عمل نکردند. به همین دلیل این پروژه در زمان‌بندی خودش که قرار بود اواسط تابستان تمام شود به اتمام نرسید. پیش‌بینی‌ها نشان دهنده این است که احتمالاً مثلاً شاید حدود سه چهار ماه دیگر این پروژه به اتمام برسد.

وی به موضوع ضرورت مصرف بهینه هم پرداخت و گفت: البته ما یک راهمان برای مقابله با بحران‌ها بحث تامین آب است یکی هم بحث مدیریت مصرف که ما باید در کشور خیلی جدی به آن بپردازیم. در کلان، بخش قابل توجه آب کشورمان در کشاورزی مصرف می‌شود. اصلا نظرم این نیست که ما باید کشاورزی را در کشور تعطیل کنیم و وابسته شویم. ما می‌توانیم کشاورزی را در کشور داشته باشیم، امنیت غذایی مان را هم جدی بگیریم ولی بهره‌وری در کشاورزی را هم افزایش بدهیم. متاسفانه نفوذ دانش در موضوع کشاورزی مان بسیار ضعیف است و در این زمینه بهره‌وری لازم را نداشته‌ایم. در صنعت مان طی سال‌های اخیر بهره‌وری در صنعت آب بهتر شده البته آن هم هنوز جای کار دارد. در بحث شبکه‌های آب شرب مان کار‌هایی انجام شده؛ نمی‌توانیم بگوییم هیچ کاری نشده ولی تا نقطه مطلوب فاصله داریم. 

یزدیان با اشاره به اینکه هنوز در برخی از شهر‌ها و استان‌هایمان نزدیک ۴۰ درصد تلفات شبکه داریم، ادامه داد: آن استان‌هایی هم که بهترین استان‌ها هستند و در آنها کمترین تلفات در شبکه‌های آب شهری را داریم تلفات حول و حوش ۱۶، ۱۷ درصد است. همه این موارد باید جدی‌تر نگاه می‌شد تا ما بتوانیم با این بحران‌ها مقابله بکنیم و عملاً برنامه ریزی دراز مدت داشته باشیم. 

این نماینده مجلس شورای اسلامی به اهمیت نگاه علمی مسئولان برای حل تنش آبی در کشور هم پرداخت و خاطرنشان کرد: کشور‌هایی هم که با بحران‌های کمبود آب مواجهند به فکر روش‌های نوین هم هستند. متاسفانه این موضوع هم طوری بوده که علیرغم اینکه سه سال است در مجلس شورای اسلامی بحث سازمان توسعه و بهره برداری فناوری‌های نوین آب‌های جوی و روش‌های باران زایی مصوب و اعتباراتی هم تخصیص داده شده، وزارت نیرو هم و غم لازم را برای اینکه به این موارد ورود بکند نداشته است.

وی در ادامه تصریح کرد: نکته مهم دیگر استفاده از پساب و جایگزینی آن برای بحث آب صنایع است که جدی گرفته نشده است. هنوز در خیلی از جا‌ها از پساب‌ها استفاده بهینه نمی‌شود. 

یزدیان افزود: همه این موضوعات مواردی است که در کنار اینکه ما برخی از ساختار‌ها و نهاد‌های تصمیم گیری در مورد آب را هم متاسفانه در دهه‌های گذشته در کشور به هم ریختیم - یعنی آنجایی که باید مدیریت حوضه‌های آبریز در کشور مستقر می‌شد و حوضه‌های آبریز مستقلاً تصمیم می‌گرفتند این موضوع را تبدیل کردیم به مرز‌های استانی و در رقابت‌های بین استان‌ها نگاه‌های سیاسی در برداشت آب‌ها حاکم شد- باعث شد ما امروز با این بحران‌های آب مواجه شویم.

دبیر کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی توصیه‌هایی هم به مردم داشت و گفت: متاسفانه مردم هم هنوز این بحران‌ها را جدی نگرفته‌اند به طوری که تازه دیروز اعلام کردند که آبگیری استخر‌ها ممنوع شود. هنوز می‌بینیم که در خیلی از جا‌ها مردم از آب شبکه‌های شهری برای شستشوی منازل و ماشین و ... استفاده می‌کنند. باید در مدیریت مصرف هم اقداماتی را انجام بدهیم که بتوانیم خصوصاً با این شرایط اقلیمی، بحران را مدیریت کنیم.

وی در پایان با اشاره به اینکه حل بحران طی سه چهار ماه دیگر، موقتی است تاکید کرد: این هم یک راه مدیریت بحران است. بالاخره مخازن سد طالقان خصوصاً در سال‌های اخیر از لحاظ ذخیره آب بهتر از دیگر سد‌ها بوده. برای بحث آب شرب از آنجا که چاه‌ها هم دیگر خیلی جوابگوی نیاز نیستند اگر ما یک مخزن اضافه بکنیم و یک منبع جدیدی را برای استان تهران بتوانیم در نظر بگیریم می‌توانیم بگوییم که در کوتاه مدت یا میان مدت یک مسیر جایگزین برای بحران آب است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
رسپینا
گوشتیران
قالیشویی ادیب